Analytici tvrdí, že propouštění ve společnosti Robinhood zlepší ziskovost

Snížení počtu zaměstnanců společnosti Robinhood o 23 % zvýší ziskovost a podle některých analytiků by mohlo v blízké budoucnosti vést k růstu akcií.

Společnost v úterý oznámila snížení počtu zaměstnanců – které přichází jen několik měsíců poté, co Robinhood snížil počet svých zaměstnanců o 9 % – a předem oznámila výsledky, které ukázaly pokles měsíčních aktivních uživatelů. Společnost poskytující finanční služby nesplnila odhady tržeb, ale vykázala menší než očekávanou ztrátu, protože se snaží dostat náklady pod kontrolu.

„Domníváme se však, že snížení počtu zaměstnanců o 23 % je nejdůležitějším detailem, a přestože investoři budou pravděpodobně chtít pochopit schopnost společnosti investovat do růstových iniciativ s nižší nákladovou základnou, věříme, že toto snížení nákladů pravděpodobně přivede společnost v blízké budoucnosti k ziskovosti a mohlo by vést k růstu akcií,“ napsal Will Nance z Goldman Sachs.

Podle Nanceho výsledky společnosti poskytující finanční služby naznačují mimo jiné nižší příjmy z transakcí a nižší náklady a měly by společnosti Robinhood pomoci dosáhnout v příštím roce rentability na hranici rentability.

Zdroj: Getty Images

Podobně se Richard Repetto ze společnosti Piper Sandler domnívá, že snížení počtu zaměstnanců by mohlo společnosti pomoci dosáhnout do konce roku 2022 rentability EBITDA.

Dan Dolev ze společnosti Mizuho zůstává ohledně akcií do budoucna optimistický a ve zprávě klientům uvedl, že z výsledků vyplývá více pozitivních než negativních poznatků.

„Domníváme se, že jakmile trh stráví „šok“ ze samotného rozsahu propouštění, investoři se zaměří na fundamenty a cestu k ziskovosti, což může vést i k tomu, že se akcie budou zítra obchodovat výše,“ napsal.

Jistě, ne všichni analytici jsou přesvědčeni, že výsledky ukazují slibnou budoucnost platformy pro obchodování s akciemi.

Kenneth Worthington z JPMorgan ponechal na akciích rating underperform s tím, že společnost se nadále potýká s problémy v několika oblastech.

„Zakladatelé sice využili inovace, odvahu a ideální tržní podmínky k vybudování předního amerického retailového brokera, ale růst nepovažujeme za udržitelný a pochybujeme o schopnosti společnosti vytvářet dlouhodobě konkurenceschopné marže vzhledem k zaměření na tak malé účty, které mají omezený prostor pro ziskovost,“ napsal.

Zdroj: Shutterstock

Zároveň by nedodržení měsíčních aktivních uživatelů a opatrný výhled společnosti Robinhood do budoucna mohly vést k poklesu akcií, napsal Jason Bazinet ze Citi.

Akcie Robinhood se letos propadly o 48 % a jsou o více než 89 % pod svým 52týdenním maximem. Když akcie v červenci 2021 vstoupily na burzu, obchodovaly se za 38 dolarů za kus a během prvního měsíce obchodování se vyšplhaly až na 85 dolarů.

Akcie společnosti Robinhood v předobchodní fázi vzrostly o více než 1 %.