Koupit akcie PayPal. Ztrátová platební společnost se začíná zvedat nahoru

Kdo si loni v létě koupil akcie PayPal Holdings PYPL -1,71 %, možná dnes lituje. Přestože akcie v uplynulém týdnu trochu povyskočily, jejich cena 97 USD je stále o 68 % nižší než jejich maxima kolem 308 USD. Vzpomínky na únorový propad akcií, kdy se během dvou dnů propadly o 35 %, mohou být v myslích investorů stále nepříjemně čerstvé.

Ale nechme stranou rány a výčitky svědomí. PayPal (ticker: PYPL) si zaslouží druhou šanci. Společnost provádí provozní změny a hovoří o finanční disciplíně. Její hlavní činnost zůstává solidně zisková. Stejně jako u jiných padlých gigantů – na mysli přichází Netflix (NFLX) – je zde začínající býčí případ. Akcie se prodávají za 21násobek odhadovaného zisku v roce 2023. To je sice vyšší cena než na trhu, ale není to příliš vysoká cena pro společnost, u které se předpokládá zhruba 20% růst zisků.

Zdroj: unsplash.com

Přinejmenším jednomu aktivistovi z Wall Street se toto nastavení líbí: Elliott Management. Společnost Elliott, známá svou tvrdou taktikou a bojem o převzetí, nedávno získala 2% podíl ve společnosti PayPal v hodnotě přibližně 2 miliard USD. To není na aktivistické poměry ani na společnost Elliott, která spravuje aktiva v hodnotě 55,7 miliardy dolarů, nijak velký podíl. Je to však Damoklův meč nad managementem. „Tvrdá láska ze strany Elliotta by měla společnosti PayPal pomoci získat zpět ztracenou důvěryhodnost,“ říká analytik společnosti Mizuho Securities Dan Dolev.

Generální ředitel společnosti PayPal Dan Schulman, který tento týden hovořil v hovoru k výsledkům hospodaření, uvedl, že rozhovory s Elliottem byly „konstruktivní a založené na spolupráci“. PayPal a Elliott se odmítli vyjádřit.

Ať už díky Elliottovi, nebo ne, společnost PayPal si od růstu slibuje finanční disciplínu a návrat ke svým klíčovým značkám. Její poslední hovor k výsledkům hospodaření byl totiž pozoruhodný tím, co v něm chybělo: řeč o tom, že se stane finančně-technologickou „superaplikací“. Pryč jsou doby, kdy se Schulman nechal slyšet, že se chystá na velkolepé transakce, jako je akvizice Pinterestu (PINS), další společnosti, v níž Elliott nedávno získal podíl, za 45 miliard dolarů. Pryč jsou také řeči o přidání akcií nebo dalších kryptoměn, kromě BitcoinuBTCUSD -0,77 % a několika dalších, které jsou nyní v aplikacích Venmo a PayPal.

„Zúžili jsme naše zaměření,“ řekl Schulman analytikům a zněl skromněji, když nastínil plány na „ziskový růst“ a „nákladovou disciplínu“. Společnost se chce znovu zaměřit na své jádro: PayPal a Venmo, online pokladny a platformu Braintree pro obchodníky. Vyzdvihl úspory nákladů ve výši 900 milionů dolarů pro letošní rok a 1,3 miliardy dolarů v roce 2023.

Společnost PayPal také zveřejnila další pozitivní zprávy, včetně postupného zvyšování čtvrtletního růstu tržeb a zvýšení prognóz upraveného zisku v roce 2022. Byl oznámen program zpětného odkupu akcií v hodnotě 15 miliard USD, včetně plánů vrátit investorům více než 75 % volného peněžního toku. Společnost jmenovala Blakea Jorgensena novým finančním ředitelem, čímž obnovila určitou stabilitu vedení poté, co předchozí finanční ředitel odešel v dubnu do společnosti Walmart (WMT). Investorům se to všechno líbilo a v týdnu zvýšili cenu akcií přibližně o 11 %.

