Další tipy na blue-chip akcie, které podle všeho překonají zářijový propad trhu

Tyto nápady na výběr blue-chip pro vaše portfolio akcií dnes nabývají na významu.

Vzhledem k tomu, že předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell připravil půdu pro náročné prostředí v akciovém sektoru, měli by investoři zvážit nejvýznamnější výběry akcií blue-chip, aby překonali zářijový propad trhu. Stejně tak to není jen Powell, kdo vyvolává rozruch v investičním prostoru. Několik faktorů, včetně geopolitické dynamiky, představuje nejednoznačné vody, ve kterých je třeba se pohybovat.

Především závazek předsedy Fedu k jestřábí měnové politice naznačuje, že nás čeká deflační ekosystém. Poté, co kupní síla v první polovině letošního roku výrazně poklesla, totiž měna v období od června do července posílila. Jistě, je to jen malý výtah. Představuje však zásadní posun od divoce inflačních trendů.

Měnová politika bohužel představuje pro investory pouze částečnou starost. Musí také zohlednit aktuální události, jako je vývoj ruské invaze na Ukrajinu. Dokonce i klimatické změny a s nimi spojená vlna veder, která zasáhla miliony Američanů, mohou ovlivnit akciový sektor.

Při tolika problémech, které je třeba řešit, je nejlepší zvážit expozici vůči akciím blue-chip. Koneckonců, ty bývají nejspolehlivější nabídkou na trhu.

Exxon Mobil (XOM)

Vyprávění o společnosti Exxon Mobil (NYSE:XOM) jako o jedné z nejlepších akcií blue-chip se odvíjí především od geopolitiky. Nedávno Rusko přijalo rozhodnutí o přerušení provozu plynovodu Nord Stream 1. Podle PBS toto opatření znamená pokles dodávek o 89 % oproti stavu před rokem. „Rusko dříve dodávalo 40 % zemního plynu do Evropy, a ještě více do Německa, kde levná energie představovala pilíř ekonomiky,“ uvedla publikace.

Zdroj: Getty Images

Přestože geopolitická krize nemá přímý dopad na společnost Exxon Mobil, přerušení globálních dodávek představuje rozsáhlou změnu paradigmatu. Bez kritického přílivu uhlovodíků, na kterém byla Evropa závislá, se mnozí regionální představitelé ocitají v situaci, kdy se snaží najít řešení. Dále tato záležitost vypovídá o jednoduché ekonomické rovnici: menší nabídka rovná se větší poptávka.

V současné době si XOM od počátku roku připsal téměř 54 %. Očekávám, že toto číslo poroste, zejména s ohledem na to, že na obzoru je tuhá evropská zima.

Kinder Morgan (KMI)

Stejně jako výše uvedená společnost Exxon Mobil, i provozovatel střednědobých přepravních sítí Kinder Morgan (NYSE:KMI) bude pravděpodobně patřit k akciím blue-chip, které budou těžit z geopolitického vzplanutí. Ačkoli ruská invaze na Ukrajinu a následné zpětné sankce mezi několika zeměmi a Moskvou nemají přímý dopad na společnost Kinder Morgan, konflikt fakticky odebírá velkou část globálních dodávek energie.

Zdroj: Pixabay

Z dlouhodobě osvědčených ekonomických dedukcí vyplývá, že menší dodávky kritických zdrojů vedou k větší poptávce. Takže už jen z čistě cynického hlediska je KMI jednou z nejlepších modrých akcií, které stojí za zvážení.

Dalším faktorem, který by mohl podpořit společnost Kinder Morgan, je širší návrat k normálu. V posledních několika měsících se zhmotnila debata mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Ti první si obecně přejí, aby se ti druzí vrátili do kanceláří, zatímco mnozí pracovníci dávají přednost vzdáleným provozům. Recese by však mohla vést k úpravě postoje zaměstnanců, kteří s návratem váhají.

Proto je možné, že počet ujetých kilometrů vozidel by mohl vzrůst. V takovém případě je KMI rozhodně jednou z akcií blue-chip, které byste měli mít v hledáčku.