Kam tečou velké peníze v kryptoměnách? Pojďme se podívat na velké investice

Bitcoin (BTC-USD) se možná v posledních dnech zastavil na hodnotě kolem 21 000 dolarů… To však neznamená, že se v zákulisí nehýbou peníze. Dnes tu máme Tether (USDT-USD)… Goldman Sachs… a dokonce i smartphone Solana (SOL-USD) v kryptozprávách!

„Proti Tetheru sází stále více hedgeových fondů“

Podle včerejšího vydání deníku Wall Street Journal: „Krátké obchody uzavírají téměř výhradně tradiční hedgeové fondy v USA a Evropě, zatímco kryptografické firmy – zejména ty se sídlem v Asii – s radostí zprostředkovávají druhou stranu transakcí,“ uvedl zdroj WSJ ze společnosti Genesis Global Trading.

Tether je dnes stále největším stablecoinem podle tržní kapitalizace. A zpočátku byl bezpečným útočištěm pro kapitál, který v květnu utekl od svého neúspěšného algoritmického konkurenta TerraUSD (UST-USD). Pozorovatelé stablecoinu si však již dlouho stěžují, že Tether nemá dostatečnou hotovostní podporu.

USD Coin (USDC-USD), který má mnohem více, rychle získává. USDC dosáhl tržní kapitalizace 55 miliard USD, přičemž Tether klesl na 66 miliard USD.

Také se potýká s problémy: Grayscale Bitcoin Trust (OTCMKTS:GBTC) si za poslední měsíc připsal -33 %, zatímco samotný bitcoin -28 %. V současné době je založen na futures na BTC, Grayscale by mnohem raději založil GBTC na „spotové“ ceně a 6. července čeká na schválení (nebo zamítnutí) od SEC.

Zatímco téměř 11 400 lidí napsalo SEC na podporu tohoto kroku… Cenový rozdíl mezi GBTC a skutečným BTC naznačuje, že obchodníci sázejí na to, že příští týden to bude další „Ne!“ od SEC.

FTX a dokonce i Goldman Sachs hledají šťavnaté obchody

Jak v pátek informoval server CoinDesk, Goldman Sachs se snaží zprostředkovat dohodu, v níž by „kryptofondy Web3, fondy specializující se na problémová aktiva a tradiční finanční instituce s dostatkem hotovosti v ruce“ koupily aktiva v hodnotě 2 miliard USD od společnosti Celsius Network (CEL-USD).

Pro ty, kteří sledují dění doma, Celsius měl v květnu ve správě 12 miliard dolarů – ukázalo se však, že v případě kryptografického krachu je značně předlužen. (Však víte… jako ten, který jsme zažili teď.)

Kontext: „Krypto banka“ je tak nelikvidní, že účty Celsius jsou STÁLE „pozastaveny“ už 15 dní a počítají se.

S vědomím, že její zákazníci v ní byli kvůli výnosům, Celsius tvrdí, že zákazníci stále sbírají odměny ze svých úspor. Pro uživatele je však „upřímně urážlivé“ dostávat oznámení, že „Celsius Network stále vyplácí týdenní odměny, zatímco drží moje krypto jako rukojmí“, jak se píše v jednom tweetu, který citoval Cointelegraph.

Co se týče nadějí Goldmanu, že získá 2 miliardy dolarů, aby získal aktiva Celsius se slevou… Blockworks uvedl, že „jeho počáteční reakce nebyla příznivá“. Zůstaňte tedy s námi!

Zdroj: Solana

Mezitím: Kryptoslávisté z FTX (FTT-USD) by opravdu, ale opravdu rádi získali Robinhood (NASDAQ:HOOD), jak včera sdělil anonymní zdroj agentuře Bloomberg.

Generální ředitel FTX, Sam Bankman-Fried, již vlastní 7,6% osobní podíl ve společnosti Robinhood. Jako první však uvedl agenturu Bloomberg na pravou míru: „S Robinhood neprobíhají žádné aktivní rozhovory o fúzi a akvizici,“ i když „jsme nadšeni obchodními vyhlídkami Robinhood a potenciálními způsoby, jak bychom s nimi mohli spolupracovat“.

„Moje teorie je, že Robinhood má to, co tento kryptoobchodní magnát chce: rozsáhlý byznys s obchodováním s opcemi,“ jak jsem vám napsal v květnu, kdy byl podíl SBF odhalen. A podle toho, jakým tempem v poslední době dělá kroky, bych se vůbec nedivil, kdybychom se opravdu brzy dočkali nějaké velké novinky o FTX/Robinhood!

Krypto tržní kapitalizace se odráží od svých minim

V květnovém/červnovém krachu se zdá, že trh s kryptoměnami dosáhl minima kolem 775 miliard dolarů celkem (18. června). Nyní se tržní kapitalizace kryptoměn odrazila zpět na úroveň kolem 1 bilionu dolarů.

Trajektorie, kterou vidíme na výše uvedeném tříměsíčním grafu, silně koreluje s cenami BTC – takže to není jen BTC, kdo se v poslední době odpoutal od minim.

Agentura Bloomberg to připisuje „zotavení etheru (ETH-USD)“, protože ETH za posledních pět dní vzrostl o zhruba +14 %. K tomu se přidává +16% zisk doprovodného řetězce Polygon (MATIC-USD) a +20% skok „zabijáka Etherea“ Avalanche (AVAX-USD).

Zdroj: Avalanche

Celkový obrázek: Celková tržní kapitalizace kryptoměn činila ještě v dubnu 2 biliony dolarů. Jistě si však vzpomenete na 1 bilion dolarů jako na tolik oslavovaný milník dosažený při příchodu nového roku 2021. (Pro srovnání, nejvyšší hodnota v roce 2018 činila tržní kapitalizaci 690 miliard dolarů).