Více než čtvrtina portfolia miliardáře Carla Icahna je v těchto energetických akciích

Carl Icahn je známý svými velkými sázkami. Více než čtvrtinu jeho portfolia nyní tvoří pouze tři energetické akcie. Každá z těchto akcií má velmi odlišné vlastnosti, takže pokud chcete Icahna sledovat, ujistěte se, že rozumíte všem třem.

Tato 1 akcie je Icahnovou největší sázkou
Icahn má sice více než čtvrtinu svého portfolia v pouhých třech energetických akciích, ale většinu této čtvrtiny tvoří jediná akcie: CVR Energy (NYSE: CVI).

Zdroj: Getty Images

Společnost CVR Energy se zabývá především rafinací ropy a vyrábí produkty jako benzín a dusíkatá hnojiva. Jedná se o zcela odlišný byznys než u těžební ropné společnosti, která vyrábí suroviny, jež CVR Energy následně rafinuje. Zatímco producent ropy a zemního plynu chce, aby ceny komodit rostly, a tím se zvyšovaly jeho ziskové marže, rafinerie, jako je CVR Energy, se více zajímají o crack spready – rozdíl v hodnotě mezi surovou ropou a jejími rafinovanými vedlejšími produkty.

Protože společnost CVR Energy jednoduše zachycuje tuto hodnotu „prostředníka“, může vydělávat v jakémkoli cenovém prostředí. Jistě, stále je značně vystavena kolísání cen ropy, ale ve srovnání s producenty energie, jako je Occidental Petroleum (NYSE: OXY) – další akcie na tomto seznamu – jsou ziskové marže společnosti CVR Energy relativně stabilní.

Occidental Petroleum Corporation (OXY)

Nakoupit akcie Occidental Petroleum Corporation za $67.78 (-0.15%)

Proč je Icahn tak nakloněn společnosti CVR Energy? Akcie vlastní již dlouho, většinový podíl získal v roce 2012. Podle dokumentů se mu líbí zejména strategicky umístěná aktiva společnosti. Rafinérie chtějí mít své sídlo v blízkosti výrobních a přepravních zařízení a společnost CVR Energy má záviděníhodná aktiva v blízkosti hlavních přepravních uzlů ropy a rafinovaných produktů. Icahnovi se také líbí dividenda, která v současné době přináší 6% výnos.

CVR Energy, Inc. (CVI)

Nakoupit akcie CVI za $33.22 (-0.48%)

Tyto dvě akcie poskytují Icahnovi kompletní energetické portfolio.
Dalšími dvěma významnými energetickými akciemi v Icahnově portfoliu jsou výše zmíněná Occidental Petroleum – na kterou Icahn vlastní warranty, nikoliv přímo akcie – a Southwest Gas Holdings (NYSE: SWX). V kombinaci s CVR Energy tyto akcie vytvářejí integrovaný energetický podnik. Occidental je významným producentem ropy a zemního plynu, zatímco Southwest Gas je plynárenská společnost, která obsluhuje více než 2 miliony domácností, komerčních a průmyslových zákazníků v Arizoně, Nevadě a Kalifornii. Jako koš akcií má Carl Icahn k dispozici kompletní energetickou expozici, od výroby přes rafinaci až po distribuci ke koncovému zákazníkovi.

Zdroj: Getty Images

Každá akcie zvlášť poskytuje vlastní rovnováhu rizika a výnosu. Occidental Petroleum se daří, když ceny energií rostou. Společnosti CVR Energy se daří, když rostou rafinérské marže. Společnost Southwest Gas mezitím ve skutečnosti preferuje stabilnější cenové prostředí, které jí umožňuje profitovat ze své distribuční sítě, nikoli z výkyvů cen komodit.

Pokud se chystáte replikovat Icahnovy výběry energetických akcií ve svém vlastním portfoliu, je nejlepší je replikovat vcelku. To znamená, že si nevybírejte jen jednu. Carl Icahn si je pravděpodobně dobře vědom toho, jak každá akcie kompenzuje riziko jiné akcie. Pokud se ceny ropy propadnou, jeho podíly v Southwest Gas a CVR Energy mohou potenciálně nést následky. A pokud se rafinérské marže sníží, hodnota obvykle proudí jinam v dodavatelském řetězci, což znamená, že Occidental Petroleum a Southwest Gas se stanou příjemci.

Southwest Gas Holdings, Inc. (SWX)

Nakoupit akcie SWX za $75.00 (-1.25%)

Přesto není pochyb o tom, že Carl Icahn je nejvíce nakloněn společnosti CVR Energy. Není však jasné proč. Cena akcií další rafinérské společnosti Valero Energy vzrostla za posledních pět let o 196 %. Akcie společnosti CVR Energy mezitím za tuto dobu poklesly o 31 %. A přesto se akcie Valero obchodují za 2,1násobek účetní hodnoty, zatímco akcie CVR Energy za téměř 4násobek účetní hodnoty!

Akcie společnosti CVR Energy se navzdory Icahnově zjevné býčí náklonnosti sotva jeví jako výhodná koupě. Pokud přidáváte akcie do svého portfolia, je pravděpodobně nejlepší diverzifikovat expozici vůči energetickému dodavatelskému řetězci pomocí akcií, jako jsou Occidental Petroleum a Southwest Gas.