Výběr akcií proti inflaci a roční výhled BofA na index S&P 500

S těmito akciemi bojujícími proti inflaci, které letos překonávají trh, se vyplatí přitlačit na pilu.

V době, kdy se trhy propadly po zprávě o inflaci, která byla horší, než se očekávalo, našel server CNBC Pro řadu jmen, na kterých se obchodníci mohou vyřádit, aby přečkali další volatilitu.

Akcie se propadly poté, co srpnová zpráva o indexu spotřebitelských cen ukázala, že celková inflace vzrostla meziměsíčně o 0,1 %, a to navzdory poklesu cen plynu, což předznamenalo budoucí rozkolísanost. Jádrová inflace meziměsíčně vzrostla o 0,6 %.

Překvapivě horká zpráva o inflaci by mohla znamenat vyšší úrokové sazby na delší dobu ze strany Federálního rezervního systému, a dokonce zvyšuje pravděpodobnost zvýšení sazeb o celý procentní bod na zářijovém zasedání. Podle všeobecných prognóz by centrální banka měla příští týden vydat rozhodnutí o zvýšení sazeb o 0,75 procentního bodu.

Zdroj: Getty Images

Server CNBC Pro zveřejnil koš akcií bojujících proti inflaci, který by mohl investorům pomoci připravit se na další výzvy. Tyto společnosti rozšiřují marže, přičemž hrubé marže se podle společnosti FactSet meziročně zvýšily nejméně o 1 procentní bod, a to i při rostoucích nákladech. Očekává se od nich také výrazný růst zisků, přičemž se předpokládá růst zisku na akcii nejméně o 10 %.

Díky betě nižší než 1 také zajišťují investorům klidnější jízdu. Navíc v letošním roce překonávají trh, když jejich akcie klesly o méně než 15 %.

Zde jsou tato jména:

Ropná a plynárenská společnost Coterra Energy v uplynulém roce rychle zvyšovala marže. Společnost zvýšila hrubé marže o 27,1 procentního bodu oproti předchozímu roku. Analytici podle konsensuálních odhadů společnosti FactSet očekávají, že růst zisku na akcii v letošním roce dosáhne zhruba 128 %. A očekává se, že bude stabilnější než ostatní akcie s tříletou betou -0,07. Akcie v letošním roce vzrostly o téměř 62 %.

Globální pojišťovací makléřská společnost Arthur J. Gallagher & Co. zvýšila podle FactSet za poslední rok marže o 14,8 procentního bodu. Předpokládá se, že zisk na akcii letos vzroste o 42 %. Akcie finančního sektoru mají beta koeficient 0,75. V roce 2022 akcie vzrostly o 10,6 %.

Self-storage společnost Public Storage zvýšila hrubé marže o 3,7 procentního bodu oproti stavu před rokem. Růst zisku na akcii se v letošním roce předpokládá ve výši 12,2 %. Společnost Public Storage má betu 0,48. V letošním roce akcie klesly o 9,4 %.

Mezi další akcie zařazené do tohoto seznamu patří Agilent Technologies, Automatic Data Processing, Cummins, Dollar Tree, International Paper a další.

Bank of America tvrdí, že dno indexu S&P 500 pro příštích 12 měsíců ještě nenastalo

Podle Savity Subramanianové může trvat dlouho, než ekonomika najde cestu zpět do „normálního“ inflačního prostředí, a i když se mnozí cítí bezpečně se strategií „kup a drž“ indexu S&P 500, i ta může být nyní v krátkodobém horizontu příliš nebezpečná.

V úterý ráno Úřad pro statistiku práce oznámil, že inflace v srpnu vzrostla více, než se očekávalo, protože rostoucí náklady na bydlení a potraviny kompenzovaly pokles cen benzinu.

Zdroj: Bloomberg

Subramanianová, vedoucí oddělení amerických akcií a kvantitativní strategie v Bank of America Securities, uvedla, že při čekání na pokles inflace „je nejhorší vlastnit velkoobchodní index S&P 500“ a že v současném prostředí existují lepší místa, kde lze najít příležitosti.

„Pokud máte desetiletý časový horizont, držte index S&P 500 a sledujte a čekejte, výnosy budou pravděpodobně v příštích 10 letech v řádu středních jednociferných čísel,“ řekla v úterý v pořadu „Squawk Box“ na CNBC. „Ale pokud přemýšlíte o tom, co se stane mezi dneškem a příštími 12 měsíci, nemyslím si, že je dno.“

Místo toho by se podle ní investoři měli zaměřit na sektory, zejména na ty, které počítají s horším scénářem recese, než „jaký nás pravděpodobně čeká“, a na oblasti jako energetika, zdravotnictví a „vybrané“ průmyslové podniky, které budou nadále těžit z vysoké a lepkavé inflace.

Dodala, že v „dohledné budoucnosti“ by nevlastnila technologické akcie, protože akcie s vysokým růstem by mohly být i nadále poškozovány rostoucími výnosy.

Zdroj: Getty Images

„Nejlepšími místy v rámci průmyslového komplexu jsou některé automatizační hry… právě tam společnosti utrácejí peníze, protože inflace práce začala zvedat hlavu,“ řekla. „Vzhledem k tomu, že jsme svědky toho, jak společnosti vracejí pracovní místa zpět do USA, jsou vlastně motivovány automatizovat více procesů, než tomu bylo v době, kdy mohly jen offshorovat a platit za superlevnou pracovní sílu v jiných částech světa.“

Poznamenala také, že rozptyl inflace, tedy rozdíl v různých typech inflace, je „největší, jaký jsme kdy viděli“.

„Potraviny a nájemné dělají jednu věc, zatímco ropa a mzdy dělají jinou věc. Je to prostředí, kde si opravdu musíte vybírat místa a dobře si rozmyslet, co chcete vlastnit.“