Více než 100% nárůst: Analytici vidí v těchto dvou akciích s malou tržní kapitalizací atraktivní vstupní bod

Pokud lze trhy v poslední době popsat jedním způsobem, pak je to „top-heavy“. Megakapitály, největší americké společnosti, překonávají širší indexy a díky své velikosti táhnou zbytek trhů. Pro představu o rozsahu: tři největší společnosti kótované v indexu S&P jsou Apple, Microsoft a Alphabet; dohromady mají tržní kapitalizaci přes 6,9 bilionu dolarů a tvoří velkou část celkové hodnoty indexu S&P 500. V případě těchto společností se jedná o největší tržní kapitalizaci, která se pohybuje v rozmezí 1,5 bilionu dolarů. Tato tržní hodnota 6,9 bilionu dolarů je vyšší než tržní hodnota všech národních akciových trhů na světě mimo USA.

Díky takovému rozsahu je těžké tyto tržní giganty ignorovat. To však neznamená, že investoři musí zůstat uzavřeni v několika dominantních akciích s megakapacitou. Jak upozorňuje hlavní investiční stratég společnosti BMO Brian Belski, ve městě existují i jiné hry: Pět největších akcií podle tržní kapitalizace překonalo v roce 2023 index S&P 500 o 30 procentních bodů YTD a je na cestě k tomu, aby překonaly výkonnost již pátý měsíc v řadě: „Nelze popřít výrazné překonání megakapitálů v roce 2023. Naše práce však ukazuje, že jakmile relativní výkonnost těchto megakapitálů opadne nebo skončí vítězné série, širší trh se historicky drží v pohodě a zisky jsou častější než ztráty.“

Zdroj: Getty Images

Belského názor můžeme uvést v život a začít sledovat některé z menších akcií s vysokým růstem. Vytipovali jsme dvě akcie v kategorii malých podniků, které nabízejí hodnocení „Strong Buy“ a obě mají podle prognóz analytiků více než 100% potenciál růstu.

Pliant Therapeutics (PLRX)

Začneme společností Pliant Therapeutics, biofarmaceutickou firmou v klinické fázi, která se zaměřuje na objevování a vývoj nových způsobů léčby fibrotických onemocnění. Fibrotická onemocnění patří do skupiny onemocnění, u nichž abnormální ukládání pojivové tkáně, k němuž obvykle dochází při hojení ran a jizvení, brání normální funkci orgánů a brzdí ji. Tato onemocnění mohou postihovat různé orgánové systémy v těle, včetně plic a jater.

Výzkumná linie společnosti Pliant se prozatím zaměřuje na onemocnění těchto dvou orgánů, včetně idiopatické plicní fibrózy (IPF), primární sklerotizující cholangitidy (PSC) a fibrózy jater spojené s NASH. Tyto programy jsou v současné době ve fázi klinických zkoušek; společnost má další dva výzkumné směry zaměřené na solidní nádory a různé svalové dystrofie, které procházejí preklinickými studiemi.

Zdroj: Getty Images

Probíhající klinické studie společnosti zahrnují dva hlavní kandidáty: PLN-74809, známý také jako bexotegrast, a PLN-1474. Minulý měsíc společnost Pliant zveřejnila údaje ze studie fáze 2a INTEGRIS-IPF, které ukázaly, že bexotegrast vykazuje „příznivý“ profil bezpečnosti a snášenlivosti a také pozitivní náznaky antifibrotické aktivity při léčbě IPF (idiopatické plicní fibrózy). Údaje ze studie INTEGRIS-PSC, rovněž studie fáze 2a s bexotegrastem, se očekávají ve 3. čtvrtletí roku 23. Třetí studie společnosti Pliant v klinické fázi se týká přípravku PLN-1474, potenciálního léku na jaterní fibrózu spojenou s NASH. V této oblasti byla dokončena studie fáze 1, která vykázala pozitivní výsledky.

Zdejší vývoj, zejména stopa IPF, přitáhla pozornost analytika společnosti Canaccord Edwarda Nashe, který píše: „V oblasti IPF existuje značná tržní příležitost, přičemž celosvětové prodeje přípravků Esbriet a Ofev v roce 2021 dohromady vygenerují > 3,7 miliardy USD. Domníváme se, že potenciální vynikající účinnost, vysoká selektivita a minimální profil nežádoucích účinků bexotegrastu ve spojení s perorálním podáváním má potenciál získat významný podíl na trhu a také potenciál být předepisován jako doplňková léčba k současnému standardu péče. Domníváme se, že by bexotegrast mohl v roce 2037, kdy končí naše prognózy, představovat v oblasti IPF konzervativně 1,7 miliardy dolarů.“

Nash při kvantifikaci svého postoje uděluje akciím společnosti Pliant rating Buy s cílovou cenou 48 USD, což naznačuje ~109% nárůst v příštích 12 měsících.

