Dolar před údaji o PCE klesá; inflační očekávání v eurozóně se snižují

Americký dolar v pátek klesl před zveřejněním klíčových údajů o inflaci v USA, které by mohly ovlivnit sentiment v souvislosti se zasedáním Federálního rezervního systému příští týden.

V 08:55 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou národní měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 105,395, když ve čtvrtek vystoupal na 106,00 bodu.

Dolar čeká na údaje PCE

Ve čtvrtek zveřejněné údaje ukázaly, že hrubý domácí produkt USA rostl v období leden-březen anualizovaným tempem 1,6 %, tedy mnohem pomaleji, než se očekávalo, a to tempem 2,4 %.

Zpráva nicméně také ukázala, že základní inflace měřená jádrovým indexem cen výdajů na osobní spotřebu vzrostla v prvním čtvrtletí o 3,7 %, což překonalo prognózy 3,4% růstu.

Představitelé Fedu dávali v posledních několika týdnech poměrně jasně najevo, že jsou nadále znepokojeni inflací, což přimělo trh omezit očekávání brzkého snížení úrokových sazeb.

Pozornost se nyní obrací k později během seance zveřejněným údajům o indexu cen PCE za březen, který je všeobecně považován za nejdůležitější ukazatel inflace pro Fed.

„Všechny hlavní faktory FX ukazují na silnější dolar: vyšší výnosy státních dluhopisů, rozšiřující se swapové diferenciály ve prospěch dolaru a klesající akcie,“ uvedli ve své poznámce analytici ING.

„Existuje velká šance, že trhy dále omezí snižování amerických sazeb, pokud dnes jádrový PCE dosáhne meziměsíčně 0,4 %.“

Zdroj: Canva

Spotřebitelé v eurozóně omezují inflační očekávání

V Evropě měnový pár EUR/USD vzrostl o 0,2 % na 1,0746, když těžil ze slabšího tónu dolaru.

Podle průzkumu spotřebitelských očekávání ECB vidí spotřebitelé v eurozóně inflaci v příštích 12 měsících na úrovni 3,0 %, což je těsně pod očekávanou hodnotou 3,1 % před měsícem.

Jedná se o nejnižší hodnotu od prosince 2021.

Inflační očekávání na tři roky dopředu se však již čtvrtý měsíc po sobě udrželo na úrovni 2,5 %, tedy nad cílem Evropské centrální banky ve výši 2,0 %.

ECB plánuje v červnu snížit úrokové sazby, ale výhled na další období zůstává zamlžený kvůli rostoucím nákladům na energie, přetrvávající vysoké inflaci ve službách a pokračujícímu geopolitickému napětí.

Měnový pár GBP/USD vzrostl o 0,2 % na 1,2532, přičemž těžil z nedávného oslabení dolaru.

„Politické zasedání BoE 9. května je samozřejmě další velkou událostí pro libru, ale vzhledem k rozdělené MPC se mohou údaje stále ukázat jako důležitější,“ uvedla ING.

USD/JPY dosáhl nového 34letého maxima

V Asii pak mezitím měnový pár USD/JPY vzrostl o 0,6 % na 156,58, čímž překonal hladinu 156 a dostal se na nové 34leté maximum poté, co Bank of Japan ponechala úrokové sazby beze změny po historickém březnovém zvýšení.

Centrální banka také předpověděla vyšší inflaci v příštích letech, ale zároveň předpověděla slabší hospodářský růst, což vyvolalo pochybnosti o tom, jak velkou kapacitu bude mít pro další zvyšování úrokových sazeb.

Měkčí než očekávané údaje o indexu spotřebitelských cen z Tokia, které byly zveřejněny dříve v pátek, dále vyvolaly pochybnosti o jestřábím postoji BOJ.

USD/CNY se zvýšil o 0,1 % na 7,2466 a zůstal tak blízko pětiměsíčních maxim.

AUD/USD vzrostl o 0,5 % na 0,6552, podpořen silnými údaji o indexu cen výrobců v Austrálii, které spolu s vyšším údajem CPI ze začátku tohoto týdne vyvolaly sázky na vyšší dlouhodobé sazby v zemi.

Zdroj: Canva

Asijský devizový trh je slabý; jeny slábne, protože BOJ poskytuje malou podporu

Většina asijských měn v pátek oslabila, zatímco dolar se ustálil v očekávání klíčových údajů o inflaci, které by měly ovlivnit postoj Federálního rezervního systému ke snižování úrokových sazeb.

Noční pokles dolaru – po slabších než očekávaných údajích o hrubém domácím produktu USA – sice nabídl asijským jednotkám určitou úlevu, ale ta byla do značné míry kompenzována přetrvávajícími sázkami na dlouhodobě vyšší úrokové sazby v USA. Dolar také snížil část svých ztrát v asijském obchodování.

Japonský jen oslabuje, USDJPY překračuje 156 po BOJ

Japonskému jenu se nedařilo, pár USDJPY vzrostl nad 156 na nová 34letá maxima poté, co komentáře Bank of Japan vyvolaly pochybnosti o tom, jak velkou kapacitu má centrální banka k dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

BOJ ponechala úrokové sazby beze změny po historickém zvýšení v březnu. Centrální banka rovněž předpověděla vyšší inflaci v příštích letech.

BOJ však také předpověděla slabší růst japonské ekonomiky, což vyvolalo pochybnosti o tom, jak velkou kapacitu bude mít k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. To představovalo do značné míry holubičí výhled pro jen.

Mírnější než očekávané údaje o indexu spotřebitelských cen z Tokia, které byly zveřejněny dříve v pátek, dále vyvolaly pochybnosti o jestřábí BOJ.

Přesto byly ztráty jenu omezeny přetrvávajícími obavami z vládních intervencí na měnových trzích. Nadcházející tisková konference guvernéra BOJ Kazuo Uedy, která se uskuteční ve 02:30 SEČ (06:30 SEČ), také představovala možnost dalších jestřábích signálů.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY157.71 (1.37%)