Japonský jen se dostal na 34leté minimum, což vyvolalo varování před intervencemi

Kurz jenu ve středu klesl na nejnižší úroveň od roku 1990 a poté se mírně zotavil poté, co se sešli nejvyšší měnoví představitelé Japonska, aby diskutovali o rychle slábnoucí měně, a naznačili, že jsou připraveni intervenovat.

Dolar během asijské seance krátce vzrostl na 151,97 jenu, což je jeho nejsilnější hodnota vůči jenu od poloviny roku 1990, ale naposledy klesl o 0,25 % na 151,19 jenu.

V pozdních hodinách tokijského obchodování se konalo zasedání Bank of Japan, ministerstva financí a japonské agentury pro finanční služby, po kterém vrchní měnový diplomat Masato Kanda uvedl, že „nevylučuje žádné kroky v reakci na neuspořádané pohyby měnového kurzu“.

Japonské úřady zasáhly na obranu jenu na úrovni 151,94 v roce 2022 a ministr financí Šunichi Suzuki ve středu použil stejná slova, která předcházela této intervenci, a varoval, že Japonsko podnikne „rozhodné kroky“ proti nadměrným pohybům měny.

Zdroj: Shutterstock

Jen se letos propadl o více než 7 %, což bylo způsobeno zejícím rozdílem mezi výnosy amerických a japonských dluhopisů, na čemž malé zvýšení úrokových sazeb Bank of Japan minulý týden příliš nezměnilo.

„Trh je velmi citlivý na oblast 152,“ řekl stratég National Australia Bank (OTC:NABZY) Rodrigo Catril. „Pokud bychom tuto úroveň překonali, pak by nedávná historie naznačovala, že intervence bude mnohem pravděpodobnější.“

Dolar je mezitím na cestě k solidním čtvrtletním ziskům poté, co investoři vzhledem k silným ekonomickým údajům a zdrženlivosti centrálních bankéřů omezili svá očekávání velkého snížení úrokových sazeb.

Dolarový index se naposledy pohyboval zhruba na úrovni 104,31 a v roce 2024 zatím vzrostl o zhruba 3 %.

Tento týden se trh soustředí především na údaje o jádrové inflaci v USA, které budou zveřejněny na Velký pátek, i když již úterní větší než očekávaný skok v amerických objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby poněkud podpořil dolar a dále zatížil jen.

Guy Miller, hlavní tržní stratég pojišťovací skupiny Zurich, uvedl, že měny trpí pod tíhou silné americké měny, včetně čínského jüanu, který zakončil domácí seanci na nejslabším závěru od listopadu 2023 na úrovni 7,2284.

Euro příliš nereagovalo na březnový růst španělské inflace, který byl o něco nižší, než se očekávalo, a v průběhu dne se pohybovalo na úrovni 1,0829 USD. Sterling byl stabilní na úrovni 1,2626 USD.

„Americká ekonomika si vedla mnohem lépe, než většina očekávala, zejména ve srovnání s jinými částmi světa,“ uvedl Miller.

„Investoři, kteří možná měli krátké pozice (sázeli proti) USD, pravděpodobně některé z těchto pozic zrušili… a pomohli tak podpořit dolar v posledních týdnech.“

Dolar mírně posílil vůči švédské koruně poté, co švédská centrální banka udržela úrokové sazby a naznačila jejich snížení v nadcházejících měsících. Naposledy si připsal 0,2 % na 10,61 koruny.

Švýcarský frank ve středu klesl na nejnižší úroveň od začátku listopadu na 0,9066 za dolar, což představuje pokles o přibližně 0,3 %. Švýcarská měna se stále vzpamatovává z překvapivého snížení sazeb ve Švýcarsku minulý týden a v letošním roce klesla přibližně o 7 %.

Na scéně převládá lukrativní obchodování s cizími měnami podporované nízkou volatilitou

Neobvyklý klid, který obklopuje devizové trhy, prodlužuje životnost lukrativního obchodu více, než mnozí očekávali.

Očekávalo se, že takzvaný carry trade, který zahrnuje půjčky v měně s nízkým úrokem za účelem investice do měny s vyšším výnosem, bude slábnout, protože hlavní centrální banky se odklonily od zvyšování sazeb směrem k uvolňování politiky.

K výraznějšímu posunu však zatím nedošlo, což udržuje měnové trhy v klidu a obchod, který na takovou stabilitu spoléhá, snadným vítězem.

„Výnosy převyšují prakticky vše ostatní.“

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Tato strategie poskytla nárazové výnosy těm, kteří ji zahráli správně, ukázala analýza společnosti Corpay Global Payments (NYSE:GPN). Kupci vysoce výnosného mexického pesa, kteří prodali japonský jen, by za posledních 12 měsíců sklidili zisky ve výši přibližně 44 %. Podobně vysoké výnosy přinesly i další oblíbené carry měny.

Index Deutsche Bank, jehož prvky zahrnují carry výkonnost 21 měn rozvíjejících se trhů, vzrostl v roce 2023 o 6,6 %, což je jeho nejlepší rok od roku 2017. Index DB EM FC Equally Weighted Total Return, jak se nazývá, za poslední měsíc stoupl o téměř 1 %.

Vlna zisků se však možná obrací. Ustupující inflace na rozvíjejících se trzích otevírá centrálním bankám cestu k uvolnění politiky v roce 2024, čímž se zmenší rozdíl v sazbách mezi měnami s nejvyšším a nejnižším výnosem.

Mexiko se nedávno připojilo ke Brazílii, Chile a Kolumbii a snížilo sazby poprvé od začátku zpřísňování v polovině roku 2021.