Důvod, proč Buffett nakoupil všechny akcie Occidental Petroleum, které mohl

Warren Buffett měl v posledních letech v hotovosti hodně peněz.

Na konci roku 2021 se hotovost jeho holdingové společnosti Berkshire Hathaway rozrostla na téměř rekordních 146,7 miliardy dolarů. To by nemělo být překvapením. Buffett je koneckonců hodnotový investor a ocenění na americkém akciovém trhu bylo po výrazném růstu v letech 2020 a 2021 nafouklé.

„Nacházíme jen málo věcí, které nás vzrušují,“ uvedl Buffett v nedávném dopise akcionářům Berkshire. V roce 2022 však Berkshire utratila přibližně 7,5 miliardy dolarů za nákup akcií integrovaného ropného a plynárenského gigantu Occidental Petroleum (OXY).

Celkový podíl Berkshire v OXY činí 143 milionů akcií v hodnotě přibližně 10 miliard dolarů.

Podívejme se na tento krok blíže a zjistěme, zda by investoři měli následovat jeho příkladu.

Velká sázka na velké ropné společnosti
Společnost Berkshire podpořila nákup OXY po konferenčním hovoru k výsledkům společnosti, který se konal koncem února. Buffett si přečetl přepis a líbilo se mu, co viděl.

Zdroj: AP Photo

„Četl jsem každé slovo a řekl jsem si, že přesně tohle bych udělal. Řídí společnost správným způsobem,“ řekl miliardářský investor televizi CNBC s odkazem na generální ředitelku společnosti Occidental Vicki Hollubovou. „Začali jsme nakupovat v pondělí a koupili jsme vše, co jsme mohli.“

Ve 4. čtvrtletí roku 2021 dosáhla společnost Occidental tržeb ve výši 8,01 miliardy dolarů, což představuje 139% meziroční nárůst. Upravený zisk na akcii dosáhl 1,48 USD, což je výrazné zlepšení oproti upravené ztrátě 65 centů na akcii v předchozím roce.

V konferenčním hovoru Hollubová vyzdvihla dobré provozní výsledky společnosti Occidental, zlepšenou rozvahu a nový rámec výnosů pro akcionáře.

Dne 24. února představenstvo společnosti vyhlásilo pravidelnou čtvrtletní dividendu ve výši 13 centů na akcii z kmenových akcií OXY, což představuje obrovský nárůst o 1 200 % oproti výplatě v předchozím čtvrtletí, kdy činila pouhý 1 cent na akcii. Společnost rovněž oznámila program zpětného odkupu akcií v hodnotě 3 miliard USD.

O tři měsíce později jsme se dozvěděli, že se situace v roce 2022 nadále zlepšuje. V prvním čtvrtletí společnost OXY dosáhla tržeb ve výši 8,53 miliardy dolarů a upraveného zisku 2,12 dolaru na akcii.

Doplňování paliva
I když se nedávná sázka Berkshire na velké ropné společnosti dostává na titulní stránky novin, není to poprvé, co Buffett investoval do společnosti Occidental.

Zdroj: Getty Images

V roce 2019 utratila Berkshire 10 miliard dolarů za prioritní akcie Occidental, aby pomohla společnosti koupit jejího kolegu, houstonského producenta energií Anadarko Petroleum. Společnost Occidental vyplácí z těchto prioritních akcií dividendu ve výši 8 % ročně, což společnosti Berkshire zajišťuje každé čtvrtletí příjem z dividend ve výši 200 milionů USD.

Na základě tohoto ujednání získává Berkshire také warranty na nákup 83,9 milionu kmenových akcií Occidental za realizační cenu 59,62 USD.

Horké akcie na horkém trhu
Silné ceny komodit v roce 2021 výrazně prospěly producentům ropy. Z 11 sektorů indexu S&P 500 si v roce 2021 zdaleka nejlépe vedl energetický sektor, který vynesl úctyhodných 53 %, čímž výrazně překonal 27% zisk indexu S&P 500 za celý rok.

Tento rozdíl ve výkonnosti se v roce 2022 jen prohloubil. Energetický sektor si od počátku roku připsal již více než 50 % oproti 14% poklesu indexu S&P za stejné období.

Není těžké pochopit proč: Růst cen ropy byl zřetelný již před ruskou invazí na Ukrajinu, která tuto rally ještě podpořila.

Stoupající příliv zvedá všechny lodě, ale společnost Occidental se vyšplhala výše než většina jejích kolegů a již v roce 2022 dosáhla masivního výnosu 127 %.

Zdroj: Getty images

Bude rallye pokračovat?
Přestože investoři nadšeně přikupují akcie, další zisky by mohly být na obzoru.

V dubnu společnost Raymond James zvýšila cílovou cenu OXY z 85 na 90 dolarů a zároveň zachovala silné nákupní hodnocení. Akcie se nyní obchodují za přibližně 70,70 USD za kus.

Začátkem tohoto týdne společnost Mizuho potvrdila nákupní rating pro OXY a zároveň zvýšila cílovou cenu z 85 na 89 USD, což je zhruba o 26 % více, než se akcie nacházejí dnes.

Artykuł Důvod, proč Buffett nakoupil všechny akcie Occidental Petroleum, které mohl pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *