Dolar je stabilní díky optimismu ohledně dohody o dluhovém stropu

Americký dolar se v pondělí držel na pevné úrovni, podporován rostoucím očekáváním dalšího zvyšování úrokových sazeb americkým Federálním rezervním systémem, ačkoli zprávy o dokončení dohody o dluhovém stropu odlákaly od zelené měny část nabídek bezpečných přístavů.

Americký dolar dosáhl na začátku asijského obchodování nového šestiměsíčního maxima 140,91 jenu, než část těchto zisků zvrátil a naposledy se obchodoval na úrovni 140,39 jenu. Vůči japonské měně byl na cestě k měsíčnímu zisku ve výši přibližně 3 %.

K opětovnému poklesu jenu došlo v důsledku rostoucích výnosů amerických státních dluhopisů, protože rostou sázky na to, že úrokové sazby ve Spojených státech zůstanou vyšší po delší dobu.

V pátek zveřejněné údaje ukázaly, že spotřebitelské výdaje ve Spojených státech v dubnu vzrostly více, než se očekávalo, a inflace se zvýšila, což přispělo ke známkám stále odolné ekonomiky.

Výnosy amerických státních dluhopisů v důsledku těchto údajů vzrostly, přičemž dvouletý výnos, který obvykle odráží očekávání krátkodobých úrokových sazeb, se v pátek zvýšil na více než dvouměsíční maximum 4,639 %.

V pondělí se v Asii kvůli svátku Memorial Day ve Spojených státech neobchodovalo s hotovostními americkými státními dluhopisy, zatímco futures byly v podstatě stabilní. Implikovaný výnos desetiletých futures činil 3,84 %.

Stejně tak je v pondělí kvůli svátku uzavřen trh ve Spojeném království.

Zdroj: Getty Images

Vůči dolaru euro vzrostlo o 0,02 % na 1,0735 USD, zatímco britská libra klesla o 0,01 % na 1,23495 USD.

„Zda si dolar udrží růst, který vidíme, bude podle mě záviset zejména na údajích o mzdách, respektive průměrném výdělku v rámci páteční zprávy o mzdách, a samozřejmě nás před Fedem čeká také index spotřebitelských cen,“ řekl Ray Attrill, vedoucí oddělení FX strategie v National Australia Bank (OTC:NABZY) (NAB).

„Než se dostaneme k červnovému zasedání, čeká nás ještě poměrně hodně dat.“

Podle nástroje CME FedWatch peněžní trhy nyní počítají s 62% pravděpodobností, že Fed v červnu zvýší sazby o 25 bazických bodů, zatímco před týdnem to bylo zhruba 26 %.

DOHODA O DLUHU UZAVŘENA?

Optimistické náladě v Asii dominovala zpráva, že americký prezident Joe Biden dokončil rozpočtovou dohodu s předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym o pozastavení dluhového stropu ve výši 31,4 bilionu USD do 1. ledna 2025.

Biden v neděli uvedl, že dohoda je připravena k hlasování v Kongresu.

Vlna optimismu vzdálila australský a novozélandský dolar citlivé na riziko od jejich šestiměsíčních minim, kterých dosáhly minulý týden.

Zdroj: Getty Images

Australský dolar vzrostl o 0,41 % na 0,6545 USD, zatímco kiwi (novozélandský dolar) se zvýšilo o 0,29 % na 0,60645 USD.

Americký dolarový index byl naposledy o 0,15 % níže na úrovni 104,11, ačkoli zůstal poblíž dvouměsíčního maxima z minulého týdne na úrovni 104,42.

„Na zprávu o dohodě o dluhu jsme zatím reagovali pozitivně,“ řekl Attrill z NAB.

„Je zřejmé, že je stále potřeba, aby dohoda o dluhu byla uzavřena, ale myslím si, že trhy jsou ochotny vycházet z předpokladu, že bude uzavřena před novým datem X.“

Americká ministryně financí Janet Yellenová v pátek prohlásila, že pokud Kongres do 5. června nezvýší dluhový strop ve výši 31,4 bilionu dolarů, dojde k platební neschopnosti vlády.

Turecká lira zůstala pod tlakem na úrovni 20,04 za americký dolar poté, co se v pátek propadla na rekordní minimum 20,06 za dolar.

Prezident Tayyip Erdogan v neděli zvítězil v prezidentských volbách a prodloužil svou stále autoritářštější vládu do třetího desetiletí.

USD/CHF se drží na nižších úrovních poblíž středu 0,9000 uprostřed pondělního rána v Evropě. Pár švýcarského franku (CHF) se přitom snaží povzbudit slabost amerického dolaru uprostřed svátků v USA a Švýcarsku.

Do budoucna mohou obchodníky s USD/CHF pobavit rizikové katalyzátory před švýcarským HDP za 1. čtvrtletí a americkými Nonfarm Payrolls (NFP), jejichž zveřejnění je naplánováno na úterý a pátek. Především však bude hlavní pozornost věnována hlasování amerického Kongresu o dohodě o dluhovém stropu.