Tento fond upřednostňuje hodnotu před růstem a je „jeden z nejlepších“

Investoři se po většinu letošního roku rozhodovali mezi hodnotovými a růstovými akciemi.

V době, kdy se pozornost obrací zpět k hodnotě, označil Morningstar fond Vanguard Value Index Fund za „jeden z nejlepších velkých hodnotových fondů“.

Nezávislá společnost hodnotící fondy udělila fondu pětihvězdičkové hodnocení a zlatý rating analytiků. Podle společnosti Morningstar patří také k nejlépe hodnoceným americkým fondům se zlatým ratingem, které v letošním roce překonaly výkonnost indexu S&P 500′.

Fond Vanguard Value Index Fund letos ztratil přibližně 7 % – ve srovnání s indexem S&P 500, který ztratil přibližně 14 %. V srpnu se podle Morningstar hodnotové akcie držely lépe než jejich růstové protějšky, přičemž fond Vanguard Value ztratil 2,68 % ve srovnání s fondem Vanguard Growth ETF, který se propadl o 5 %.

Zdroj: Getty Images

„Široce diverzifikované portfolio, nízký obrat a výrazná nákladová výhoda činí z indexového fondu Vanguard Value jeden z nejlepších velkých hodnotových fondů,“ uvedl analytik společnosti Morningstar Ryan Jackson.

Podle společnosti FactSet je celkově 52 % analytiků fondu nakloněno a dávají mu nákupní hodnocení.

Fond má 344 složek a mezi jeho 10 největších podílů patří Berkshire Hathaway, Johnson & Johnson, Exxon Mobil a Pfizer. Fond je nejvíce zatížen akciemi z oblasti financí, zdravotnictví a průmyslu.

„Indexové rezervy také podporují diverzifikaci, protože umožňují, aby se akcie pohybovaly v oblasti růstu a zůstaly v portfoliu,“ dodal Jackson. „Fond dobře diverzifikuje i na dalších úrovních. Žádný sektor netvoří více než 22% váhu finančního sektoru a široký záběr snižuje riziko specifické pro jednotlivé firmy.“

Bojujte s touhou po růstu
V první polovině roku 2022, kdy trhy vstoupily do medvědího teritoria, se investoři vrhli na hodnotové akcie. Hodnotové akcie jsou takové, které se obvykle obchodují s nízkým násobkem ve srovnání s širším trhem a mají stabilní fundamenty.

Během nedávné letní rallye se však odrazily růstové akcie, mezi něž patří velké technologické akcie a u nichž se očekává, že porostou rychleji než zbytek trhu.

Goldman Sachs však minulý týden ve své poznámce uvedl, že je čas vsadit na hodnotové akcie.

„Současné relativní ocenění v rámci akciového trhu naznačuje, že hodnotový faktor bude ve střednědobém horizontu generovat silné výnosy,“ uvedl analytik Goldman Sachs Cormac Conners.

Bank of America rovněž varovala investory, aby „bojovali s nutkáním získat růst“.

Zdroj: Getty Images

„Zdá se, že investoři jsou v pokušení převážit sekulární/kvalitní růst – možná proto, že to jsou také akcie, které nám v uplynulém desetiletí vydělávaly peníze,“ napsali analytici BofA ve zprávě z 9. září.

Dodali, že v pozdějších fázích pozdního cyklu bývají odměňovány hodnotové akcie, které v 67 % případů překonávají srovnávací index. V této fázi se daří zdravotnictví, energetice a průmyslovým podnikům, dodala BofA.

Podle údajů společnosti FactSet si v letošním roce nejnižší ztráty připsaly sektory spotřebního zboží, zdravotní péče a průmyslových podniků v rámci indexu S&P 500, které zaznamenaly pokles o téměř 3 %, 6,6 % a 9 %.

Investice do fondu by mohla krátkodobě nebo i dlouhodobě prodělávat. Měli byste očekávat, že cena akcií fondu a celkový výnos budou kolísat v širokém rozmezí, stejně jako kolísání celého akciového trhu.