Zdroj: Vecteezy.com

Snižování nákladů a zpětné odkupy akcií nejsou pro růstové investory zrovna lákadlem. A nová strategie by byla velkým obratem oproti slavné minulosti společnosti PayPal. Společnost přivedla k životu řada hvězd technologického průmyslu – Peter Thiel, Max Levchin a Elon Musk. V roce 2002 vstoupila na burzu, rychle ji převzala společnost eBay (EBAY) a pod její střechou žila až do roku 2014, kdy byla oddělena. Od té doby ji vede 64letý Schulman, bývalý generální ředitel společností Priceline a Virgin Mobile USA.

PayPal získal obrovský pandemický impuls, když se prudce zvýšil objem elektronického obchodování. Schulman a jeho tým expandovali do oblasti kryptoměn, služeb typu „kup teď a zaplať později“, kreditních karet a mezinárodních služeb. Obchodování s akciemi se zdálo být dalším produktem, který přebíral aplikace zaměřené na generaci Z, jako je Robinhood Markets (HOOD). V únoru 2021 společnost investorům sdělila, že jejím cílem je dosáhnout v roce 2025 750 milionů aktivních účtů při příjmech ve výši 50 miliard dolarů, což by znamenalo téměř zdvojnásobení objemu tržeb oproti roku 2021. Volný peněžní tok by se podle společnosti mohl rovněž zdvojnásobit a dosáhnout 10 miliard dolarů ročně.

Přesto se v této vizi brzy objevily trhliny, protože pandemické trendy elektronického obchodování začaly slábnout. Akcie se loni na podzim rozkolísaly kvůli zvěstem o dohodě o Pinterestu, což si investoři vyložili tak, že PayPal nemůže dosáhnout svých růstových cílů organicky. Tyto obavy se potvrdily v únoru, kdy PayPal ustoupil od svých cílů pro rok 2025 a snížil prognózy. Trest byl rychlý, akcie se propadly o více než 30 % během dvou dnů. V létě se akcie dále propadaly a dosáhly minima kolem 77 USD.

Dnes PayPal vypadá méně ambiciózně, ačkoli to může být jeden ze silnějších argumentů pro akcie. Společnost se zavazuje oživit marže, které z dob pandemie klesly o 10 procentních bodů. „PayPal má v plánu rozsáhlý program řízení nákladů, aby omezil výdaje, které se během pandemie rozrostly,“ říká Lisa Ellisová, analytička společnosti MoffettNathanson. Tržby v USA, ačkoli měly v důsledku pandemie klesající tendenci, meziročně vzrostly o 18 %. Úvěry a služby pro obchodníky jsou silné.

Tanec s Elliottem vypadá jako další pozitivní katalyzátor. Společnost reviduje své plány alokace kapitálu a rozvahy – opatření, která Elliott požadoval. Jedna divoká karta: vzhledem k zapojení aktivisty do obou akcií není vyloučeno spojení s Pinterestem.

Několik analytiků tento týden zvýšilo cílové ceny, včetně Jamese Faucetta z Morgan Stanley, který vidí, že akcie dosáhnou 134 USD, což je přibližně o 36 % více. Skeptici však zůstávají. Mark Palmer z BTIG potvrdil neutrální hodnocení akcií s tím, že ho sice povzbudilo snižování nákladů a zpětný odkup, ale že to vypadá spíše na „zralou společnost, která uplatňuje strategii sklizně“, než na společnost, která znovu nastartovala růst. Podle něj se akcie budou v příštím roce obchodovat v rozmezí 15 %.

Problémem pro akcie PayPal je nyní jejich investorská základna. Osloví růstové manažery, hodnotové investory, nebo ty, kteří chtějí jen akcie schopné vynést 10 až 15 % ročně bez velkého dramatu? Býci říkají, že je dobře nastavena pro poslední scénář. „Není to superrůstová akcie, ale je to úžasná značka,“ říká Chris Brendler, analytik společnosti D.A. Davidson. „Ocenění má před sebou ještě dlouhou cestu k oživení, a to je příležitost pro investory.“