S těmito 2 nejlépe hodnocenými akciemi se svezte na technologickém oživení

Dá se říci, že technologické akcie jsou v poslední době na vzestupu. Rozšíření umělé inteligence (AI) zažehlo v investorech oheň a akcie technologických společností letos posílily o zhruba 4 biliony dolarů. Index NASDAQ, který je zpočátku hodně technologický, si minulý týden připsal 2,5 % a od začátku roku 2023 vzrostl o téměř 25 %, což znamená obrat od medvědího trhu v roce 2022. Pro srovnání, index S&P 500 vzrostl pouze o 9 % a index Dow mírně poklesl.

Největším vítězem technologické rallye je zatím společnost Nvidia. Tato společnost je považována za tu, která může z vzestupu umělé inteligence nesmírně těžit, a podle toho také získala. Akcie od počátku roku vzrostly o více než 165 %, čímž se tento polovodičový gigant stal první čipovou společností s hodnotou bilionu dolarů.

Zdroj: Nvidia

Nvidia však přes veškerou svou dominanci není zdaleka jedinou technologickou hrou ve městě. Investoři mohou najít spoustu dalších akcií, které jsou připraveny dosáhnout úspěchu na tomto technologickém oživení. Pomocí nástroje TipRanks Smart Score jsme vyhledali dvě takové akcie – akcie, které si od nástroje pro třídění dat vysloužily hodnocení „Perfect 10“. Perfektní 10 z nástroje Smart Score ukazuje, že akcie má vysoké hodnocení v souboru 8 faktorů, o nichž je známo, že korelují s budoucí výkonností; tyto technologické firmy Perfect 10 jsou akcie, které skutečně vynikají v poli rostoucích akcií. Pojďme se tedy podívat na podrobnosti.

monday.com (MNDY)

První na řadě je monday.com, softwarová společnost nabízející cloudové produkty pro podnikové zákazníky, které lze využít při řízení práce, optimalizaci kancelářských systémů, CRM, marketingu, prodejních operací a řízení projektů. Produkty společnosti, nabízené na základě modelu předplatného, zefektivňují kancelářské pracovní postupy propojením lidí a systémů, což umožňuje efektivnější procesy. Monday se může pochlubit několika velkými jmény ve své zákaznické základně, včetně společností Uber, Coca-Cola a Canva.

Na číslech je vidět, jak rychle se společnost Monday rozrostla. Společnost byla založena v roce 2012 a v červnu 2021 uspořádala IPO; dnes firma zaměstnává více než 1 500 lidí, její produkty využívá přes 186 000 zákazníků a může se pochlubit téměř 1 700 zákazníky, z nichž každý generuje více než 50 000 dolarů ročních opakovaných příjmů. Tržní kapitalizace společnosti činí 7,98 miliardy dolarů.

Důležitým krokem, který je příslibem rozšíření zákaznické základny monday.com, bylo 24. května oznámení o novém partnerství se společností Microsoft. Společné úsilí zpřístupní prodejní nástroje CRM společnosti monday.com v aplikaci Microsoft Teams.

Zdroj: Getty Images

Letos v dubnu navíc společnost monday.com oznámila nový „pracovní operační systém“, který uživatelům umožní vytvářet nové procesní nástroje s od základu začleněnou generativní umělou inteligencí. Nové nástroje budou zahrnovat sestavování a přeformulování e-mailů, automatické generování úkolů a jejich shrnutí.

I sama o sobě si společnost monday.com vybudovala významný byznys, který jí v loňském roce přinesl celkové příjmy ve výši přibližně 519 milionů dolarů. Od IPO zaznamenává monday.com neustálý postupný růst příjmů. V posledním vykázaném čtvrtletí, 1Q23, dosáhla společnost nejvyššího příjmu 162,26 milionu USD, což představuje meziroční nárůst o 49,6 % a překonání prognózy o něco více než 7 milionů USD. V konečném součtu dosáhla společnost monday.com zisku na akcii mimo GAAP ve výši 15 centů, což je o 43 centů lepší výsledek, než se očekávalo.

Ještě lepší pro investory byl výhled společnosti na 2. čtvrtletí. Společnost Monday.com očekává, že celkové tržby za druhé čtvrtletí tohoto roku se budou pohybovat v rozmezí 168 až 170 milionů dolarů, což je mnohem více, než předpokládal konsenzus, který činil 165,3 milionu dolarů.

Pokud se podíváme na hodnocení Smart Score, zjistíme, že společnost monday.com dosahuje vysokého skóre v ukazatelích sentimentu. Sentiment bloggerů, který je u srovnatelných firem 66 % pozitivní, je u MNDY 91 % pozitivní; moudrost davu je „velmi pozitivní“, přičemž individuální investoři za posledních 30 dní zvýšili svůj podíl v MNDY o 7,5 %; a hedgeoví investoři sledovaní společností TipRanks nakoupili v posledním čtvrtletí přes 90 000 akcií. A konečně, společnost vykazuje solidní pozitivní momentum a pozitivní jednoduchý klouzavý průměr. To vše dává dohromady perfektní desítku.