Celkově má tato akcie plnou podporu ulice. Na základě 13 pozitivních hodnocení analytiků získává PLRX konsenzuální hodnocení Strong Buy. Obchodní cena akcie 23 USD a průměrná cílová cena 48,62 USD znamenají jednoletý růstový potenciál 111 %.

Kura Oncology (KURA)

Zůstaňme u biofarem v klinické fázi a podívejme se nyní na společnost Kura Oncology. Tato společnost se zaměřuje na nové precizní léky v oblasti léčby rakoviny a pracuje na vytváření nových nízkomolekulárních léků, které budou cílit na signální dráhy rakoviny. Společnost Kura podniká další krok, a to spojuje své kandidáty na léky s molekulární a/nebo buněčnou diagnostikou, aby vyvinula přesněji zacílený lék tím, že jej přizpůsobí přímo pacientovi – léčba společnosti Kura je zaměřena na pacienty, u nichž je největší pravděpodobnost, že budou na kandidáta na lék pozitivně reagovat.

Většina projektů společnosti Kura se nachází v předklinické fázi, přičemž několik kandidátů na léčiva je zkoumáno na více úrovních. V čele stojí ziftomenib, u kterého probíhá několik výzkumných linií. Nejpokročilejším směrem v přípravě je klinická studie KOMET-001, v níž se lék hodnotí jako perorální inhibitor meninu-KMT2A (MLL) pro léčbu akutní myeloidní leukemie (AML). Vývojové údaje z fáze 1 studie KOMET-001 se očekávají 11. června na kongresu Evropské hematologické asociace (EHA) v roce 2023 ve Frankfurtu nad Mohanem.

Zdroj: Getty Images

Společnost Kura zahájila další dvě klinické studie. Studie KURRENT-HN je kombinovaná studie, která zkoumá kandidáta na léčivo tipifarnib společně s alpelisibem při léčbě některých dlaždicobuněčných karcinomů hlavy a krku. Probíhá zde registrace pacientů a stanovení biologicky aktivní dávky se očekává v polovině letošního roku.

Kromě toho bude studie FIT-001 představovat studii eskalace dávky kandidáta na léčivo KO-2806, inhibitoru FTI a potenciálního léku na několik druhů rakoviny včetně světlobuněčného karcinomu ledvin. Dávkování pacientům ve studii FIT-001 se očekává ve 2. pololetí roku 23.

To vše dává společnosti Kura dostatek „střel na branku“ a analytik společnosti BTIG Justin Zelin to považuje za čisté pozitivum pro společnost.

„Ziftomenib vykázal slibné údaje z fáze 1 s jasnými důkazy o klinické aktivitě, farmakologickými vlastnostmi odlišnými od revumenibu a účinností přesahující regulační laťku pro schválení. Kura je plánována jako druhá na trhu, ~1 rok za vývojem, a očekáváme, že důležitá třída menin bude dostatečně velká, aby podpořila více hráčů s potenciálem blockbusteru pro Syndax i Kuru,“ poznamenal Zelin.

„Zatímco se investoři soustředili na Ziftomenib, očekáváme, že podceňovaný program inhibitoru farnesyltransferázy (FTI) společnosti Kura prokáže kombinované údaje o důkazu koncepce (POC) u solidních nádorů, čímž se uvolní velká příležitost v oblasti solidních nádorů bez konkurence v této třídě,“ dodal dále Zelin.

Při pohledu do budoucna Zelin uděluje akciím společnosti KURA rating „Buy“ a jeho cílová cena 31 USD naznačuje, že věří v růst o 137 % v horizontu jednoho roku.

A co zbytek ulice? Všichni jsou na palubě. Akcie se pyšní konsenzuálním hodnocením Strong Buy, které vychází z jednomyslného hodnocení 8 Buy. Předpověď počítá s 12měsíčním růstem o 135 %, vzhledem k tomu, že průměrná cílová cena činí 30,71 USD.