Cena bitcoinu stále klesá uprostřed likvidace kryptoměn a velkých výprodejů

Bitcoin tento týden obnovil svůj propad a kryptozima se stává chladnější. Další kryptofondy a věřitelé jsou na hraně, zatímco potíže na akciovém trhu zatížily Bitcoin a další kryptoměny, které se obchodovaly jako spekulativní růstové akcie.

Bitcoinu se na začátku týdne nepodařilo udržet na 21 000 dolarech a koncem čtvrtka se krátce propadl až na 18 650 dolarů. Rychle sice získal zpět 20 000 USD, ale od pátečního večera klesl na přibližně 19 500 USD

V sobotu 18. června se cena bitcoinu dostala na 18měsíční minimum poblíž 17 600 USD.

Celý týden měli medvědi BTC převahu nad býky. Zájem o krátké pozice na kryptoměnách byl větší než zájem o dlouhé pozice, což znamená, že více obchodníků věří, že cena půjde dolů. Podle údajů společnosti CoinGlass je poměr dlouhých a krátkých pozic u bitcoinu 0,98. Za posledních 24 hodin bylo zlikvidováno přes 238 milionů dolarů ve futures na bitcoin a ethereum kvůli tomu, že pozice s pákovým efektem nebyly schopny splnit požadavky na marži.

Co je to maržové obchodování? Jak může zvýšit zisky – a zhoršit ztráty

Zdroj: Getty Images

Pro digitální aktiva to však nebyly jen špatné zprávy. Evropská unie přijala právní předpisy, které regulují kryptoaktivy a služby ve všech 27 zemích. Tyto zásady vyžadují, aby se kryptoměny registrovaly u úřadů a zveřejňovaly bílé knihy – dokumenty s podrobnými informacemi o technologii a účelu projektů. Nový zákon, nazvaný Markets in Crypto Assets (MiCA), také zajišťuje, aby burzy udržovaly stablecoinové rezervy a zabránily tak hromadným výběrům.

Ačkoli odvětví obecně naráží na regulace a dodržování předpisů, nová pravidla by mohla poskytnout tolik potřebnou bezpečnost a důvěru.

V květnu se zhroutil algoritmický stablecoin terraUSD a jeho sesterská mince LUNA, čímž došlo k vymazání hodnoty 40 miliard dolarů. To vyvolalo šokové vlny ztrát napříč kryptoměnami a některé firmy se staly nesplatitelnými, jako například Three Arrows Capital, která měla expozici vůči LUNA.

Likvidace společnosti Three Arrows Capital

Soud na Britských Panenských ostrovech ve čtvrtek nařídil likvidaci společnosti Three Arrows Capital (3AC) poté, co nesplácela půjčky na bitcoiny. Krypto hedgeový fond nebyl schopen splácet půjčku 15 250 BTC a 350 milionů USDC od brokera Voyager Digital (VYGVF). Podle ceny BTC měl na začátku června hodnotu přibližně 807 milionů USD, ale v době psaní této zprávy už jen asi 645,2 milionu USD. Společnost 3AC si také půjčila asi 80 milionů dolarů od věřitele BlockFi a její pozice byly zlikvidovány poté, co nebyla schopna splnit výzvy k úhradě marže.

Odkup společnosti BlockFi

Ve čtvrtek podepsala krypto burza FTX dohodu o výkupu společnosti BlockFi. Její součástí je opce na odkoupení BlockFi za maximální cenu 240 milionů dolarů na základě výkonnostních spouštěčů, uvedl na Twitteru generální ředitel BlockFi Zac Price. FTX US také poskytne půjčovně digitálních aktiv revolvingový úvěr ve výši 400 milionů dolarů. Situace se pro BlockFi změnila ze špatné na horší. Loni v červenci byla oceněna na téměř 5 miliard dolarů a hovořilo se o vstupu na burzu. Nyní se její hodnota pohybuje kolem 500 milionů dolarů. Investiční společnost Morgan Creek Digital se také snažila získat 250 milionů dolarů na koupi většinového podílu ve společnosti.

Zdroj: Getty Images

Morgan Creek nebude jediný, koho tato transakce rozčílí. FTX jednala s platformou pro krypto půjčky Celsius. FTX však odstoupila kvůli dvoumiliardové díře v rozvaze Celsiusu, uvedl The Block. Celsius 12. června kvůli extrémním podmínkám na trhu zmrazil výběry a převody, čímž zablokoval prostředky 1,7 milionu svých uživatelů. V květnu spravovala aktiva v hodnotě přibližně 12 miliard dolarů, uvedla společnost.