Tato akcie zaujala analytika Kash Rangana z Goldman Sachs, kterému se líbí vyhlídky společnosti na růst. Tento pětihvězdičkový analytik píše: „Vzhledem k tomu, že hrubá fluktuace zůstává stabilní a makrotlak se soustřeďuje na pomalejší tempo expanze, má Monday.com podle našeho názoru dobrou pozici pro zdravé opětovné zrychlení ekonomického oživení. Zavádění nových produktů a jejich vylepšování, jako je MondayDB, prodejní CRM a generativní umělá inteligence, dále zlepšují pozici společnosti Monday jako životaschopné strategické softwarové společnosti podnikové úrovně. Podle našeho názoru má MNDY předpoklady dosáhnout tržeb ve výši 2 miliard USD, čímž by se vyrovnala rozsahu cloudového podnikání společnosti Atlassian. Vzhledem k tomu, že tato společnost ovládá většinu své tržní hodnoty ~37 miliard USD, vidíme pro MNDY přesvědčivý poměr rizika a výnosu.“

Rangan dále uděluje akciím MNDY rating Buy s cílovou cenou 240 USD, což znamená 43% nárůst v nadcházejícím roce.

Celkově je konsenzuální hodnocení Strong Buy od společnosti monday.com podpořeno 13 nedávnými recenzemi analytiků, z toho 11 na Buy a 2 na Hold. Akcie se prodávají za 167,20 USD a průměrná cílová cena 188,92 USD naznačuje 13% růst v horizontu jednoho roku.

Allegro MicroSystems (ALGM)

Další na našem seznamu Perfect 10 je společnost Allegro MicroSystems, která se zabývá výrobou polovodičových čipů. Allegro je firmou, která vyrábí čipy bez továrny, což znamená, že navrhuje a prodává své čipy, zatímco jejich výrobu zadává slévárnám třetích stran. Čipy společnosti Allegro se používají v různých aplikacích, včetně automobilového průmyslu a průmyslových nástrojů, datových center a produktů pro ekologickou energii. V těchto aplikacích fungují produkty společnosti Allegro jako regulátory, senzory a ovladače motorů a jsou oblíbené v segmentu elektromobilů, kde se často vyskytují v řídicích systémech AV.

Společnost Allegro je ještě působivější, když se podíváme na některá čísla. Průměrný automobil obvykle obsahuje 9 zařízení této společnosti a společnost Allegro má více než 650 aktivních amerických patentů chránících její duševní vlastnictví. Celkově společnost Allegro za dobu své existence dodala více než 11 miliard snímačů.

Zdroj: Getty Images

Tržby společnosti Allegro v posledním roce a půl postupně rostou a nejinak tomu bylo i v poslední čtvrtletní zprávě společnosti za 4. čtvrtletí fiskálního roku 2023 (březnové čtvrtletí). Společnost Allegro vykázala 34% meziroční nárůst celkových tržeb z 200,29 milionu USD na 269,44 milionu USD, čímž o 4,43 milionu USD překonala prognózu. Za celý fiskální rok 2023 společnost zaznamenala 26% meziroční nárůst a vykázala rekordních 974 milionů USD na horním řádku.

Pokud se podíváme na dolní řádek, společnost Allegro vykázala za 4. čtvrtletí zisk na akcii mimo GAAP ve výši 37 centů. To je příznivé ve srovnání s 21 centy vykázanými v předchozím čtvrtletí a o 1 cent předčilo odhady.

Při pohledu do budoucna společnost Allegro zveřejnila výhled tržeb za 1. fiskální čtvrtletí v rozmezí 270 až 280 milionů USD, což je výrazně nad konsensuálním výhledem 257 milionů USD.

Pokud jde o Smart Score, společnost Allegro vykazuje 22% návratnost vlastního kapitálu za posledních 12 měsíců a pozitivní technické faktory. Sentiment ohledně zpráv je 100 % pozitivní a sentiment blogerů je 80 % pozitivní. Davová moudrost je velmi pozitivní, a to na základě nárůstu držby o 14,6 % za posledních 30 dní. Zajišťovací fondy jsou také býčí a v posledním čtvrtletí zde zvýšily svůj podíl o 77 100 akcií.

Analytik společnosti Wells Fargo Gary Mobley vidí několik důvodů, proč tuto akcii podpořit. Píše: „Silný růst obratu společnosti ALGM ve srovnání se zbytkem sektoru čipů je tažen: 1) relativně vysoká (~ 70 %) expozice společnosti vůči automobilovému průmyslu a odolnost tohoto koncového trhu; 2) nárůst podílu v oblasti výkonových integrovaných obvodů (např. řízení motorů a PMIC); 3) nárůst podílu v oblasti průmyslu (jak výkonových integrovaných obvodů, tak magnetických senzorů); a 4) lepší dostupnost výroby u partnerů, jako jsou UMC, TSMC a Polar.“

„ALGM je podle našeho názoru jedním z nejčistších způsobů, jak investovat do automobilových témat,“ dodává dále pětihvězdičkový analytik. „Navíc si myslíme, že ALGM nabízí dobrý kompromis mezi cyklickým růstem, sekulárním růstem (např. EV/ADAS) a oceněním.“

V souladu s těmito komentáři Mobley hodnotí akcie jako Overweight (nákupní) a stanovuje cílovou cenu na 52 USD, čímž vyjadřuje důvěru v jednoletý růstový potenciál ve výši 31 %.

Konsenzuální názor analytiků na společnost Allegro ukazuje, že zde běží býci; akcie získala jednomyslné hodnocení Strong Buy na základě 6 pozitivních hodnocení. Průměrná cílová cena akcií je 51,33 USD a současná obchodní cena 39,73 USD, což představuje jednoletý růst o 29 %.