3 klíčové věci, které je třeba sledovat, až společnost Rivian oznámí zisk

Akcionáři akcií RIVN budou chtít sledovat výhled, tržby a zisk na akcii.

Poté, co společnost Rivian (NASDAQ:RIVN) potvrdila, že 11. srpna po uzavření trhu oznámí výsledky za 2. čtvrtletí, se všechny oči upírají na společnost Rivian (NASDAQ:RIVN). Akcionáři společnosti RIVN jsou však po zveřejnění výsledkové zprávy společnosti Lucid (NASDAQ:LCID) poněkud znepokojeni. Společnost vyrábějící luxusní elektromobily (EV) totiž snížila svůj celoroční výhled výroby z 12 000 až 14 000 vozů na 6 000 až 7 000 vozů. V polovině roku byl výhled výroby snížen o významných 50 %. Rivian v současné době uvádí celoroční výhled výroby 25 000 vozidel.

Koncem července společnost Rivian oznámila, že propustí přibližně 6 % ze svých 14 000 zaměstnanců. Ačkoli to zvenčí může vypadat bezútěšně, propouštění sníží náklady, takže Rivian bude moci pokračovat v provozu bez získávání dalších finančních prostředků. Generální ředitel RJ Scaringe dodal:

„V posledních šesti měsících se svět dramaticky změnil: inflace dosáhla rekordních hodnot, úrokové sazby rychle rostou a ceny komodit stále stoupají – to vše přispělo ke zpřísnění situace na světových kapitálových trzích.“

S ohledem na to se podívejme na tři ukazatele, na které by si investoři měli dát pozor, až bude společnost Rivian oznamovat výsledky hospodaření.

zdroj: InsideEVs.com

3 klíčové ukazatele, které je třeba sledovat, až společnost Rivian oznámí své výsledky hospodaření

K 9. květnu měla společnost Rivian 90 000 předobjednávek na svá vozidla R1. K 30. červnu vyrobila 8 000 vozidel. Předobjednávky nezahrnují objednávku 100 000 vozidel od společnosti Amazon (NASDAQ:AMZN), která má být dokončena do roku 2030.

Analytici očekávají, že ve druhém čtvrtletí společnost vykáže tržby ve výši 337,98 milionu USD. Nejnižší odhad klesá na 294,2 milionu dolarů, zatímco nejvyšší odhad činí 378 milionů dolarů. Analytici mezitím očekávají ztrátu zisku na akcii (EPS) ve výši 1,63 USD, přičemž nejnižší a nejvyšší odhad činí 1,93 USD, resp. 1,46 USD.

Přitom nejdůležitější metrikou, kterou je třeba sledovat, může být celoroční výhled produkce. Akcie LCID se propadly poté, co společnost oznámila snížení výhledu, a totéž by se mělo stát i společnosti Rivian, pokud k tomu dojde. Přesto se zdá, že společnost Rivian je v mnohem lepší finanční kondici než Lucid.

Analytici pro výhled na 3. čtvrtletí očekávají tržby ve výši 592,6 milionu USD a ztrátu na akcii ve výši 1,60 USD.

Společnost Rivian v současné době plánuje výstavbu druhého výrobního závodu v Georgii v hodnotě 5 miliard dolarů. Tento závod bude pomáhat při výrobě R2, připravované platformy vozidel, která budou levnější než současné modely. Akcionáři společnosti RIVN by měli očekávat, že se během výsledků hospodaření dozvědí aktuální informace o plánu R2.

Společnost již dříve uvedla, že očekává uvedení platformy R2 na trh do roku 2025, k čemuž jí pomohla hotovost ve výši 17 miliard USD k 31. březnu.