Oblíbená akcie investorů, která je spojena s Warrenem Buffettem

Přesvědčivá sázka Warrena Buffetta na Occidental Petroleum inspirovala zástupy drobných investorů k následování jeho příkladu.

Od doby, kdy Berkshire Hathaway původně odhalila podíl v ropném gigantu ve výši 5 miliard dolarů, zaznamenala tato akcie podle údajů společnosti VandaTrack masivní 16,5násobný nárůst průměrných denních čistých toků od drobných investorů – z 500 000 dolarů denně na 8,25 milionu dolarů denně.

„Efekt Warrena Buffetta – Occidental Petroleum je nyní populární retailovou akcií,“ uvedli ve středeční zprávě analytici ze společnosti VandaTrack.

„Věštec z Omahy“ od března postupně navyšuje svůj podíl v Occidentalu a Berkshire tak má 19,4% podíl v Occidentalu v hodnotě přibližně 10,9 miliardy dolarů. Occidental je letos nejvýkonnější akcií v indexu S&P 500, která díky rostoucím cenám ropy vzrostla o 113 %.

Berkshire vlastní také 10 miliard dolarů prioritních akcií společnosti Occidental a má warranty na nákup dalších 83,9 milionu kmenových akcií za 5 miliard dolarů, tj. 59,62 dolaru za kus. Tyto warranty byly získány v rámci transakce z roku 2019, která pomohla financovat koupi společnosti Anadarko společností Occidental.

Zájem drobných investorů vyvolaný Buffettem může někomu připadat ironický, protože legendární investor dlouhodobě kritizuje spekulativní obchodování drobných investorů a přirovnává akciový trh ke kasinu.

Na výročním zasedání Berkshire koncem dubna Buffett prohlásil, že volatilita vyvolaná zvýšenou obchodní aktivitou drobných investorů mu umožnila během dvou týdnů koupit 14 % akcií Occidentalu.

Zdroj: Bloomberg

„V podstatě je to herna,“ řekl Buffett akcionářům na schůzi. „A lidé, kteří vydělávali peníze, byli lidé, kteří pracovali s hazardními hráči.“

Buffett také prozradil, že si přečetl výroční zprávu společnosti Occidental a získal důvěru v růst společnosti a její vedení.

„To, co říkala Vicki Hollubová, nedávalo jiný smysl. A já jsem se rozhodl, že je to dobré místo pro vložení peněz Berkshire,“ řekl Buffett. „Vicki říkala, čím si společnost prošla, kde se nachází nyní a co plánují s penězi udělat.“