Dolar ustupuje, obchodníci sledují Fed; zvýšení RBA posiluje Aussie

Americký dolar v úterý na začátku evropského obchodování ustoupil, zatímco australský dolar vzrostl poté, co RBA v rámci boje proti zvýšené inflaci opět zvýšila úrokové sazby.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn se obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 103,793 a pokračoval tak v poklesu z dvouapůlměsíčního maxima 104,70 z konce května.

Dolar v posledních dnech zaznamenal určitou volatilitu, protože obchodníci se snaží zjistit, jak se Federální rezervní systém rozhodne ohledně úrokových sazeb na zasedání příští týden.

Páteční zpráva o pracovních místech jen zamlžila situaci, protože velký počet pracovních míst naznačoval prostor pro další zvýšení úrokových sazeb Fedu, ale míra nezaměstnanosti vzrostla a zpomalení růstu průměrných mezd ukazovalo opačným směrem.

Nečekaně měkké údaje o službách v USA však zasáhly dolar, protože posílily očekávání pozastavení růstu sazeb po více než rok trvajícím cyklu zpřísňování.

„Domníváme se, že po připočtení ochlazení mzdové inflace a s ohledem na rozdílné názory v rámci FOMC by měly převážit argumenty pro pauzu na zasedání 14. června,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

AUD/USD vzrostl o 0,9 % na 0,6680 poté, co australská centrální banka (Reserve Bank of Australia) zvýšila svou cílovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,10 % a zároveň varovala, že inflace zůstává příliš vysoká a že v letošním roce může dojít k dalšímu zpřísnění měnové politiky.

Po nečekaném květnovém zvýšení úrokových sazeb se poprvé po téměř 12 letech dostávají nad 4 %.

Měnový pár EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0726, přestože německé tovární objednávky v dubnu oproti předchozímu měsíci nečekaně poklesly o 0,4 %, což ukazuje na potíže, kterým největší evropská ekonomika čelí poté, co v zimě zažila první recesi od pandemie.

Na rozdíl od Fedu je však téměř jisté, že Evropská centrální banka příští týden své úrokové sazby zvýší, přičemž prezidentka Christine Lagardeová v pondělí prohlásila, že je příliš brzy na to, aby se hovořilo o vrcholu jádrové inflace navzdory „známkám zmírnění“.

GBP/USD se zvýšil na 1,2441, USD/JPY klesl o 0,1 % na 139,43, zatímco USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 7,1099, tedy téměř na šestiměsíční maximum před klíčovými údaji o inflaci a obchodu, které budou zveřejněny tento týden a od nichž se očekává, že vnesou více světla do hospodářského oživení v Číně, druhé největší ekonomice světa.

Medvědi na páru USD/ZAR zůstávají v čele již čtvrtý den po sobě poté, co v minulém týdnu osvěžili jeho historické maximum. Přitom pár jihoafrický rand (ZAR) klesá na čerstvé minimum za posledních čtrnáct dní a zároveň se nabídka dostává na 19,21 před zveřejněním jihoafrického hrubého domácího produktu (HDP).

Ačkoli údaje o HDP s menší pravděpodobností umožní prodejcům USD/ZAR udržet otěže, technické detaily hovoří ve prospěch dalšího poklesu kotace.

Jasné prolomení 100-SMA a tři týdny starého supportu, který se změnil v rezistenci, však posiluje medvědí tendenci ohledně páru USD/ZAR. Totéž směřuje prodejce k minimu z poloviny května kolem kulaté hodnoty 19,00.

USD/CHF rozšiřuje ztráty z předchozího dne, když prodejci uprostřed úterního rána v Evropě prorazili měsíc starou rostoucí linii podpory kolem 0,9050. Přesto široké oslabení amerického dolaru umožňuje páru se švýcarským frankem (CHF) potěšit prodejce již druhý den po sobě. Kotace přitom ospravedlňuje optimistická inflační čísla ze Švýcarska.

V pondělí švýcarský index spotřebitelských cen (CPI) v květnu meziměsíčně vzrostl na 0,3 % z předchozích 0,0 % oproti očekávaným 0,4 %, zatímco meziroční údaje překonaly tržní konsensus 2,1 % s hodnotou 2,2 %, ale zůstaly pod předchozími 2,6 %.

Medvědi obchodníci na páru EUR/JPY se radují z neuspokojivých německých údajů, aby do úterní evropské seance vykreslili druhou denní ztrátu v řadě poblíž 149,50. Měnový pár přitom ignoruje i holubičí komentáře guvernéra japonské centrální banky (BoJ) Kazuo Uedy.