Je Tesla po poklesu o 43 % od svého vrcholu konečně vhodná ke koupi?

Společnost Tesla (TSLA) byla v posledních pěti letech jedním z největších tvůrců bohatství. Výrobce elektromobilů se pod vedením vizionářského generálního ředitele Elona Muska vyvinul z téměř zkrachovalé společnosti v jednu z nejhodnotnějších společností na světě.

První investoři (a věřící) v průběhu let získali obrovské zisky, protože cena akcií společnosti Tesla vzrostla z přibližně 70 dolarů před pěti lety na 711 dolarů (v době psaní tohoto článku) a každý investovaný dolar se proměnil v deset dolarů. Zatímco ti, kdo se připojili dříve, vydělali, opozdilci vždy hledají příležitost k nákupu akcií, nejlépe během korekce trhu.

Vzhledem k tomu, že akcie Tesly v poslední době zkorigovaly o více než 40 %, je konečně čas na nákup akcií? Pojďme se na to podívat podrobněji.

Ekonomický motor společnosti Tesla jede na plné obrátky

Tesla se v poslední době drží na vítězné vlně. Před pěti lety dosáhla tržeb ve výši 7,0 miliardy dolarů a čisté ztráty 674 milionů dolarů. V roce 2021 dosáhly tržby 53,8 miliardy dolarů , zatímco čistý zisk dosáhl 5,5 miliardy dolarů. Výrazný obrat pro společnost, která byla kdysi na pokraji bankrotu!

Zdroj: Unsplash

V prvním čtvrtletí roku 2022 dosáhl výrobce elektromobilů dalších solidních čísel. Dodávky vozidel dosáhly rekordního počtu 310 048 , což je meziročně o 68 % více. Tržby meziročně vzrostly o 81 % na 18,8 miliardy dolarů a čistý zisk vyskočil více než šestinásobně na 3,3 miliardy dolarů.

Společnost Tesla také ve čtvrtletí vygenerovala solidní volný peněžní tok ve výši 2,2 miliardy dolarů a čtvrtletí zakončila s pevnou rozvahou – hotovost, peněžní ekvivalenty a krátkodobé obchodovatelné cenné papíry dosáhly 18 miliard dolarů. Rovněž eliminovala téměř veškerý svůj dluh (s výjimkou financování vozidel a energetických produktů), na účtu jí zůstalo pouze 0,1 miliardy USD.

Společnost Tesla v posledních letech velmi těžila z rychlého rozšíření elektromobilů. A protože tento trend sílí, má tato jednička dobrou pozici pro růst svého podnikání po mnoho let.

Je Tesla nyní levnou akcií?

Tesla v poslední době není levnou akcií. V posledních dvou letech se poměr ceny k prodejům (PS) pohyboval mezi 6 a 30. Při ceně 711 USD se akcie prodávají s poměrem PS 12,9.

Zdroj: Canva

Na jedné straně je ocenění akcií společnosti Tesla v současné době na spodní hranici svého rozpětí za poslední dva roky, zejména po nedávné korekci ceny akcií. Pokud však rozšíříme náš horizont dále, akcie společnosti Tesla se v posledních pěti letech obchodovaly až na úrovni 1,4násobku a v průměru 9,9násobku poměru PS. Při dnešním ocenění 12,9násobku poměru PS se akcie Tesla stále obchodují nad svým pětiletým průměrem.

Kromě toho, když pak porovnáme ocenění Tesly s oceněním jejích kolegů, například Ford Motor, zdá se, že Tesla je na úplně jiné planetě. Poměry PS, price-to-book (PB) a price-to-earnings (PE) společnosti Ford jsou 0,3, 1,0 a 4,0. V případě automobilky Ford se jedná o poměry 0,3, 1,0 a 4,0. Pro srovnání, poměry společnosti Tesla jsou 12,9, 21,6 a 96,2.

Ačkoli jsou dnes akcie Tesly v porovnání s cenami za poslední dva roky levné, v žádném případě nejsou levné v porovnání se svou delší historií a srovnatelnými společnostmi.

Zdroj: Unsplash

Konečný verdikt

Není těžké si všimnout, že se Tesla v průběhu let zlepšuje. A vzhledem k tomu, že svět právě přechází na elektromobily, má tento špičkový výrobce solidní předpoklady k tomu, aby jeho podnikání časem rostlo.

Přesto se mi zdá, že ocenění Tesly je na můj vkus stále příliš vysoké. Nákup za dnešní cenu nabízí investorům jen malý prostor pro chybu, zejména když světové ekonomiky většinou směřují k poklesu.

Raději jsem se rozhodl pro jistotu a zatím zůstávám stranou.