Rostoucí akcie, které byste měli držet příštích 20 let

Nechat vítězné akcie v portfoliu pokračovat ve svém růstu má pro investory mnoho přínosů. Jedním z nich je absence pevného stropu pro růst hodnoty těchto akcií. Zatímco akcie mohou zaznamenat ztrátu až do nuly, jejich potenciální růst není omezený a může být mnohem vyšší než ztráty, které by mohly nastat v jiných částech portfolia. Dlouhodobě úspěšné akcie mají tendenci poskytovat stabilní a vysoké výnosy, což může investory motivovat k držení těchto pozic ve svém portfoliu i přes případné krátkodobé výkyvy na trhu. Takový přístup umožňuje investorům využít plný potenciál výkonnosti těchto akcií a dosáhnout dlouhodobého finančního růstu.

Miliardář Warren Buffett to v roce 2023 dobře vystihl v dopise akcionářům Berkshire Hathaway: „Plevel usychá ve stejné míře, v jaké kvetou květiny. V průběhu času stačí několik vítězů, aby se s vašimi výnosy děly zázraky“.

Proto má smysl dívat se na skupinu velmi úspěšných akcií jako na úrodnou půdu pro váš další nákup akcií. Mezi tyto rostoucí investice s velkým prostorem pro růst patří Microsoft (NASDAQ: MSFT) a Costco (NASDAQ: COST) na přední místa vašeho seznamu sledovaných akcií.

Software je král
Microsoft (MSFT) je již nyní největší z „velkolepé sedmičky“ akcií – a největší veřejnou společností na světě – ale tento technologický gigant by mohl v příštích několika desetiletích pokračovat ve své pozoruhodné růstové sérii. Vezměme si jen segment podnikových softwarových služeb, který je ukotven v jeho platformě Azure. Microsoft má v této nice silnou pozici a jeho tržby v posledním čtvrtletí vzrostly o 28 %. To je lepší výsledek, než jakého ve stejném období dosáhl Amazon se svou platformou AWS.

Zdroj: Getty Images

Obě společnosti jsou připraveny využít trendu, kdy stále více podniků bude v příštích desetiletích migrovat své digitální operace do cloudu. A díky nákladům na přechod a efektivitě z rozsahu je to příklad toho, že vítězové, jako je Microsoft, mohou prostě vyhrávat dál. Očekávejte, že kontrakty na Azure budou nadále růst co do délky a velikosti svých ročních výnosových závazků. Jde také o vysoce ziskový byznys, jak lze vyčíst ze ziskové marže Microsoftu, která dosahuje 44 %.

Wall Street je v krátkodobém horizontu vůči společnosti optimistická a většina profesionálů z Wall Street očekává, že tržby vzrostou o 15 %, až softwarový gigant koncem dubna oznámí výsledky za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2024. To by byl 15% nárůst pro společnost, která již dosáhla rekordních tržeb za posledních 12 měsíců ve výši 227 miliard USD. Větší růst v oblasti cloudových služeb, vedle dalších oblastí, jako je kybernetická bezpečnost, videohry a spotřebitelské technologie, připraví Microsoftu cestu k rekordním tržbám i po roce 2030.

Nakoupit akcie Microsoft Corporation za $394.61 (-3.53%)

Vstup do klubu
Svět maloobchodu je známý tím, že pokud usilujete o udržitelný růst zisku, je to obtížné odvětví, ale Costco (COST) není průměrný maloobchodní prodejce. Tento skladový gigant získává většinu svých zisků z členských poplatků, nikoli z nestálého prodeje zboží. Příjmy z členství přicházejí společnosti Costco s neuvěřitelnou pravidelností, protože v těchto dnech obnovuje své roční závazky rekordních 92 % jejích členů. Tento úspěch by měl řetězci usnadnit (potenciální) zvýšení poplatků v blízké budoucnosti, což neudělal od roku 2017.

Zdroj: Getty Images

Graf růstu jeho zisků v průběhu let ukazuje sílu jeho přístupu k prodeji zaměřeného na členství. Za posledních deset let zvýšilo Costco své roční zisky o 240 %, aniž by došlo k výraznému poklesu. Srovnejte to se společnostmi Walmart a Target, které za tu dobu zaznamenaly slabší růst a mnohem větší volatilitu.

Akcie společnosti Costco nyní nejsou levné. Její prémie je zhruba dvojnásobná oproti ceně, kterou byste zaplatili za akcie Walmartu nebo Targetu. To je však výhoda toho, že se při své investiční tezi díváte na několik desetiletí dopředu. Za několik let si možná nebudete pamatovat, že jste Costco nebo Microsoft koupili s prémiovým oceněním ve srovnání s jejich méně úspěšnými kolegy. Ale pravděpodobně budete nadšeni, že jste tyto vítěze měli ve svém portfoliu, zatímco oni zvyšovali své již tak impozantní pozice na trhu.

Nakoupit akcie Costco Wholesale Corporation za $722.53 (-0.03%)