Akcie společnosti Chevron (CVX) posilují o 9 % díky vyšším ziskům

Ropné giganty Chevron (NYSE:CVX) a Exxon Mobil (NYSE:XOM) zaznamenaly ve druhém čtvrtletí letošního roku rekordní zisky, když se po katastrofě způsobené pandemií dostaly na krátkou dobu do záporných čísel. Není divu, že akcie CVX vystřelily vzhůru a s blížící se odpolední seancí si připsaly více než 8 %. Washington se však pravděpodobně zaměří na velké ropné společnosti, protože americké domácnosti bojují s rostoucí inflací.

Pokud se podíváme na čísla, tak zejména Chevron vykázal ve druhém čtvrtletí zisk ve výši 11,62 miliardy USD, což je o neuvěřitelných 277 % více než v předchozím čtvrtletí, kdy činil 3,08 miliardy USD. Co se týče tržeb, společnost vykázala tržby ve výši 68,76 miliardy dolarů, což je téměř dvojnásobek oproti 37,6 miliardy dolarů vykázaných ve 2. čtvrtletí roku 2021.

Zdroj: Shutterstock

Náladu akcií CVX posiluje i to, že její výsledky překonaly odhady Wall Street. Na bázi zisku na akcii analytici očekávali, že Chevron dosáhne 5,10 USD na akcii bez zahrnutí některých položek. Místo toho skutečný zisk na akcii činil 5,82 USD. V horní linii odborníci předpokládali výsledek 59,29 miliardy dolarů, zatímco Chevronu se podařilo pozitivně překvapit a překonat očekávání o téměř 16 %.

Přesto, jak uvedla televize CNBC, velké ropné společnosti za uplynulý kvartál „pravděpodobně přitáhnou další hněv Washingtonu. Prezident Joe Biden vyzval společnosti, aby zvýšily těžbu, a uvedl, že udržují ceny na vysoké úrovni na úkor spotřebitelů. Rostoucí náklady na energie jsou klíčovým faktorem, který přispívá k desetiletí vysoké inflaci.“

Akcie CVX a politický boj

Ačkoli se akcionáři akcií CVX nad výsledky bezpochyby usmívají, zisková bonanza za 2. čtvrtletí ostře kontrastuje s bolestí na pumpách. Podle poslední zprávy o indexu spotřebitelských cen dosáhla inflace za 12 měsíců do 30. června 9,1 %. Zatímco ceny většiny zboží a klíčových služeb vzrostly, v centru pozornosti jsou jednoznačně energie.

Za poslední rok ceny energií prudce vzrostly o 41,6 %. Podle amerického Úřadu pro statistiku práce (U.S. Bureau of Labor Statistics) byly hlavním viníkem palivové oleje a ostatní pohonné hmoty, jejichž cena vzrostla o neuvěřitelných 70,4 %. Motorová paliva (včetně benzínu) zdražila o 60,2 %. A konečně služby v oblasti komunálního (potrubního) plynu vzrostly o 38,4 %. Rámec tedy vždy představuje ostrý kontrast mezi domácnostmi na Main Street, které se potýkají s problémy, a nečekaným ziskem na Wall Street.

Zdroj: Pexels

Ropné společnosti však tvrdí, že zvyšují produkci. Kromě toho tvrdí, že ekonomické protivětry, které ovlivňují jiná odvětví – zejména třecí plochy s pracovní silou -, negativně ovlivňují i energetický sektor.

„Oproti loňskému roku jsme více než zdvojnásobili investice do růstu tradičních i nových energetických oborů,“ zmínil v prohlášení generální ředitel Chevronu Mike Wirth.

Zatímco zisk společnosti Chevron v segmentu downstream ve výši 3,52 miliardy dolarů, který zahrnuje segment hotových výrobků, představoval největší nárůst v rozsahu 320 % oproti předchozímu roku, segment upstream (průzkum a těžba) zaznamenal obrovský nominální nárůst na 8,56 miliardy dolarů z 3,18 miliardy dolarů před rokem.

Proč je to důležité

Vzhledem k blížícím se volbám v polovině volebního období je téměř jisté, že přinejmenším někteří politici využijí raketového růstu akcií CVX k získání bodů u amerických voličů. Velká debata o ropě je přitom sotva jednoznačná.

Navíc Americký ropný institut – který se, abychom byli spravedliví, prohlašuje za zástupce „všech segmentů amerického plynárenského a ropného průmyslu“ – uvedl, že v roce 2014 „veřejné a soukromé penzijní a důchodové plány, včetně 401(k)ů a IRA, drží 46,8 % všech akcií amerických ropných a plynárenských společností“. Pokud tomu tak je, velký den společnosti Chevron jistě rozjasní penzijní portfolia.