Měli by investoři po dobrých výsledcích za 2. čtvrtletí koupit akcie Etsy?

Etsy (ETSY), populární online tržiště, kde mohou spotřebitelé nakupovat a prodávat jedinečné zboží, zažilo v první polovině roku 2022 propad o 66 % do 30. června. Poté, co společnost dosáhla pozoruhodných výsledků v době vrcholící pandemie, měla v posledních čtvrtletích problémy s udržením růstu. Oživení ekonomiky a oslabení spotřebitelů v důsledku vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb se ukázaly být pro podniky elektronického obchodu vážným problémem.

Zpráva o výsledcích společnosti za druhé čtvrtletí, kterou zveřejnila 27. července, však byla povzbudivým signálem, že podnikání Etsy je postaveno tak, aby vydrželo – a akcie společnosti se den po zveřejnění zprávy zvýšily téměř o 10 %. Měli by se investoři připravit a koupit akcie Etsy právě teď?

Vše je o základech

Ve druhém čtvrtletí zvýšil e-commerce marketplace celkové tržby meziročně o 10,6 % na 528,9 milionu dolarů, což bylo na úrovni očekávání analytiků. Jeho zředěný zisk na akcii ve výši 0,51 USD však ukradl show a překonal konsensuální odhady o silných 20,8 %. Počet aktivních prodejců na platformě vzrostl o působivých 41,5 % na 7,4 milionu a počet aktivních kupujících se zvýšil o skromných 3,8 % na 93,9 milionu.

Zdroj: Reuters

Upravená EBITDA marže společnosti Etsy se meziročně zvýšila o 144 bazických bodů na 27,8 % ve srovnání s 26,4 % ve stejném čtvrtletí před rokem. Ačkoli růst není v současné době ideální, je třeba vzít v úvahu i pozitivní stránku věci – trh elektronického obchodování prokázal, že je ziskový a má pozitivní peněžní toky, a to i uprostřed nejisté ekonomické situace.

Analytici Wall Street předpovídají, že ve fiskálním roce 2022 se tržby společnosti meziročně zvýší jen o 6,2 % na 2,5 miliardy dolarů a zisk na akcii se sníží o 33,8 % na 2,25 dolaru. V příštím roce, kdy se snad Etsy bude potýkat s příznivější ekonomickou situací, analytici předpokládají růst horní a dolní hranice zisku o 16 %, resp. 33,3 %.

Domnívám se, že pandemie dočasně zastínila růstový příběh společnosti a že jakmile se srovnatelné ukazatele normalizují, investoři budou moci snáze vidět dlouhodobý potenciál podnikání společnosti Etsy. Dnes se akcie obchodují za 5,9násobek tržeb, což je hluboko pod pětiletým průměrem 10,5 a výrazně méně než 12,5násobek ceny k tržbám na začátku roku 2022.

Zdroj: Shutterstock

Měli byste si dnes koupit akcie Etsy?

Z krátkodobého hlediska by investoři do Etsy měli v dohledné budoucnosti očekávat jízdu na horské dráze, ale z dlouhodobého hlediska považuji tento trh elektronického obchodování za sekulárního vítěze. Nejenže společnost působí na trhu elektronického obchodování, ale již prokázala, že generuje konzistentní čistý zisk a kladné peněžní toky.

A jako třešnička na dortu se akcie obchodují na rekordně nízké hodnotě. Ačkoli jedna zpráva o výsledcích není z dlouhodobého hlediska až tak důležitá, výsledky společnosti Etsy za druhé čtvrtletí nabízejí jen další důvod, proč je tato akcie elektronického obchodu zde a silnější. Podle mého názoru má společnost po zlepšení makropodmínek dobrou pozici k tomu, aby pokračovala ve své velkolepé cestě růstu.