Tyto fintech akcie budou stoupat v roce 2024 a dále

Akcie předních fintech společností Block (NYSE: SQ) a Paypal (NASDAQ: PYPL) se v posledních několika letech pohybovaly na horské dráze. Obě akcie však mají našlápnuto k silným rokům v roce 2024 a měly by být solidně výkonné i v následujících letech.

Blok (SQ)
Společnost Block je nejznámější díky svému ekosystému Square, který byl nejprve navržen tak, aby umožnil prodejcům přijímat platby kreditními a debetními kartami z jejich telefonů nebo tabletů, ale od té doby se vyvinul v celou sadu produktů pro maloobchodníky. Společnost vlastní také společnost Cash App, která je známá svou bezplatnou peer-to-peer platební sítí, ale která se rozšířila i do dalších služeb.

Zdroj: Getty Images

Společnost se v posledních letech zaměřila z růstu tržeb na růst ziskovosti. Block chce do roku 2026 dosáhnout metriky Pravidla 40. Tato metrika znamená, že míra růstu tržeb a ziskové marže společnosti je 40 % nebo vyšší, a ukazuje, že společnost roste zodpovědně. Pro výpočet pravidla 40 používá společnost Block upravenou provozní marži. Její upravený provozní zisk nezahrnuje úrokové výnosy, daně, jednorázové náklady a některé nepeněžní amortizační položky.

Společnost Block se snaží rozšířit své podnikání v oblasti prodejců na náměstí tím, že zjednoduší tvorbu cen a zlepší zkušenosti s přijímáním zákazníků, včetně toho, že bude mít více formálních víceletých smluv pro větší prodejce. Zaměřuje se také na konkrétní odvětví s produkty speciálně navrženými pro tyto vertikály, jako je například Square for Franchises. Přidala také funkce umělé inteligence (AI), které prodejcům pomáhají automatizovat operace a urychlit pracovní postupy.

Na straně hotovostních aplikací se společnost snaží posunout na vyšší úroveň a stát se primární bankou pro domácnosti s příjmy do 150 000 USD. Součástí její strategie bude zaměřit se na rodiny a využít sociální povahu aplikace. Block také plánuje nabízet více služeb, jako je bezplatné krytí přečerpání účtu, výnosy ze zůstatků na spořicích účtech a automatické vyplácení výplat, aby přilákal zákazníky. Do své platformy plánuje integrovat více obchodních nástrojů, jako je funkce Afterpay (koupit hned, zaplatit později) a vyhledávání obchodníků.

Nakoupit akcie Block, Inc. za $70.42 (-2.28%)

Block se obchoduje za přibližně 22násobek forwardového zisku a méně než 2násobek tržeb, což vypadá jako atraktivní cena pro rychle rostoucí společnost, která je stále ziskovější.

PayPal (PYPL)
PayPal je nejznámější díky své stejnojmenné platební platformě, ale společnost vlastní také populární aplikaci Venmo a Braintree.

Zdroj: Unsplash

Braintree, což je neznačkový platební backend používaný obchodníky v oblasti elektronického obchodování, byl v posledních letech velkým motorem růstu příjmů společnosti. Služba však byla oceněna agresivně, aby se prosadila u zákazníků a získala podíl. Díky produktovým inovacím se vedení společnosti PayPal nyní domnívá, že má nejlepší nabídku na trhu a že může cenu více přizpůsobit hodnotě. Nyní se více zaměřuje na ziskový růst a věří, že se zlepší i marže.

Společnost se také chystá využívat umělou inteligenci, aby pomohla zlepšit a podpořit růst. Na začátku tohoto roku představila řadu nových inovativních funkcí využívajících AI, včetně funkcí, které se točí kolem zlepšení zapojení zákazníků a personalizace.

Jednou z největších novinek společnosti je Fastlane. Fastlane ukládá informace o uživatelích a umožňuje jim odbavit se jedním klepnutím, aniž by potřebovali uživatelské jméno nebo heslo nebo museli sdílet kreditní kartu s různými obchodníky. To zákazníkům výrazně usnadňuje proces nakupování a odbavení a obchodníkům, kteří produkt používají, to vede k vyšším tržbám.

První výsledky služby Fastlane jsou dobré a tato nabídka by mohla být pro PayPal velkým motorem růstu. Ukazuje také, jaký typ inovací může společnost vyvinout s pomocí umělé inteligence, což může vést i k budoucímu růstu.

Nakoupit akcie PayPal Holdings, Inc. za $62.31 (0.34%)

Akcie společnosti PayPal se obchodují za 2násobek tržeb a poměr forwardové ceny k zisku je přibližně 12, což je levná cena pro společnost, která se zdá být připravena znovu zrychlit růst.

Dvě solidní akcie pro dlouhodobý horizont
Jak Block, tak PayPal jsou atraktivně oceněné fintech akcie, které se zdají být připraveny na silné výkony v tomto roce i v dalších letech. Obě se začínají více zaměřovat na ziskový růst a využívání technologií umělé inteligence ke zlepšení svých nabídek. Umělá inteligence je na trhu velkým tématem, ale zdá se, že vliv umělé inteligence ve fintech sektoru v současné době prochází pod radarem, a proto je atraktivní doba pro nákup akcií Block a PayPal na současných úrovních z dlouhodobého hlediska.