Miliardáři David Tepper a Michael Burry zvýšili své investice do Alibaby

Akcie společnosti Alibaba Group Holding Limited (BABA) v poslední době zaznamenaly nárůst popularity mezi miliardářskými investory. Dva významní manažeři hedgeových fondů během prvního čtvrtletí výrazně zvýšili své investice do tohoto čínského nadnárodního konglomerátu. Tento článek se bude zabývat faktory, které vedly k těmto peněžním investicím, a tím, zda by drobní investoři měli následovat jejich příkladu.

David Tepper ze společnosti Appaloosa Management více než zdvojnásobil svůj podíl ve společnosti Alibaba a učinil z ní svůj největší podíl. Tento krok zvýšil zastoupení Alibaby na přibližně 12 % jeho portfolia. Tepper, jehož majetek se podle agentury Bloomberg odhaduje na 20 miliard dolarů, má ve společnost zjevně důvěru.

Současně Michael Burry ze společnosti Scion Asset Management zvýšil svůj podíl ve společnosti Alibaba ze 75 000 na 125 000 akcií, čímž z ní učinil svůj druhý největší podíl po společnosti JD.com. Burry je známý svou sázkou proti americkému trhu s bydlením před hypoteční krizí v roce 2007, která byla zachycena v knize a filmu “The Big Short”.

Co vzbudilo zájem těchto miliardářů o tohoto čínského giganta v oblasti elektronického obchodu? A nastal čas, aby i ostatní investoři zvážili, zda se k němu nepřidat?

Zdroj: Getty Images

Při bližším pohledu na současné ocenění společnosti Alibaba zjistíme, že se jedná o levnou akcii. Přestože zažila několik náročných let, kdy cena akcií za posledních pět let klesla přibližně o 50 % a z vrcholu na konci roku 2020 se propadla o více než 70 %, její akcie od začátku roku vzrostly přibližně o 12 %. Současně se společnosti daří každoročně zvyšovat tržby, ačkoli akcie neustále klesají.

Tyto okolnosti vyvrcholily poměrem forwardové ceny k zisku (P/E) ve výši pouhých 10,5, což ukazuje na mírně oceněnou společnost, která nadále roste. Kromě toho hotovostní rezervy společnosti v současné době dosahují úctyhodné výše 85,5 miliardy USD, což je značná částka sama o sobě i v poměru k její tržní kapitalizaci ve výši zhruba 211 miliard USD.

Finanční síla, která je spojena s tak obrovskou hromadou hotovosti, představuje řadu příležitostí. Vedení společnosti Alibaba má nyní perspektivu zpětného odkupu podhodnocených akcií, což je strategie, která v poslední době vykazuje dynamiku – po zpětném odkupu akcií ve výši 2,9 miliardy dolarů ve čtvrtém čtvrtletí byly v prvním čtvrtletí odkoupeny akcie v hodnotě 4,8 miliardy dolarů. Současně společnost na začátku tohoto roku schválila nový program zpětného odkupu v hodnotě 25 miliard USD.

Kromě toho je Alibaba připravena reinvestovat v rámci svého podnikání. Ve své zprávě a komentáři za 1. čtvrtletí společnost nabídla pohled na reinvestice v různých odvětvích s cílem stimulovat růst. Změny ve fungování managementu a zvýšení autonomie v rámci obchodních jednotek vyvolaly známky obratu v divizích elektronického obchodu, cloud computingu a mezinárodního přeshraničního maloobchodu a logistiky.

Zdroj: Getty Images

Investice Teppera a Burryho do společnosti Alibaba navíc do jisté míry odrážejí jejich víru v čínskou ekonomiku. Oba mají ve svém portfoliu i další čínské akcie a zřejmě počítají s oživením druhé největší ekonomiky světa, která po výlukách COVID-19 utrpěla neúspěchy.

Čínská vláda nicméně iniciuje snahy o oživení ekonomiky, včetně plánu emise “ultra-dlouhých speciálních státních dluhopisů” v objemu jednoho bilionu jüanů (138 miliard USD), která je plánována na několik let. Cílem této iniciativy je financovat modernizaci a rozvoj založený na inovacích. Podnikly také kroky k řešení upadajícího trhu s nemovitostmi v zemi snížením minimálních záloh u hypoték a zrušením spodní hranice úrokové sazby pro nákup domů.

Oživení čínské ekonomiky by mohlo společnosti Alibaba výrazně prospět, zejména vzhledem k tomu, že elektronický obchod tvoří významnou část jejího podnikání. Platformy společnosti, Tmall a Taobao, se potýkají se zvýšenou konkurencí. Jakékoli oživení důvěry čínských spotřebitelů by však mohlo pozitivně ovlivnit Tmall, dobře hodnocený maloobchodní prodejce nabízející zavedené značky.

Zvážíme-li všechny tyto faktory, je ten správný čas na intenzivní investici do akcií Alibaba?

Ačkoli jsou akcie Alibaby za rozumnou cenu a společnost má dostatek hotovosti, není bez problémů. Její tempo růstu se snížilo, i když nadále roste. Nepochybně však provádí investice, které mají podpořit její budoucí růst, což poskytuje drobným investorům pádné důvody, aby zvážili její zařazení do svého portfolia.

Zdroj: Shutterstock

Jelikož se však jedná o čínskou společnost, podléhá dalším rizikům a v konečném důsledku se zodpovídá čínské vládě. Z tohoto důvodu by investoři nemuseli chtít do akcií Alibaba investovat ve velkém. Nicméně její současné levné ocenění spolu se silným růstovým potenciálem z ní činí lákavou úvahu pro každé investiční portfolio.

Nakoupit akcie Alibaba Group Holding Limited za $86.13 (-2.44%)