Tipy na akcie, které hrají na inflaci a zpomalení spotřebitelského růstu

Podle Sarata Sethiho ze společnosti DCLA by se investoři měli držet společností, které mohou nadále generovat zisky, zatímco se pohybují v prostředí vysoké inflace a zpomalení spotřebitelského růstu.

„Zisky budou hnacím motorem tohoto trhu,“ řekl Sethi v pondělí v pořadu „Squawk Box“ na CNBC. „Ne mnohonásobná expanze, ne likvidita, bude to o tom, kde najdeme výdělky a kde najdeme společnosti, které mohou skutečně vydělávat peníze.“

Řídící partner a portfolio manažer společnosti Douglas C. Lane & Associates uvedl, že hodnotu nachází v podnicích, které se obchodují za nižší než tržní násobky a které mají lepší růst.

Mezi jeho tipy patří např. akcie finančních služeb, jako je Morgan Stanley, která má téměř 4% dividendový výnos, a American Express.

Dobře řízené průmyslové společnosti jako Honeywell a Ingersoll Rand, které generovaly zisky v období vysoké inflace, jsou podle Sethiho také dobrým tipem pro investory.

Zdroj: Reuters

Defenzivnějším tipem podle Sethiho je zdravotnická společnost Bristol Myers, která má 3% výnos.

„Je zde mnoho společností,“ řekl Sethi. „Nemusíte se pouštět do spekulativního zápalu a říkat: ‚Hej, potřebuji peněžní toky dolů za pět, deset let v budoucnosti‘, můžete získat opravdu dobré společnosti již dnes. A můžete si vlastně své portfolio zašpuntovat a nemusíte se soustředit jen na jednu stranu, můžete být diverzifikovaní, a přesto se podílet na růstu.“

Sethi mezitím investorům doporučil, aby analyzovali jména spotřebitelů a hledali firmy, které mohou přečkat zpomalení poptávky, a ty, které ne. Investor uvedl, že podniky jako GM a Delta jsou „báječné společnosti“, pokud budou pokračovat ve výkonnosti, podaří se jim udržet marže a cash flow.

Naopak pandemický příjemce, jako je Peloton, by mohl utrpět újmu, protože spotřebitelé si stále více vybírají, kde utratí své peníze.

Zdroj: Unsplash

„Myslím, že je budou utrácet za služby, nikoli za výrobky, takže proto vidíte, že se daří výletním lodím, hotelům, všem,“ řekl Sethi. „Ale pračky a myčky nádobí, ty mají problémy.“

Sethi zároveň uvedl, že neočekává nákup žádných akcií, které by hrály na snižování inflace, včetně solárních akcií, jako je First Solar, protože čeká, jak budou společnosti plnit své obchodní plány.