Připravte se na rozdělení akcií po výroční schůzi akcionářů společnosti Tesla

Akcie společnosti Tesla (NASDAQ:TSLA) se dnes obchodují o 5 % níže poté, co akcionáři schválili rozdělení akcií 3:1. Rozdělení sníží cenu akcií TSLA na úroveň 300 USD a má přilákat více drobných investorů k nákupu akcií společnosti vyrábějící elektromobily (EV) za nižší cenu.

Společnost Tesla poprvé oznámila své plány na rozdělení akcií loni v březnu. Společnost Tesla dále neuvedla datum rozdělení. Řídící partner fondu The Future Fund Gary Black však očekává, že společnost dnes nebo v pondělí podá formulář 8-K s dalšími podrobnostmi.

Pojďme se podívat na podrobnosti.

Akcionáři hlasují o schválení rozdělení akcií TSLA

Společnost Tesla naposledy uzákonila split akcií v průběhu roku 2020, kdy vydala pět akcií za každou drženou akcii. Ode dne oznámení do skutečného data splitu akcie TSLA podle agentury Bloomberg prudce vzrostly o 60 %.

Rozdělení akcií na společnosti nic zásadního nemění. Přesto mohou být drobní investoři více nakloněni nákupu celých akcií za nižší ceny. Vysvětluje to analytička Callie Coxová:

„Vlastnictví celé akcie může být méně komplikované a více posilující a tyto společnosti to vědí […] Na tomto trhu je zjevně základní touha každé společnosti učinit své akcie co nejdostupnějšími. A investoři na to zatím reagují.“

Generální ředitel společnosti Tesla vyzývá k vrcholné inflaci

Na setkání akcionářů společnosti Tesla generální ředitel Elon Musk rovněž prohlásil, že na příštích 18 měsíců předpovídá „relativně mírnou recesi“. Generální ředitel se však také domnívá, že inflace dosáhla svého vrcholu. Musk svou předpověď založil na cenách komodit, které Tesla platí za suroviny. Výkonný ředitel k tomu dodal:

„Máme poměrně dobrý přehled o tom, kam se ceny věcí v čase vyvíjejí, protože když vyrábíte miliony aut, musíte nakupovat komodity mnoho měsíců předem, než je budete potřebovat.“

Zdroj: Unsplash

Musk na schůzce také naznačil možnost zpětného odkupu akcií TSLA. Rozhodnutí o jeho uskutečnění je však stále na stole.

Musk očekává, že do roku 2030 bude vyrábět 20 milionů vozidel ročně. K zajištění této kapacity bude zapotřebí přibližně 12 závodů, přičemž každý z nich bude vyrábět 1,5 až 2 miliony vozidel ročně. Musk dodal, že Tesla nedávno vyrobila své 3milionté vozidlo.

A konečně, Tesla očekává, že kybernetický vůz se konečně začne vyrábět v polovině roku 2023. Tento elektromobil však nebude mít stejné specifikace a ceny jako Cybertruck předvedený v roce 2019.