Upozornění na akcie SOFI: 3 klíčové důvody, proč SoFi dnes roste nahoru

Akcie SoFi (NASDAQ:SOFI) se obchodují o více než 20 % výše poté, co společnost oznámila své výsledky za druhé čtvrtletí.

V průběhu čtvrtletí se studentské půjčky podílely na celkovém objemu poskytnutých půjček 12,44 %, zatímco v prvním čtvrtletí to bylo 29,6 %. Celkový objem poskytnutých půjček dosáhl 3,2 miliardy USD, přičemž objem studentských půjček činil 398,72 milionu USD. Přesto je objem studentských půjček o 25 % nižší ve srovnání s průměrným objemem před pandemií koronaviru. Vliv na to mělo moratorium na splácení federálních studentských půjček, které by mělo být prodlouženo již posedmé.

Mezitím objem poskytnutých osobních půjček dosáhl rekordní výše téměř 2,5 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 91 %. Tento výrazný nárůst byl důsledkem pokroku v automatizaci procesu od žádosti po schválení a neustálého testování kontrol rizik u akreditovaných dlužníků.

„I když se politická, fiskální a ekonomická krajina kolem nás stále mění, udrželi jsme si silnou a konzistentní dynamiku našeho podnikání,“ vysvětlil generální ředitel Anthony Noto. „Naše produkty a služby jsme vytvořili tak, aby zajišťovaly trvalý růst a ziskovost, a to se nám daří.“

S tímto vědomím se ponořme do tří klíčových důvodů, proč se dnes akcie SOFI obchodují výše.

Zdroj: Shutterstock

Akcie SOFI: SoFi vykázala zisk za 2. čtvrtletí

Za uplynulé čtvrtletí dosáhly upravené tržby rekordní výše 356 milionů USD, což představuje meziroční nárůst o 50 % a překonání odhadu analytiků ve výši 340,8 milionu USD. K rekordnímu číslu přispěly silné výsledky ve všech třech segmentech podnikání SoFi: půjčování, technologická platforma a finanční služby.

Kromě toho společnost postupuje směrem k ziskovosti. Její čistá ztráta podle GAAP dosáhla 95,8 milionu USD, zatímco před rokem činila ztráta 165,3 milionu USD. K tomu upravený zisk na akcii neboli EPS činil ztrátu 12 centů. Analytici očekávali ztrátu ve výši 14 centů. Upravený zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA), další ukazatel ziskovosti, dosáhl 20,3 milionu dolarů. Kč a byl kladný již osmé čtvrtletí v řadě.

Konečně, bankovní statut SoFi byl pro společnost přínosem v době makroekonomické nejistoty. Vklady meziročně vzrostly o 135 % na 2,7 miliardy USD, k čemuž přispělo zvýšení maximálního ročního procentního výnosu (APY) na 1,8 %. Díky tomuto růstu SoFi „těžila z nižších nákladů na financování [svých] úvěrů“.

Zdroj: Sofi

Společnost SoFi vydala celoroční výhled upravených tržeb ve výši 1,508 až 1,513 miliardy USD. Předtím společnost vydala výhled ve výši 1,505 až 1,51 miliardy USD. Dále se očekává, že celoroční upravený zisk EBITDA se bude pohybovat mezi 104 a 109 miliony USD. Předchozí výhled EBITDA se pohyboval mezi 100 a 105 miliony dolarů.