Akcie společnosti Nikola rostou, protože akcionáři schválili klíčový návrh

Výrobce elektromobilů Nikola (NASDAQ:NKLA) dnes díky zajímavým zprávám prudce roste. Akcionáři akcií NKLA hlasovali pro schválení návrhu 2. Jak se uvádí v prohlášení vydaném společností, „tento návrh umožní společnosti Nikola zvýšit počet schválených akcií z 600 milionů na 800 milionů“.

Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Nikola Trevor Milton hlasoval na valné hromadě akcionářů 1. června proti návrhu. Od té doby návrh nezískal podporu potřebnou k přijetí na dvou schůzích. Včera však získal potřebné hlasy akcionářů, aby mohl postoupit dál. Akcie NKLA dnes ráno vystřelily vzhůru a navzdory tomu, že vykazují určitou volatilitu, zůstávají v zelených číslech o 3 %.

Zdroj: Pexels

Co se děje s akciemi NKLA

Zatímco akcie NKLA mají za sebou vynikající měsíc, většinu tohoto čtvrtletí strávily s klesajícím trendem. Když 29. června neprošel návrh 2, akcie klesly na historicky nejnižší ceny a ponořily se pod 5 USD za kus. Jak uvedl přispěvatel serveru InvestorPlace Bret Kenwell, společnost Milton, která je největším akcionářem společnosti, měla jen malou motivaci návrh podpořit. Vydání nových akcií by zředilo jeho podíl. „Miltonovo hlasování nemusí být v nejlepším zájmu společnosti ani jejích akcionářů,“ poznamenal Kenwell.

Vzhledem k podpoře, kterou návrh získal 2. srpna, se zdá, že mnoho držitelů akcií NKLA s Kenwellovým hodnocením souhlasilo. Současný generální ředitel Mark Russell dal jasně najevo, že rozhodnutí podporuje. Jak uvedl:

„Jsme vděčni za podporu nadšené a různorodé základny akcionářů společnosti Nikola a za obětavost pilného týmu společnosti Nikola, který pokračoval v poskytování služeb našim zákazníkům, zatímco jsme pracovali na zajištění větší flexibility pro další růst společnosti Nikola. Jsme nadšeni silnou dynamikou, kterou jsme vytvořili směrem k tomuto kritickému období, kdy se posuneme vpřed v oblasti výroby a dodávek bateriových elektrických vozů a vozů s vodíkovými palivovými články a energetické infrastruktury, která je bude podporovat.“

Je pravda, že společnost Nikola dává investorům v poslední době stále více důvodů k optimismu ohledně svých růstových vyhlídek. Nedávno koupila výrobce baterií pro elektromobily Romeo Power (NYSE:RMO) v transakci v hodnotě 144 miliard dolarů. USD a obě akcie od té doby díky tomu vzrostly. Partnerství navíc slibuje, že v následujících měsících pomůže Nikole zefektivnit výrobu.

Zdroj: engadget.com

Co to znamená

Vzhledem k rostoucí poptávce po elektromobilech jsou partnerství, jako je toto, stále důležitější, protože výrobci automobilů se snaží zajistit si podíl na trhu. Trh s těžkými elektromobily, které vyrábí společnost Nikola, ještě není přesycen. To znamená, že akcie NKLA mají velký růstový potenciál, pokud se společnosti podaří pokračovat v rozšiřování výroby. Společnost Nikola dala jasně najevo, že nemá v úmyslu zpomalit.

Přijetí návrhu 2 je vynikajícím krokem vpřed. Jak uvádí Al Root z Barron’s, „otevírá to společnosti cestu k získání potřebného kapitálu ve výši 200 milionů USD“. Pokud prodej nově vydaných akcií přinese společnosti Nikola takový příliv hotovosti, bude mít společnost dobrou pozici pro další růst. Ještě není pozdě na to, aby se tato malá společnost stala lídrem v oblasti elektrické nákladní dopravy. Akcie NKLA jsou rozhodně zajímavým jménem pro investory, kteří hledají býčí hry v sektoru elektromobilů.