MicroStrategy hlásí znehodnocení bitcoinů ve výši 917 milionů dolarů

Společnost MicroStrategy ve druhém čtvrtletí roku 2022 podle úterního hovoru k výsledkům za druhé čtvrtletí roku 2022 provedla nepeněžní odpis digitálních aktiv ve výši 917,8 milionu USD.

Odpis ze snížení hodnoty popisuje drastické snížení nebo ztrátu zpětně získatelné hodnoty aktiva. V případě podílů společnosti MicroStrategy v bitcoinech odráží poplatek za snížení hodnoty pokles ceny bitcoinu ve srovnání s dobou, kdy jej společnost MicroStrategy koupila.

Ke snížení hodnoty může dojít v důsledku změny politiky nebo ekonomických okolností, jako je současná kryptozima.

Náklady společnosti MicroStrategy za 2. čtvrtletí 2022, které nejsou založeny na principech GAAP (obecně přijímané účetní zásady).

Náklady společnosti MicroStrategy na snížení hodnoty digitálních aktiv ve výši 917,8 milionu dolarů představují prudký nárůst oproti nákladům ve výši 170,1 milionu dolarů v prvním čtvrtletí roku 2022.

Od srpna 2020 společnost MicroStrategy nakoupila 129 699 bitcoinů za průměrnou cenu 30 664 USD za minci. Když Bitcoin v listopadu 2021 dosáhl svého historického maxima 68 000 USD za minci, celková hodnota držby Bitcoinu ve společnosti činila přibližně 8 miliard USD. Při obchodování Bitcoinu za 23 000 USD za minci by tyto podíly činily přibližně 2,9 miliardy USD.

Společnost rovněž získala 421 Bitcoinů po 20 000 dolarech.

Zdroj: Shutterstock

Cloudová softwarová společnost MicroStrategy dnes oznámila další nákup Bitcoinu – tentokrát utratila 10 milionů dolarů za tuto kryptoměnu – navzdory tomu, že cena tohoto aktiva klesla pod 20 000 dolarů. Technologická společnost…

Finanční ředitel Andrew Kang uvedl, že 14 000 bitcoinů drží mateřská společnost MicroStrategy a zbývajících 115 bitcoinů drží dceřiná společnost MacroStrategy. Z toho 85 000 Bitcoinů je nezastavených a nezatížených.

„Máme více než dostatečné zajištění pro případné cenové výkyvy,“ řekl.

„Náklady na znehodnocení digitálních aktiv byly v každém čtvrtletí vždy vyšší než provozní ztráta mimo GAP,“ dodal Kang, což znamená, že volatilita Bitcoinu je hlavním faktorem na straně ztráty rozvahy společnosti.

„Volatilitu Bitcoinu jsme očekávali,“ řekl Michael Saylor, který působil jako generální ředitel společnosti od jejího založení v roce 1989, než společnost dnes oznámila jeho přechod na pozici výkonného předsedy.

„Volatilita znamená, že Bitcoin je zajímavější, a proto je zajímavější i Microstrategy,“ vysvětlil. „Volatilita znamená vitalitu.“