Miliardář Orlando Bravo varuje: technologický sektor „čeká ještě více bolesti“

Šéf soukromého kapitálu Orlando Bravo má pro technologický průmysl chmurné varování.

„Myslím, že nás čeká ještě více bolesti,“ řekl Bravo, zakladatel odkupní společnosti Thoma Bravo, ve čtvrtečním pořadu Squawk Box Europe televize CNBC.

Technologický sektor byl po léta lídrem akciového trhu a společnosti jako Apple a Microsoft se staly jedněmi z nejhodnotnějších na světě.

V roce 2022 však akcie technologických společností čelily zúčtování, protože centrální banky se snaží zkrotit rychle rostoucí inflaci. Americký Federální rezervní systém ve středu provedl nejagresivnější zvýšení úrokových sazeb od roku 1994.

Vyšší sazby snižují atraktivitu budoucích zisků růstově orientovaných společností. Technologické společnosti, zejména ty podporované rizikovým kapitálem, mají tendenci upřednostňovat růst před krátkodobou ziskovostí.

„Když se tyto společnosti začnou skutečně zabývat odpovědí na otázku investorů, tedy cestou k ziskovosti, nebudou nadšeni z toho, co vidí,“ řekl Bravo.

Zdroj: Unsplash

Podle časopisu Forbes má Bravo čisté jmění ve výši 6 miliard dolarů.

„To vyžaduje velké snížení nákladů, vyžaduje to hodně bolesti,“ dodal. „A je obtížné to provést, zejména ve veřejném prostředí.“

V poslední době se na veřejných i soukromých trzích snížilo ocenění kdysi známých technologických firem, přičemž společnosti, které těžily ze společenských dopadů pandemie Covid-19, byly zasaženy více než ostatní.

Akcie společností Netflix a Zoom se propadly přibližně o 63 %, resp. 70 %. Společnost Peloton, která vyrábí fitness vybavení, ztratila více než 90 % své hodnoty.

Dopady výprodeje akcií technologických společností pociťují i soukromé firmy, přičemž společnost Klarna, která se řídí principem „kup teď, zaplať později“, údajně v novém kole financování sníží svou hodnotu o třetinu.

Artykuł Miliardář Orlando Bravo varuje: technologický sektor „čeká ještě více bolesti“ pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *