Warren Buffett a Goldman Sachs mají jedno společné: mají rádi tyto akcie

Úspěchy některých lidí v jejich zvolené profesi přesahují rámec odvětví, ve kterém působí, a dělají z nich známé osobnosti. Můžeme s jistotou tvrdit, že Warrena Buffetta znají i ti, kteří se o svět investování nezajímají.

Buffett ztělesňuje pojem „legendární investor“ pravděpodobně více než kdokoli jiný a vzhledem k jeho desetiletím téměř bezkonkurenčního úspěchu při výběru akcií je to zcela zasloužený přívlastek.

Pro ty, kteří chtějí napodobit zlomek Buffettova úspěchu a získat náskok, má smysl podívat se, které akcie se v současné době nacházejí v portfoliu Věštce z Omahy. A když některé z těchto akcií podporuje i jedna z předních bank na Wall Street, jako je Goldman Sachs, je to ještě silnější signál, že je možná ten správný čas pro jejich navýšení.

Zdroj: Bloomberg

V této souvislosti jsme se podívali do databáze abychom získali informace o dvou akciích, které v současné době podporují jak Buffett, tak bankovní gigant. Podívejme se na podrobnosti.

Occidental Petroleum (OXY)

Pro první jméno podporované Buffettem a Goldmanem se obrátíme na energetický sektor a nadnárodní společnost Occidental Petroleum. Tato společnost se sídlem v texaském Houstonu se zabývá průzkumem, těžbou a prodejem ropy a zemního plynu. Společnost Occidental, která působí od roku 1920, se stala jedním z největších nezávislých producentů ropy a zemního plynu ve Spojených státech. Společnost působí také celosvětově, významné aktivity vyvíjí nejen v USA, ale také na Blízkém východě a v Latinské Americe.

Díky svému know-how a globálnímu dosahu společnost v loňském roce nesmírně těžila z rostoucích cen energií a stejně jako mnoho dalších jmen v jednom z mála odvětví, kterému se daří, měly akcie OXY hvězdný rok 2022 – připsaly si 117% zisk. V letošním roce je však její výkonnost slabší.

Zdroj: Bloomberg

Tržby ovlivněné snížením objemů a cen ropy, zkapalněného zemního plynu a domácího zemního plynu se v 1. čtvrtletí meziročně snížily o 14,9 % na 7,26 miliardy USD, čímž o 110 milionů USD zaostaly za prognózou ulice. Zisk rovněž poklesl, přičemž adj. zisk na akcii se snížil o 48 % na 1,09 USD, což bylo méně než konsensuální odhad 1,37 USD.

Přestože volný peněžní tok v 1. čtvrtletí klesl o 33 % na 1,69 miliardy USD, nezastavilo to aktivity společnosti v oblasti nákupu akcií. V tomto čtvrtletí společnost Oxy odkoupila akcie v hodnotě 752 milionů USD, čímž si udržela plán na splnění programu odkupu akcií v hodnotě 3 miliard USD do roku 2023.

Navzdory slabším výsledkům je Buffettovým fanouškem OXY. Akcie OXY tvoří chybějící část jeho portfolia a během prvního čtvrtletí Buffett nakoupil dalších 17 355 469 akcií. Pozoruhodné je, že v květnu pokračoval v demonstraci své důvěry nákupem dalších přibližně 5,62 milionu akcií. V současné době Buffett vlastní přibližně 217,3 milionu akcií OXY, což představuje ohromujících 12,73 miliardy dolarů, což představuje impozantní 24,4% podíl ve společnosti.

Buffettovu neochvějnou víru v OXY podporuje i analytik Neil Mehta z Goldman Sachs, který má na společnost pozitivní názor. Mehta, pětihvězdičkový analytik, poukazuje na několik klíčových důvodů, proč OXY vypadá slibně: „Zůstáváme na OXY pozitivní díky jejímu atraktivnímu potenciálu generování FCF (13% výnos FCF oproti 9% u diverzifikovaných konkurentů), který může být impulsem k silnému zpětnému odkupu akcií a umožnit společnosti odkoupit prioritní akcie a zjednodušit firemní strukturu (na což se společnost v letošním roce zaměřuje). Náš příznivý výhled FCF je podpořen peněžními toky z chemického průmyslu, které jsou nad úrovní středního cyklu, a i nadále očekáváme příznivé výsledky těžebních operací společnosti OXY v Permské oblasti.“

Tyto komentáře podporují Mehtaovo hodnocení Buy, zatímco jeho cílová cena 77 USD dává prostor pro 12měsíční výnosy ve výši 31 %.

Jinde na Wall Street získaly akcie dalších 7 bodů „Kupovat“ a „Držet“, každý z nich pro konsenzuální hodnocení „Mírně kupovat“. Předpověď počítá s ročním ziskem 22 %, vzhledem k tomu, že průměrná cílová hodnota činí 71,67 USD.

Charter Communications (CHTR)

Nyní přejděme od energetiky k velkému hráči v telekomunikačním průmyslu. Charter Communications je jednou z největších telekomunikačních a masmediálních společností v USA. Podle počtu předplatitelů je druhým největším kabelovým operátorem v zemi. Charter poskytuje širokou škálu služeb, včetně kabelové televize, vysokorychlostního internetu a telefonních služeb pro domácí i komerční zákazníky. Společnost působí pod značkou Spectrum a poskytuje služby milionům zákazníků ve 41 státech.

Kromě svých hlavních služeb se společnost Charter pustila také na trh streamingu se svou platformou videa na vyžádání Spectrum TV, která předplatitelům nabízí široký výběr filmů a televizních pořadů.

Zdroj: Getty Images

Přestože ve zprávě za 1Q23 z minulého měsíce nebyla naplněna očekávání ohledně profilu zisku, investoři se zřejmě raději zaměřili na pozitiva. Zisk na akcii ve výši 6,65 USD sice zaostal za konsensuálním očekáváním ve výši 7,50 USD, ale tržby meziročně vzrostly o 3,4 % na 13,65 miliardy USD a překonaly odhad ulice o 40 milionů USD. Kromě toho upravený zisk EBITDA vzrostl o 2,6 % oproti stejnému období před rokem a dosáhl 5,4 miliardy USD. Ve čtvrtletí společnost rovněž vykázala rekordní počet 686 000 čistých přírůstků bezdrátového připojení.

Pokud jde o Buffettovu účast, vlastní část akcií CHTR. Jeho celkový podíl 3 828 941 akcií má v současnosti hodnotu přes 1,27 miliardy dolarů.

Telekomunikační gigant má také podporu analytika Bretta Feldmana ze společnosti Goldman Sachs, který v něm vidí některé akcionářsky příjemné kroky.

„Jsme i nadále přesvědčeni, že CHTR může v roce 2023 dosáhnout růstu LSD EBITDA, přičemž růst se zrychlí ve 2. pololetí 23. roku s tím, jak se zmírní kompenzace opexu… Nadále očekáváme, že CHTR bude schopna udržet a postupně zvyšovat odkupy akcií v příštích 5 letech, a to i v období zvýšených capexů, na základě našeho výhledu trvalého růstu EBITDA, což by mělo vytvořit dodatečnou výpůjční kapacitu, kterou by CHTR podle našeho očekávání měla využít k financování odkupů. Odhadujeme, že v příštích 5 letech CHTR odkoupí téměř 40 miliard USD akcií, což představuje téměř 60 % její tržní kapitalizace,“ uvedl Feldman.

Feldman proto hodnotí akcie CHTR ratingem Buy spolu s cílovou cenou 450 USD. Důsledek pro investory? Potenciální nárůst o 35 % ze současných úrovní.

Názor Goldman Sachs zde představuje býky; ulice vykazuje v hodnoceních společnosti CHTR určitý rozkol. Z 16 nedávných hodnocení analytiků je 7 kupních, 8 držících a 1 prodejní, což představuje konsenzuální hodnocení mírného nákupu. Podle průměrné cílové hodnoty 469,65 USD budou mít investoři za rok v kapse výnos 41 %.