Společnost Coinbase čelí bitvě s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) na život a na smrt

Před více než dvěma lety, když krypto burza podala žádost u americké Komise pro cenné papíry a burzy, aby mohla začít veřejně obchodovat se svými akciemi, uvedla, že existuje „vysoká míra nejistoty“ ohledně legálnosti jejích operací, a varovala, že „regulační orgány mohou nesouhlasit“ s názorem společnosti, že se na ni nevztahují jejich pravidla.

Tato možnost se stala realitou v úterý, kdy SEC zažalovala Coinbase za to, že se u ní nezaregistrovala jako makléř, burza nebo clearingová firma, což jsou všechno role, které společnost hraje na trhu s kryptoměnami, kde je podle agentury mnoho tokenů ve skutečnosti neregistrovanými cennými papíry. Regulátor rovněž tvrdil, že program Coinbase pro sázení, který umožňuje zákazníkům uzamknout své mince výměnou za podíl na odměnách nabízených různými blockchainy, rovněž porušuje zákony o cenných papírech.

Obvinění přišlo den poté, co SEC zahájila podobný případ proti konkurenční společnosti Binance Holdings Ltd., což znamená prudkou eskalaci jejího úsilí o potlačení stínového odvětví, které spálilo investory v důsledku krachů, jako byl loňský kolaps FTX. Tlak SEC je obzvláště nebezpečný pro Coinbase, která v loňském roce generovala více než 80 % svých příjmů v USA a nyní čelí téměř existenčnímu ohrožení svého obchodního modelu.

„Pro společnost Coinbase je tento případ otázkou života a smrti, protože se více soustředí na americký trh,“ řekl Ashok Ayyar, právní zástupce společnosti Ashbury Legal. „Očekávejte, že Coinbase povede tento spor důrazně – tvrdí se, že prakticky celé její podnikání v USA je nezákonné.“

Předseda představenstva a generální ředitel Brian Armstrong na žalobu reagoval na Twitteru a uvedl, že je hrdý na to, že může u soudu zastupovat toto odvětví. Zopakoval svou obhajobu, že Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) přezkoumala její podnikání a povolila, aby se Coinbase stala veřejnou společností, když registrovala akcie. Přesto regulátor ve své stížnosti jasně uvedl, že schválení plánu společnosti vstoupit na burzu není ekvivalentem udělení zelené barvy jejímu obchodnímu modelu: „Prohlášení registračního prohlášení na formuláři S-1 za účinné nepředstavuje stanovisko SEC nebo zaměstnanců k zákonnosti základního podnikání emitenta ani jeho schválení.“

Zdroj: Getty Images

Právní experti se přiklánějí k tomuto názoru.

„Coinbase veřejně tvrdila, že vstup na burzu znamená, že SEC nějakým způsobem schválila jejich podnikání nebo jeho legálnost – to je omyl,“ řekl Ayyar. „Zveřejnění pouze znamená, že SEC přezkoumá nabídkový prospekt a že dokument splňuje požadavky na podání. Není to razítko schválení společnosti, jejích produktů nebo podnikání.“

Armstrong uvedl, že společnost plánuje napadnout Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), aby získala více právní jasnosti pro své odvětví. Jednou z hlavních otázek bude, které z tisíců kryptoměn na trhu jsou považovány za cenné papíry. Altcoiny – tokeny jiné než Bitcoin a Ether – tvořily v prvním čtvrtletí letošního roku téměř polovinu příjmů z obchodování společnosti Coinbase, uvádí se v dopise akcionářům. SEC ve své žalobě uvedla, že několik takových mincí je cennými papíry.

Analytik společnosti Oppenheimer & Co. Owen Lau očekává dlouhodobý právní boj. Zatímco v krátkodobém horizontu může společnost fungovat normálně, potenciální poškození pověsti způsobené žalobami SEC by podle něj mohlo vést k tomu, že uživatelé stáhnou své peníze z platformy. Během prvního čtvrtletí byly příjmy Coinbase již méně než třetinové oproti vrcholu z konce roku 2021. Za poslední dva dny se její akcie propadly o 20 %.

Z dlouhodobého hlediska hrozí společnosti Coinbase větší úder, pokud žaloba SEC zvítězí. Případ by mohl společnost donutit, aby přestala poskytovat úschovu a obchodování s mincemi považovanými za cenné papíry, což by ohrozilo velkou část jejího podnikání.

Zdroj: Bloomberg

„Pokud Komise pro cenné papíry a burzy zastaví Coinbase obchodování s některými tokeny, které považuje za cenné papíry, mohlo by to mít obrovský dopad na finanční zdraví Coinbase,“ řekl Lau. „Řekl bych, že ohrožené příjmy by mohly přesáhnout 50 %.“

Dodal však, že je možné, že Komise pro cenné papíry a burzy neuspěje se všemi obviněními: „Pravděpodobnost, že přijdeme o všechno, může být velmi nízká.“

Podle Johna Reeda Starka, konzultanta a bývalého šéfa Úřadu pro vymáhání práva na internetu SEC, může SEC také usilovat o odškodnění zákazníků, kteří na Coinbase obchodovali s neregistrovanými cennými papíry.

„Komise pro cenné papíry a burzy by stanovila výši pokuty a částku odpuštění a našla by distribučního agenta, který by tyto prostředky rozdělil poškozeným investorům,“ řekl.