Zlato pod 1800 USD: 3 různé způsoby, jak nyní investovat do zlata

Po dosažení historického maxima v březnu 2022 cena zlata 21. července ustoupila pod 1 700 USD za unci, protože silný americký dolar převážil nad leskem zlata. Od té doby zlato zaznamenalo malé oživení a nyní je od začátku roku níže pouze o zhruba 1 % – což je mnohem lepší než index S&P 500, Dow Jones Industrial Average, Nasdaq Composite a mnoho předních individuálních akcií.

Zde jsou tři různé způsoby, jak nyní investovat do zlata.

1. Nejlepší ETF

Zlaté fondy obchodované na burze (ETF) umožňují investovat do žlutého zlata bez nutnosti fyzického držení zlatých mincí, což může představovat bezpečnostní riziko a často stojí vysokou prémii nad spotovou cenou.

Dva známé zlaté ETF jsou SPDR Gold Shares ETF a iShares Gold Trust, jejichž čistá aktiva činí 61,34 miliardy dolarů a 29,8 miliardy dolarů. Fond iShares Gold Trust má nižší nákladový poměr (0,25 % oproti 0,4 % u fondu SPDR Gold Shares) a nižší nominální cenu, která činí přibližně 33,53 USD za akcii oproti 164,5 USD za akcii u fondu SPDR. Jinak oba fondy fungují fakticky stejně, tj. drží a pojišťují fyzické zlato ve svěřenském fondu. K 28. červenci 2022 držel fond iShares Gold Trust 501,4 metrických tun zlata neboli 16,120 milionu uncí.

Zdroj: Getty Images

2. Koš těžebních akcií

Rizikovějším způsobem investování do zlata jsou těžaři zlata, jako jsou Newmont Corporation (NEM) a Barrick Gold. Tito těžaři tvoří více než 35 % fondu VanEck Gold Miners ETF, který má celkem 54 podílů. Tento fond je jedním z největších zlatých ETF s tržní kapitalizací 10,93 miliardy dolarů. Od začátku roku však poklesl o 20 % a téměř o 40 % oproti svému historickému maximu, protože akcie těžařů zlata jsou silně závislé na silné ceně zlata.

Každý těžař má svůj podíl na firemním riziku, které může vést k neočekávaným výsledkům. Například zrovna minulý týden byly klíčové doly společnosti New Gold postiženy nepříznivými podmínkami – což způsobilo, že se akcie společnosti 12. července během první hodiny obchodování propadly o více než 30 %. ETF VanEck toto riziko rozkládá mezi několik těžařů v různých zeměpisných oblastech, přičemž si za své služby účtuje pouze 0,51% poplatek.

3. Špičkový těžař s vysokým výnosem

Existuje důvod, proč je Newmont největším akcionářem fondu VanEck Gold Miners ETF. Má zdaleka největší tržní kapitalizaci ze všech amerických akcií těžařů zlata – dosahuje přibližně 36,1 miliardy dolarů ve srovnání s druhou společností Barrick Gold.

Zdroj: Unsplash

Společnost Newmont působí v Africe, Austrálii, Severní a Jižní Americe. Už jen díky tomu má rozmanité portfolio, které nemá v oboru konkurenci.

Společnost Newmont rovněž vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 0,55 USD na akcii, což představuje dividendový výnos přibližně 4,8 %. Funkce společnosti Newmont jako zdroje pasivního příjmu pomáhá kompenzovat určitou cykličnost zlatého průmyslu. Navíc hlavním důvodem, proč se investoři mohou rozhodnout neinvestovat do zlata, je to, že nemá dividendu, což v době vyšších úrokových sazeb představuje větší náklady příležitosti.

Stojí za zmínku, že dividenda společnosti Newmont se může měnit v závislosti na stavu odvětví. Dividenda však v posledních pěti letech rostla, i když zlato vykazovalo relativně slabé výnosy.

Společnost Newmont nabízí další zhodnocení příležitostnou výplatou zvláštních dividend. V roce 2019 vyplatila společnost Newmont jednorázovou zvláštní dividendu ve výši 0,88 USD na akcii.

Akcie Newmontu klesly o 47 % ze svého 52týdenního maxima poté, co nesplnily očekávání ohledně zisku, ale pozice společnosti zůstává silná pro investory, kteří hledají dlouhodobou hru v odvětví těžby zlata.

Zdroj: Canva

Zlato je nyní výhodné koupit

Vzhledem k výprodeji mnoha vynikajících akcií by investoři v žádném případě neměli prodávat akcie, aby mohli nakupovat zlato. Spíše by nyní mohla být vhodná doba pro investici do zlata s průměrnými náklady v dolarech, které by tvořilo malé procento diverzifikovaného portfolia. Nejjednodušší způsob je prostřednictvím zlatého ETF, které sleduje cenu zlata. Investice do koše těžebních akcií nebo do společnosti Newmont by však mohla být možností pro investory s významnou stávající pozicí ve zlatě nebo s vyšší tolerancí k riziku. Ať tak či onak, zlato a většina těžařů zlata se v současné době pohybují kolem 52týdenních minim a mohly by se vyplatit k nákupu již nyní.