Zapomeňte na Teslu: Zde jsou lepší akcie „velkolepé sedmičky“, které můžete v dubnu koupit

Velkolepá sedmička – Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia a Tesla – si i nadále vede lépe než širší trh a od začátku roku vzrostla o 15 % oproti 6% výnosu indexu Nasdaq Composite.

Ne všechny akcie této skupiny však v poslední době dostály svému označení. Mezi nejúspěšnější patří akcie společností Nvidia a Amazon, které od počátku roku vzrostly o 76 %, resp. 20 %. Akcie společnosti Tesla se mezitím letos propadly o 37 %, protože se potýkají s růstem prodeje elektromobilů (EV) v prostředí rostoucích úrokových sazeb.

Zrychlující se růst tržeb a zisků společnosti obvykle vede k vyšším výnosům pro akcionáře a společnosti Nvidia a Amazon mají v blízké budoucnosti stále katalyzátory, které by mohly podpořit vyšší ceny akcií. Zde se dozvíte, proč jsou tyto dvě akcie Sedmičky velkolepých stále solidní volbou.

Nvidia Corp. (NVDA)
Společnosti mohutně investují do vytváření a trénování výpočetních modelů s umělou inteligencí (AI). To nutí největší světové provozovatele datových center, aby v příštích několika letech plánovali výrazné zvýšení kapacity. Pro společnost Nvidia, předního dodavatele datových center, to znamená obrovskou příležitost k růstu.

Zdroj: Getty Images

Grafický procesor (GPU) H100 společnosti Nvidia je nedostatkovým zbožím a prodává se za cenu vozu Tesla Model 3. Na rozdíl od společnosti Tesla však poptávka po produktu společnosti Nvidia exploduje. Tržby společnosti Nvidia v loňském roce vyskočily o 126 % a vedení očekává, že její čipy nové generace zůstanou kvůli vysoké poptávce omezené v dodávkách.

Téměř každé odvětví využívá v nějaké formě umělou inteligenci. Proto se infrastruktura datových center v hodnotě přibližně 1 bilionu dolarů převádí na výpočetní systémy s GPU, které mají zvládnout náročné požadavky na zpracování AI.

Společnosti spoléhají na společnost Nvidia díky jejím několikaletým inovacím v oblasti GPU. Společnost nedávno představila novou generaci čipu Blackwell B200. Tento nový čip pro umělou inteligenci bude údajně stát 30 000 až 40 000 dolarů a očekává se, že jej jako první začnou používat společnosti Amazon, Google, Meta Platforms, Microsoft a Tesla.

Konsensus Wall Street očekává, že Nvidia letos zvýší zisk o 89 %. Výhledový poměr ceny akcie k zisku ve výši 35 se zdá být pro takovou úroveň růstu nízký, ale zdá se, že investoři již předpokládají, že Nvidia nebude schopna udržet tuto vysokou úroveň růstu dlouho, což společnosti s ročními příjmy ve výši 60 miliard dolarů obvykle nedokážou.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $762.00 (-10.00%)

Nicméně vzhledem k velkému množství infrastruktury datových center, která je v počátečních fázích přechodu na pokročilejší hardware, by Nvidia měla ještě několik let zvyšovat tržby a zisky dvouciferným tempem. To by mělo vést k tržně nejlepším výnosům ze současných cen akcií.

Amazon (AMZN)
Společnost Amazon ve čtvrtém čtvrtletí vykázala zrychlující se růst svých internetových obchodů, protože trh elektronického obchodování se zotavuje. Zdá se, že vliv vysoké inflace na spotřebitelské výdaje před několika lety začíná slábnout. Dokonce i podnikání Amazonu v oblasti cloudových služeb, které generuje většinu provozního zisku společnosti, zaznamenalo ke konci roku zrychlení růstu. Společnost vstoupila do roku 2024 s rostoucí dynamikou napříč celým podnikáním.

Zdroj: Getty Images

Klíčovým katalyzátorem, který by odtud mohl poslat akcie výše, je zlepšující se ziskovost společnosti. Lídr v oblasti elektronického obchodování vynaložil několik let na miliardové investice do rozšíření přepravních kapacit a doručování zboží ve stejný den ve velkých městech. Vedení se nyní zaměřuje na to, aby z těchto investic sklidilo ovoce. Provozní zisk ve 4. čtvrtletí prudce vzrostl, meziročně o 383 %, a další nárůst je na spadnutí.

Generální ředitel Andy Jassy v nedávném výročním dopise akcionářům poznamenal, že Amazon poprvé od roku 2018 snížil náklady na obsluhu v přepočtu na jednotku a že má před sebou ještě další práci. Analytik společnosti Roth MKM Rohit Kulkarni odhaduje, že Amazon musí v dodavatelském řetězci ještě získat více než 20% efektivitu. To by se mělo promítnout do ještě vyšších zisků. Podle současného konsenzu Wall Street se zisk na akcii Amazonu v příštích dvou letech více než zdvojnásobí.

Navzdory letošním ziskům se akcie stále obchodují s poměrem ceny k tržbám, který odpovídá jejich předchozímu desetiletému průměru – období, kdy byly marže z online prodeje nižší kvůli velkému zaměření společnosti na rozšiřování možností elektronického obchodu. Pokud bude Amazon v příštím desetiletí pokračovat ve zvyšování ziskové marže, mohl by získat ještě vyšší ocenění a podpořit tržní výnosy pro investory.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $174.63 (-2.56%)

V případě dalšího propadu trhu by se akcie mohly stáhnout, ale při pohledu na několik let dopředu se domnívám, že Amazon nabízí atraktivní potenciál růstu.