2 technologické a zároveň dividendové akcie k nákupu a dlouhému držení

Obě tyto technologické dividendové akcie, které můžete koupit a držet, vám přinesou příjem a zhodnocení kapitálu.

Není neobvyklé číst investiční články, které se zabývají nejlepšími dividendovými akciemi k nákupu a držení. Drobní investoři jsou velkými příznivci dividendových akcií, ačkoli nejlepší high-tech dividendové akcie ke koupi a držení jsou méně častým hledáním.

Je to proto, že většina technologických akcií se kupuje pro jejich potenciál růstu výnosů. Většině investorů může být jedno, zda technologická akcie vyplácí dividendu. Chtějí kapitálové zhodnocení, které je spojeno s explozivním růstem výnosů. Některé technologické akcie jsou však schopny poskytovat jak dividendy, tak kapitálové zhodnocení. A kdo by to nechtěl?

Podle portálu Finviz.com existuje v USA 1 586 akcií s tržní kapitalizací 2 miliardy dolarů a více. Z nich 945 vyplácí dividendy. Z těchto 945 akcií je pouze 66 technologických. Pro zajímavost vyberu tři technologické akcie s aktuálním dividendovým výnosem 2 % a více. Podle tohoto kritéria mám k dispozici pouze 20 možností, takže mám o práci postaráno.

Texas Instruments (TXN)

Texas Instruments (NASDAQ:TXN) je největším světovým výrobcem analogových čipů. Vyrábí však také vestavné procesory určené k řešení specifických úloh, jako je například ovládání elektronického zubního kartáčku. Její vestavné procesory se používají na mnoha trzích, včetně průmyslového a automobilového.

Ve 2. čtvrtletí roku 2022 se analogové čipy společnosti TI podílely na jejích tržbách ve výši 5,21 miliardy dolarů 77 %. Vestavěné zpracování se na tržbách podílelo 16 % a zbylých 7 % připadalo na její elektronické kalkulačky.

Zdroj: Texas Instruments

Všechny tři její provozní segmenty zaznamenaly ve druhém čtvrtletí zdravý růst. Čistý zisk společnosti vzrostl v tomto čtvrtletí o 19 % na 1,93 miliardy dolarů. Za posledních 12 měsíců končících 30. června činil její volný peněžní tok 5,89 miliardy dolarů, což je o 9 % méně než ve 2. čtvrtletí 2021. I když byl nižší než v předchozím období, stále představoval 30 % jejích příjmů.

Společnost Texas Instruments jsem si vybral, protože je posedlá alokací kapitálu. V její firemní prezentaci se dokonce uvádí: „Společnost řídíme s myšlením dlouhodobého vlastníka. Jsme přesvědčeni, že růst volného peněžního toku na akcii je hlavním motorem dlouhodobé hodnoty“.

V důsledku toho její stránky pro vztahy s investory zdůrazňují některé úspěchy v oblasti alokace kapitálu. Mezi ně patří růst volného peněžního toku a dividend o 12 %, resp. 25 % ročně v letech 2004 až 2021. Kromě toho během těchto 17 let snížila počet svých akcií o 46 %.

TXN má v současné době výnos 2,77 %.

Skyworks Solutions (SWKS)

Společnost Skyworks Solutions (NASDAQ:SWKS) vyrábí polovodiče pro bezdrátové telefony a všechna připojená zařízení a elektroniku, bez které se neobejdeme. Mezi její zákazníky patří mnoho největších výrobců elektroniky, včetně společností Apple (NASDAQ:AAPL), Amazon (NASDAQ:AMZN) a Garmin (NYSE:GRMN).

Počátkem srpna společnost oznámila výsledky za 3. čtvrtletí roku 2022. Tržby meziročně vzrostly o 10 %, stejně jako čistý zisk bez zohlednění GAAP. Ve čtvrtém čtvrtletí očekává postupný nárůst tržeb o 14 % a zisku na akcii o 19 %.

Zdroj: Skyworks Solutions

V důsledku zdravého růstu zvýšila čtvrtletní výplatu dividendy o 11 % na 62 centů na akcii. Roční výplata ve výši 2,48 USD v současnosti přináší výnos 2,4 %.

Analytici hodnotí akcie smíšeně. Z 27 analytiků, kteří ji pokrývají, ji 14 hodnotí jako nákupní nebo nadhodnocenou. Čtrnáct z nich ji však také hodnotí jako „hold“. Dobrou zprávou je, že průměrná cílová cena je 131,96 USD, což je o 29 % více, než za kolik se aktuálně obchoduje.

Společnost Skyworks jsem zařadil do seznamu technologických akcií, které koncem srpna křičely nákupy. Vybral jsem ji kvůli jejím dividendám a zpětnému odkupu akcií. Do třetího čtvrtletí vyplatila svým akcionářům téměř 1,1 miliardy dolarů.

Je také těžké ignorovat, že na každém dolaru tržeb vydělává téměř 32 centů po zdanění. S takovými maržemi se často neztrácí.