Google má v tuto chvíli opravdu velký potenciál k růstu

Výhled je letos více než pozitivní, protože akcie společnosti Alphabet mají nepopiratelný růstový moment.

Dříve jsme investory nabádali, aby zvážili cílovou cenu akcií společnosti Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) ve výši 200 USD. Kupující si udrželi kontrolu a akcie Alphabet se posunuly výše, což se ukázalo jako dobrá volba. Dnes dáváme akciím známku „B“ a zůstáváme v akcie Alphabet sebevědomí. Při tomto hodnocení jsme vycházeli z naší vlastní analýzy. Zároveň jsme se samozřejmě inspirovali i od těch nejpovolanějších — a přečetli jsme si, co dnes o akciích společnosti Alphabet říkají někteří z těch nejznámějších analytiků a odborníků na americké Wall Street — v samotném centru světových trhů. Co jsme se dozvěděli?

Zároveň se snažíme být spravedliví a vyvážení. Jak za chvíli probereme, společnost Alphabet provádí velkou investici a jsou s ní spojena určitá rizika. Nejdříve se však musíme zabývat problémem, který mohou mít někteří skeptici se společností Alphabet a Google.

Být samotným králem v tak velkém segmentu není ale vůbec jednoduché

Být králem na lukrativním trhu je skvělé, ale nevýhodou je, že mnoho konkurentů vás bude chtít z tohoto pomyslného trůnu sesadit. Společnost Google ze skupiny Alphabet je toho dokonalým příkladem, protože Google je skutečně králem amerických vyhledávačů.

V posledních měsících se někteří skeptici obávali, že ten či onen konkurent ukradne společnosti Alphabet významný podíl na trhu vyhledávačů. Přesto tyto obavy nezabránily tomu, aby akcie Alphabet od března kráčely vzhůru.

Zdroj: Getty images

Kupci jsou příliš zaměstnáni obavami než aby se nechali strhnout strachem, nejistotou a pochybnostmi. Jistě, společnosti jako OpenAI vyvíjejí funkce umělé inteligence pro vyhledávače. Google však také pilně pracuje na rozvoji své technologie generativní AI Gemini.

Takže, abychom citovali zprávu časopisu Barron’s, akcie společnosti Alphabet se „zbavily obav, že její 90% podíl na vyhledávací činnosti by mohl být narušen konkurenty z oblasti umělé inteligence“. Je zřejmé, že trh chápe, že Google je králem na tomto specifickém trhu a v roce 2024 ho soupeři zaměřující se na AI jen tak nesesadí z trůnu. Pojďme si to rozebrat ještě o něco hlouběji.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $176.33 (0.73%)

Společnost Alphabet uskutečnila letos významnou investici

Nyní je tu zpráva, kterou jste pravděpodobně nečekali. Společnost Alphabet údajně investuje 1 miliardu eur (1,1 miliardy dolarů) do rozšíření datového centra ve Finsku.

S miliardovou investicí na druhé straně planety je samozřejmě spojeno riziko. Nelze zaručit, že se společnosti Alphabet tento finanční výdaj slušně vrátí. Proč se tedy společnost rozhodla nalít peníze do finského datového centra?

Jak vysvětlila agentura Bloomberg, Alphabet si vybral Finsko „kvůli snadnému přístupu k zelené energii“. Jedná se tedy o součást větší sázky společnosti Alphabet na obnovitelné zdroje energie, neboť se snaží „do konce tohoto desetiletí provozovat všechny kanceláře a datová centra na zelenou energii“.

To je něco, co by měl zvážit každý současný i budoucí investor do společnosti Alphabet. Alphabet bude nepochybně i nadále vynakládat velké množství kapitálu na přechod společnosti na zelenou energii. Pokud se chystáte s důvěrou investovat do společnosti Alphabet v dlouhodobém horizontu, budete s tím chtít souhlasit.

Akcie společnosti Alphabet: Zůstaňte klidní a soustředění

Pokud se obáváte, že společnost Alphabet je králem na trhu s vyhledávači, buďte v klidu. Google nebude v dohledné době sesazen z vrcholu. Na druhou stranu určitě budete chtít sledovat investice společnosti Alphabet do zelené energie, které by mohly být poměrně nákladné.

Celkově si akcie Alphabet zaslouží chvalitebnou známku „B“ a náš celkově pozitivní výhled zůstává nezměněn. Neváhejte si tedy své akcie Alphabet ponechat a těšte se na 200 USD a více.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $174.99 (0.83%)

Zdroj: Shutterstock