Zotavení dolaru ztrácí před zveřejněním klíčových údajů na síle

Americký dolarový index (DXY) v úterý přerušil čtyřdenní sérii ztrát, protože eskalace geopolitického napětí umožnila, aby na finančních trzích nadále převládaly toky bezpečných přístavů. Zdá se, že na počátku středy došlo k mírnému zlepšení rizikové nálady, když futures na americké akciové indexy vzrostly o 0,2 až 0,3 % a DXY konsolidoval své zisky z oživení nad úrovní 106,00. V rámci evropského ekonomického programu budou zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách za červen a později během dne ISM zveřejní červencovou zprávu o PMI ve službách v USA. Investoři budou pozorně sledovat i politický vývoj a projevy FEDu.

Navzdory přísným varováním Číny přistála na Tchaj-wanu předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová, která se tak stala nejvýše postaveným americkým politikem, který tuto zemi navštívil za posledních 25 let. Čínské ministerstvo zahraničí s první reakcí zveřejnilo prohlášení, v němž konstatovalo, že návštěva Pelosiové vážně narušila svrchovanost a územní celistvost. Čína navíc oznámila, že od 4. srpna bude v oblastech kolem Tchaj-wanu pořádat vojenská cvičení, včetně cvičení s ostrou střelbou. Dříve během dne „chceme, aby Tchaj-wan měl vždy svobodu s bezpečností, od toho neustupujeme“, řekla Pelosiová na tiskové konferenci.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Mezitím prezident chicagského Fedu Charles Evans v úterý uvedl, že zvýšení sazeb o 50 bazických bodů by bylo rozumným odhadem pro zářijové zasedání, pokud se inflace nezlepší. Tyto komentáře pomohly výnosům amerických státních dluhopisů posunout se výše a referenční desetiletý americký výnos vzrostl na denní bázi o více než 6 % a v úterý se vyšplhal nad 2,7 %, než se na začátku středy dostal do konsolidační fáze.

Měnový pár EUR/USD v úterý ztratil více než 100 pipu a den uzavřel pod úrovní 1,0200. V dopoledních hodinách v Evropě se páru nedaří získat trakci a kolísá v úzkém pásmu nad 1,0150.

GBP/USD v úterý prudce klesl, když britská libra nenašla poptávku v atmosféře na trhu, kde panuje nechuť k riziku. Na začátku středy zůstává pár relativně klidný nad úrovní 1,2100. Později během seance zveřejní S&P Global konečnou verzi údajů o službách a kompozitních PMI ve Velké Británii.

Podporován prudkým růstem výnosů amerických státních dluhopisů USD/JPY rozhodně vzrostl z dvouměsíčního minima, které nastavil na 130,43, a za den získal téměř 200 pipů. Ve středu se pár pohybuje v úzkém kanálu nad úrovní 133,00.