Cathie Woodová na lovu výhodných nabídek: 3 akcie, které právě koupila

Letošní rok nebyl pro Cathie Woodovou zatím dobrý. Spoluzakladatelka a generální ředitelka společnosti Ark Invest zaznamenala na jinak rostoucím trhu propad mnoha svých oblíbených akcií. Ačkoli rok 2024 začal pro většinu růstových investorů dobře, největší burzovně obchodovaný fond (ETF) společnosti Ark Invest se od začátku roku obchoduje o 4 % níže. Některé z jejích nejvýznamnějších podílů jsou na tom ještě hůře. Akcie společností Tesla (NASDAQ: TSLA), Roku (NASDAQ: ROKU) a Roblox (NYSE: RBLX) se v tomto mladém roce zatím propadly o 20 až 31 %, ale Woodová v pondělí přidala do všech tří pozic. Podívejme se blíže na aktuálně nefavorizované akcie, které nakupuje.

ARK Innovation ETF (ARKK)

Nakoupit akcie ARK Innovation ETF za $50.03 (-0.44%)

Tesla, Inc. (TSLA): pokles o 31 %
Cena akcií společnosti Tesla se v roce 2023 více než zdvojnásobila. V letošním roce to byl jiný příběh. Přední výrobce elektromobilů (EV) se v lednu posunul níže poté, co oznámil špatně přijaté finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí. Tržby vzrostly jen o 3 % na 25,2 miliardy dolarů, zatímco upravený zisk se propadl o 40 % na 0,71 dolaru na akcii. Analytici očekávali na obou frontách více.

Nemělo by být překvapením, že růst tržeb společnosti zpomaluje a marže se drtí. Tesla strávila většinu loňského roku snižováním cen elektromobilů ve snaze zvýšit poptávku, která by odpovídala její zvýšené výrobě elektromobilů. Snížení cen až na úroveň, kdy i základní Model X má nyní nárok na federální daňovou úlevu ve výši 7 500 USD, přispělo k rozšíření nabídky automobilů.

Zdroj: AP Photo

Tesla skutečně neměla problém s prodejem vozů: Ve čtvrtém čtvrtletí se dodávky nových kusů zvýšily o 20 %. Právě prudký meziroční pokles průměrných prodejních cen – spolu s pokračujícím přesunem kupujících k levnějším Modelům 3 a Y – vedl k neuspokojivému 3% nárůstu horní linie. Spodní řádek měl přirozeně utrpět, protože snižování cen společnosti převyšovalo potenciální úspory nákladů.

Akcie se v únoru začaly odrážet od dna spolu s širším trhem, ale tento měsíc se opět propadly kvůli obavám, že aktuální čtvrtletí bude dalším propadákem. Vzhledem k tomu, že Tesla nabízí agresivní akce pro kupce svých stávajících zásob, pokud si do konce března převezmou své nové elektromobily, sílí mezi pozorovateli názor, že její čísla za první čtvrtletí budou slabá. Analytik společnosti Bernstein Toni Sacconaghi v úterý snížil cílovou cenu pro Teslu ze 150 na 120 dolarů a prudce snížil své odhady výroby pro aktuální čtvrtletí a celý rok 2024. Inicioval také odhad zisku pro rok 2025 ve výši 2,22 USD na akcii, což je výrazně pod konsensem analytiků ve výši 3,67 USD na akcii a výrazně méně, než kolik Tesla vydělala v letech 2022 a 2023.

Woodové nevadí, že investuje do akcií, které letos klesly téměř o třetinu. Tesla se již dříve odrazila od prudkých výprodejů. Tesla zůstává druhým největším podílem ve všech portfoliích společnosti Ark Invest.

Nakoupit akcie Tesla, Inc. za $177.67 (2.92%)

Roku, Inc. (ROKU): Pokles o 29 %
Roku, další hlavní držitel akcií Ark Invest, se v loňském roce také více než zdvojnásobil. V současné době je to čtvrtá největší pozice správce fondu. Výkonný hráč na poli streamovacích platforem zvyšuje svou angažovanost a rozšiřuje své publikum, ale nyní panují obavy, že jeho konkurenti začínají být hladoví a že návrat Roku k ziskovosti se nemusí uskutečnit brzy.

Na operačním systému Roku je nyní 80 milionů aktivních účtů, což představuje 14% nárůst za poslední rok. Společnost však nadále ztrácí peníze a průměrný příjem na uživatele zaznamenal v neuspokojivém čtvrtém čtvrtletí překvapivý postupný pokles. Analytici nepředpokládají návrat k ziskovosti dříve než v roce 2027, ale společnost Roku zavedla iniciativy, jejichž prioritou je návrat k pozitivním hospodářským výsledkům.

Woodová je trpělivá. Pozorujeme, jak si s dálkovým ovladačem v ruce kupuje další akcie volatilní streamovací služby.

Nakoupit akcie Roku, Inc. za $64.65 (0.02%)

Roblox Corporation (RBLX): Pokles o 20 %
Roblox je desátou největší pozicí Ark Invest. Vývojář online herních platforem loni nezdvojnásobil svou hodnotu jako Tesla a Roku, ale jeho 61% zisk v roce 2023 předčil široké tržní průměry. V roce 2024 však ustoupil.

Na rozdíl od společností Tesla a Roku se akcie Roblox posunuly výše poté, co společnost zveřejnila lepší než očekávané výsledky za čtvrté čtvrtletí. Tržby a rezervace se ve čtvrtletí zvýšily o 30 %, resp. 25 %, a zrychlily tak oproti první polovině roku. Povzbudivý byl také výhled nejvyššího příjmu pro rok 2024. Její prognózy ztrát se však rozšiřují.

Její počet denních aktivních uživatelů se po postupném propadu ve druhém čtvrtletí loňského roku zotavil. Pokud bude popularita herní platformy i nadále růst, lze očekávat, že budou následovat vzestupy. Woodová si to zřejmě myslí, soudě podle jejího pondělního rozhodnutí navýšit svůj podíl ve společnosti.

Nakoupit akcie Roblox Corporation za $37.29 (1.72%)