Charlie Munger říká, že USA se blíží „mírné“ recesi, ale rok 2008 se opakovat nebude

Charlie Munger, 99letý miliardář a místopředseda představenstva společnosti Berkshire Hathaway Inc., vyjádřil své obavy, že Spojené státy směřují k další fiskální krizi. V rozhovoru pro Financial Times Munger upozornil na problematickou situaci úvěrů na komerční nemovitosti v držení amerických bank a uvedl, že mnoho z nich bude kvůli klesající hodnotě nemovitostí považováno za „špatné úvěry“. Zdůraznil, že to naznačuje negativní výsledek pro americký trh komerčních nemovitostí.

„Není to zdaleka tak špatné jako v roce 2008,“ řekl Munger a uznal, že následky splasknutí bubliny by neměly být tak katastrofální jako kolaps v roce 2008.

Upozornil však, že potíže se mohou stát i v bankovnictví, stejně jako všude jinde. V dobrých časech se mohou vyvinout špatné návyky, a když přijdou zlé časy, banky mohou utrpět značné ztráty. Velké ztráty mohou vyústit v úvěrovou krizi, která následně vyvolá řetězovou reakci v celé ekonomice a může vyústit v recesi.

Munger se zamyslel nad výrazným poklesem amerického trhu s bydlením v uplynulém roce a poznamenal, že spousta nemovitostí už nemá takovou hodnotu jako dříve. Převažují problémové kancelářské budovy, nákupní centra a další nemovitosti, které způsobují na trhu značnou agónii.

Zdroj: Getty Images

Dále poznamenal, že banky v celé zemi zpřísnily své úvěrové postupy týkající se půjček na nemovitosti. „Každá banka v zemi je dnes v oblasti úvěrů na nemovitosti mnohem přísnější než před šesti měsíci,“ řekl Munger. Zmínil také nedávné turbulence v americkém bankovním systému a uvedl uzavření, záchranu a téměř kolaps bank Silicon Valley Bank, Signature Bank a First Republic Bank, které přispěly ke krizi důvěry.

Vzhledem ke svým bohatým zkušenostem po boku Warrena Buffetta, generálního ředitele společnosti Berkshire, Munger předpokládá, že banky budou čelit problémům se svými portfolii komerčních nemovitostí kvůli poklesu hodnoty nemovitostí a nárůstu počtu neobsazených kanceláří. Nicméně se domnívá, že tyto překážky budou ve srovnání s velkou recesí v roce 2008 mírnější.

Na rozdíl od vzpomínek na finanční krizi z roku 2008, kdy se projevily známky exekucí a trh s bydlením se zhroutil, by se případný pokles v roce 2023 pravděpodobně vyvíjel jinak.

Jeden ze zásadních rozdílů mezi současným trhem s bydlením a trhem z roku 2008 spočívá ve zdraví jeho základních fundamentů. Před velkou recesí banky snadno poskytovaly úvěry dlužníkům, kteří nebyli dostatečně kvalifikovaní, což podporovalo rizikové subprime hypotéky. Dozor byl nedostatečný, což vedlo k bublině na trhu s bydlením, která nakonec splaskla a finanční instituce a investoři byli zatíženi biliony dolarů v bezcenných hypotékách a cenných papírech krytých hypotékami.

Ačkoli Munger vyjádřil své obavy týkající se komerčních nemovitostí, trh s rezidenčním bydlením není na stejné lodi. Přestože Federální rezervní systém neustále zvyšuje úrokové sazby, aby bojoval proti inflaci, hodnota domů nijak dramaticky neklesá. Exekuce jsou stále neobvyklé.

Zdroj: Getty Images

Prudký nárůst cen bydlení v roce 2021 lze přičíst odlišnému souboru faktorů, které nepřipomínají bublinu. K tomuto trendu přispělo několik faktorů, včetně omezeného růstu nabídky bytů k prodeji, rostoucího podílu osob ve věku 25 až 40 let, které tradičně kupují bydlení, silné ekonomiky a mírného uvolnění úvěrových standardů pro bonitní dlužníky.

Společnost Berkshire Hathaway, známá svými investicemi do bank, včetně Goldman Sachs a Bank of America, podpořila tento sektor během předchozích finančních problémů. Munger připustil obtíže spojené s vedením banky a prohlásil: „Není zatraceně snadné vést banku inteligentně, existuje mnoho pokušení dělat špatné věci.“

Přestože Berkshire dlouhodobě investuje do pojišťoven, Munger ani Buffett nejsou příznivci nestability spojené s úvěry na komerční nemovitosti. Munger poukázal na to, že pokles hodnoty nemovitostí, zejména kancelářských budov a nákupních center, pravděpodobně brzy nezaznamená obrat, zejména proto, že stále převládá práce na dálku. Aby zmírnily riziko, některé banky již začaly schvalovat méně úvěrů na komerční nemovitosti.

Zdroj: Bloomberg

Investování na turbulentním trhu
Legendy společnosti Berkshire Hathaway mají co říci, pokud jde o investování, zejména v době poklesu. Buffettův slavný citát: „Buďte bojácní, když jsou ostatní chamtiví, a buďte chamtiví, když jsou ostatní bojácní“ je stěžejním výrokem věštce z Omahy. V konečném důsledku existuje mnoho strategií investování během poklesu, ale Buffett má tendenci je omezit na stejnou strategii, kterou používá pro investování během normálních tržních podmínek: najít hodnotné společnosti se sníženou hodnotou a držet je dlouhodobě. Je to jen o něco jednodušší, když je všechno dole.

Na trhu startupů bývá při poklesu akciového trhu stlačené ocenění. Když se na veřejných trzích stlačí násobky ocenění, ty se promítnou do poklesu na soukromých trzích. To znamená, že se mohou objevit příležitosti pro investory do startupů na platformách, jako je StartEngine, které umožňují investovat do startupů komukoli.