Nvidia je fenomén. Takový monopol ale není udržitelný

Investoři potřebují, aby na Wall Street dominovalo více akcií než jen Nvidia.

Společnost Nvidia (NASDAQ:NVDA) je v současnosti miláčkem Wall Street.

Výrazné zisky, neuvěřitelné marže, silná poptávka. Umělá inteligence je budoucnost. Ale zřejmě jen pro jednu akcii. Včerejší vývoj cen byl fascinující. Akcie Nvidia uzavřely o 9 % výše, zatímco zbytek trhu se propadl.

Kdysi se v investování říkalo, že „generálové padnou vojákům“. Jinými slovy, čím užší je vedení trhu, tím větší je pravděpodobnost, že se tito lídři sblíží směrem dolů a zhroutí se. Pokud by se to naplnilo, akcie společnosti Nvidia by se teoreticky propadly.

To mi u společnosti Nvidia vždy vadilo. Nejde o společnost, která může mít hvězdné výsledky, jak chce. Jde o akciovou akci a ocenění RELATIVNĚ ke všem ostatním akciím, které se na tom nepodílejí.

Zdroj: Getty Images

Proč je výkonnost akcií Nvidia špatným znamením?

V názoru na společnost Nvidia se někteří analytici opravdu velmi mýlil. Stále si však myslím, že analogie se společností Cisco (NASDAQ:CSCO) je reálná. Několik tržních ukazatelů se nadále tváří medvědí. Akcie s malou tržní kapitalizací jsou STÁLE pod svými maximy z roku 2021. Defenzivním sektorům se nadále daří lépe. Státní dluhopisy s dlouhou splatností vykazují známky života. A nyní jsme v bodě, kdy obchodníci nakupují pouze Nvidii a sázejí proti všemu ostatnímu. Jak je to zdravé?

Tohle není trh – tohle je Las Vegas – a všichni sázejí na jednu akcii. A to vyvolává falešný pocit důvěry u investorů, kteří nejsou schopni vidět, co se děje pod povrchem.

Stoupající příliv musí zvednout všechny lodě. Pokud se tak nestane, všichni se utopí. Investoři v současné době podstupují větší riziko, než by pravděpodobně měli, a toto riziko je bude zajímat, až když bude pozdě.

Ohledně akcií Nvidie jsme se možná i my mýlili, ale realita je taková, že nemůžeme mít trh jen s Nvidií. Je to skvělá společnost se skvělými zisky a neuvěřitelně dobrými výsledky. Abych však měl skutečnou důvěru v býčí trh, potřebuji, aby se ho účastnilo více akcií. Pokud tomu tak nebude, všeobecně padne na vojáky, ať už AI, nebo ne.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $1,064.69 (2.57%)

Poté, co překonala odhady Wall Street, oznámila společnost s vedoucím postavením v oblasti umělé inteligence plány na rozdělení akcií v poměru 10:1. Tato zpráva způsobila prudký růst akcií společnosti Nvidia, protože investoři se připravovali na nevyhnutelné obchodní šílenství, které rozdělení akcií předchází.

Někteří analytici však vidí na obzoru další pozitivní katalyzátor pro tuto technologickou senzaci.

Rozdělení akcií by mohlo společnosti Nvidia pomoci zajistit si místo v indexu Dow Jones Industrial Average a nahradit tak společnost Intel (NASDAQ:INTC). To by pro již tak silnou společnost znamenalo mimořádně pozitivní tón, protože se připravuje na další vzestup v druhé polovině roku 2024.

Co se děje s akciemi Nvidia

Akcie společnosti Nvidia za poslední týden vzrostly o 12 % a zdá se, že jsou připraveny k dalšímu růstu. Impuls z překonání zisku za 1. čtvrtletí a nadšení z připravovaného rozdělení akcií by měly stačit k tomu, aby se v dohledné budoucnosti udržely na vzestupné trajektorii.

Otázkou však zůstává, zda se dokáže dostat na index Dow Jones Industrial Average.

V tuto chvíli se to zdá být pravděpodobné. Je však poněkud obtížné posoudit, nakolik je to pravděpodobné, protože neexistuje žádné konkrétní číslo, kterého by Nvidia musela dosáhnout. Zda se do tohoto exkluzivního klubu dostane, bude záležet na výboru, který na ni bude dohlížet. Jak uvádí CNBC:

„O přidávání a odebírání indexů Dow rozhoduje výbor pro indexy S&P Dow Jones. Neexistují žádná konkrétní pravidla pro zařazení nebo vyřazení, ale výbor uvedl, že „akcie je obvykle přidána pouze tehdy, pokud má společnost vynikající pověst, vykazuje trvalý růst a je zajímavá pro velký počet investorů“.“

Není pochyb o tom, že Nvidia je uchazečem. Analytici spekulují, že drobní investoři se po rozdělení akcií Nvidie vrhnou na jejich nákup. Vysoce rostoucí akcie společnosti s umělou inteligencí vzrostly za poslední rok o téměř 250 %, což dokazuje, že je jen máloco dokáže udržet na uzdě. Akcie Nvidia, oblíbené mezi hedgeovými fondy, se v současné době na TipRanks pyšní ratingem „strong buy“, přičemž 37 ze 40 analytiků si ponechává hodnocení „buy“.

Srazí Nvidia Intel na kolena?

V tuto chvíli se zdá nevyhnutelné, že akcie Nvidia nakonec vyřadí Intel z DJIA.

Zatímco NVDA v posledním roce stabilně roste, INTC postupně klesá a ztrácí hodnotu. Její akcie se od začátku roku propadly o 35 % a za posledních 12 měsíců vzrostly jen o 6 %.

Intel čelí novým problémům kvůli hrozícím obchodním omezením vůči některým obchodům mezi USA a Čínou, která se budou týkat i polovodičů. Ačkoli Nvidia bude čelit podobným potížím, odborníci se vzhledem k její dominanci v oblasti umělé inteligence obávají méně.

Jak už to na finančních trzích bývá, ztráta jedné společnosti je ziskem jiné. Investoři by měli společnost Nvidia bedlivě sledovat kvůli zařazení do indexu Dow.

Zdroj: Getty Images