Lucid Group: Historie je pro akcie společnosti LCID přesvědčivou cestou

Elektromobily sice těží z různých ekologických iniciativ, ale realita je taková, že tato platforma je zatím dostupná převážně pro majetné vrstvy. Tato dynamika odpovídá historickým vzorcům automobilových inovací, což je pro skupinu Lucid dobré znamení.

Jedna z nejzajímavějších akcií na trhu elektromobilů (EV) na konci loňského roku, kdy ocenění vylétlo do stratosféry, bohužel v případě společnosti Lucid Group (LCID) se karta obrátila.

Oproti lednovému otvíráku 2022 se akcie LCID ocitají hluboko v záporných hodnotách, pokud se však potvrdí historické trendy týkající se inovací v automobilovém průmyslu, mohla by tato investice představovat dlouhodobou slevu. Na LCID mám býčí náladu.

Pro každého investora, který hledá růstovou příležitost, kterou by mohl držet a marinovat několik let, ne-li desetiletí, se zdá být rozvíjející se sektor elektromobilů nerozhodný.

Zdroj: Lucid

Řada vládních agentur v zásadě bije na poplach v souvislosti s emisemi uhlíku a nutností okamžitě zavést zmírňující opatření. Z politického hlediska se Bidenova administrativa postavila do čela úsilí o řešení globálního znečištění.

A konečně, ekonomická pobídka se jen rozšiřuje. Po letech po sobě jdoucích čistých ztrát je lídr odvětví Tesla (TSLA) konečně ziskový a v letech 2021 a 2022 vykáže roční čistý zisk – povzbudivě v době krize COVID-19. Uvědomujíce si lukrativní příležitost, vyrostly jako plevel nové elektromobily, z nichž každý je odhodlán pokrýt celé příjmové spektrum, zejména středněpříjmový segment, který Tesla obtížně oslovuje.

Náklady na baterie pro elektromobily jsou však takové, že i když se v průběhu let výrazně snižují, jsou tato vozidla pro průměrné domácnosti stále příliš drahá. Nejde jen o vědu, ale i o historickou integraci nových technologií. Proto má Lucid se svým zaměřením na prémiové elektromobily pravděpodobně nejlepší pozici mezi konkurenty, kteří nejsou společností Tesla.

Historie se usmívá na akcie LCID

Podle Úřadu pro energetickou účinnost a obnovitelné zdroje energie připadalo v USA na každých 1000 obyvatel asi 816 vozidel – alespoň v roce 2014 to tak bylo – novější informace se však hledají obtížně. Spotřebitelé pochopitelně považují za samozřejmé, že každý, kdo chce vlastnit osobní automobil, si na něj může relativně snadno našetřit. Takové výsady však nebyly vždy snadno dostupné.

Zdroj: Lucidmotors.com

Na počátku 20. století připadalo na každých 1000 obyvatel pouze 0,11 automobilu, což je v porovnání s moderními standardy ohromně málo. Tato nízká míra raného přijetí je však analogická tomu, co analytici rozpoznávají na trhu s elektromobily.

Pokud provedeme stejný postup pro elektromobily, zjistíme, že v roce 2011 připadalo na každých 1 000 obyvatel zhruba 0,06 vozidla s elektrickým pohonem. O deset let později se tento ukazatel zvýšil na něco málo přes sedm vozidel na 1 000 obyvatel. Během stejného desetiletého období vzrostl počet automobilů se spalovacím motorem z 0,11 na 5,07.

Při vizuálním znázornění je rychlost integrace spalovacích i elektrických vozidel během jejich časového období téměř totožná. Korelační koeficient mezi oběma datovými body je skutečně 98 %. Zde začínají být okolnosti pro akcie LCID velmi zajímavé.

Z historického hlediska se koncept vlastnictví automobilu komplexně normalizoval až kolem roku 1960, kdy se v USA prosadila automobilová kultura.V té době připadalo na 1 000 obyvatel 410 vozidel. Jinými slovy, společnost Lucid má před sebou velmi dlouhou cestu vzhůru, než její tržní podíl sníží konkurenti se středním příjmem.

Zdroj: Getty Images

Názor Wall Street

Podle Wall Street má LCID mírné nákupní hodnocení na základě dvou nákupních, žádného držení a jednoho prodejního hodnocení. Průměrná cílová cena společnosti Lucid je 31 USD, což znamená 79,2% potenciál růstu.

Zatímco širší politický příběh zdánlivě tlačí spotřebitele k elektrifikaci jejich dopravy, ekonomická skutečnost je taková, že pokud se technologie nezlepší natolik, aby byly elektromobily skutečně dostupné pro domácnosti se středními příjmy, zůstanou platformou pro bohaté. Tato dynamika společnosti Lucid vyhovuje.

Elektromobily samozřejmě představují nesmírně konkurenční odvětví a všichni potenciální zabijáci Tesly mají před sebou obrovské výzvy. Jako spekulativní nápad však akcie LCID zaujmou, protože základní strategie velmi dobře odpovídá historickým normám technologické integrace.