Akcie HOOD stoupají, protože Robinhood propouští 23 % zaměstnanců

Akcie společnosti Robinhood (NASDAQ:HOOD) jsou dnes v centru pozornosti a mírně stoupají. Včera po uzavření trhu akcie HOOD oznámily smíšené výsledky za druhé čtvrtletí a zveřejnily, že propustí přibližně 23 % svých zaměstnanců.

Tržby společnosti Robinhood za druhé čtvrtletí dosáhly 318 milionů dolarů, zatímco průměrný výhled analytiků byl 314,5 milionu dolarů. Tržby se meziročně propadly o 44 %. Vykázala však ztrátu na akcii ve výši 34 centů, což je lepší výsledek než průměrný výhled analytiků, kteří očekávali ztrátu na akcii ve výši 36 centů.

Tržby společnosti založené na transakcích se oproti 1. čtvrtletí snížily o 7 %, ale tržby z obchodování s kryptoměnami oproti 1. čtvrtletí vzrostly o 7 %, zatímco tržby z akcií se postupně snížily o 19 %.

„Nadále si klademe za cíl dosáhnout do konce roku 2022 kladného průběžného ukazatele upraveného zisku EBITDA,“ uvedla společnost.

Pozitivní je, že čisté úrokové výnosy společnosti Robinhood vyskočily o 35 % oproti 1. čtvrtletí a ztráta EBITDA bez zahrnutí některých položek se zlepšila o 63 milionů USD na ztrátu 80 milionů USD.

Zdroj: Getty Images

Pokud se zaměříme na údaje o uživatelích, měsíční počet aktivních uživatelů společnosti Robinhood se ve druhém čtvrtletí oproti prvnímu čtvrtletí snížil o 1,9 milionu.

V dopise zaměstnancům společnosti, který byl zveřejněn, oznámil generální ředitel společnosti Robinhood Vlad Tenev, že firma snížila počet zaměstnanců o přibližně 23 %. Uvedl: „Ačkoli se změny dotknou zaměstnanců všech funkcí, soustředí se zejména na naše provozní funkce, marketing a programové řízení.“.

Tenev viní z propouštění „další zhoršení makroprostředí, kdy je inflace na 40letých maximech doprovázená rozsáhlým propadem na trhu s kryptoměnami“.

Řada analytiků propouštění chválila s tím, že zvýší hospodářský výsledek společnosti a v nejbližší době by mohlo zvýšit cenu akcií HOOD.

„Domníváme se, že toto snížení nákladů pravděpodobně přivede společnost v blízké budoucnosti k ziskovosti a mohlo by zvýšit cenu akcií,“ předpověděl analytik Will Nance ze společnosti Goldman Sachs.

Pokuta 30 milionů dolarů

Ministerstvo finančních služeb státu New York, hlavní finanční regulační orgán státu, udělilo společnosti Robinhood pokutu ve výši 30 milionů dolarů, informoval dnes deník The Wall Street Journal. Pokuta byla vyměřena kvůli „údajnému porušení předpisů proti praní špinavých peněz a kybernetické bezpečnosti“, uvedl deník a dodal, že tento rozsudek je prvním případem, kdy úřad potrestal společnost za porušení předpisů souvisejících s kryptoměnami.