Turecká lira klesá poté, co Erdogan získal dalších pět let u moci

Turecká lira oslabila poté, co Recep Tayyip Erdogan v neděli vyhrál druhé kolo prezidentských voleb a prodloužil tak své působení v pozici nejdéle sloužícího vůdce země, který si stále více znepřáteluje zahraniční investory.

Akcie při otevření trhu rostly a dolarové dluhopisy se vyvíjely smíšeně, protože investoři očekávali jmenování nového ekonomického týmu, který, jak slíbil, bude mít „mezinárodní důvěryhodnost“, což naznačuje možný odklon od neortodoxní smíšené politiky založené na velmi nízkých úrokových sazbách a silných státních intervencích na trzích.

V 10:15 v Istanbulu lira klesla o 0,4 % na 20,05 za dolar, tedy na rekordní minimum. Analytici z Wall Street vidí před sebou další oslabení, přičemž banka Morgan Stanley varuje, že pokud Erdogan odmítne změnit kurz, může se do konce roku propadnout o 29 % směrem k 28 za dolar. Wells Fargo & Co. očekává, že měna do konce čtvrtletí dosáhne hodnoty 23.

„Erdoganovo vítězství nepotěší žádného zahraničního investora,“ řekl Hasnain Malik, stratég společnosti Tellimer v Dubaji. „S velmi vysokou inflací, velmi nízkými úrokovými sazbami a žádnými čistými devizovými rezervami by mohla přijít bolestivá krize, která se dotkne všech aktiv.“

Erdogan ve druhém kole snadno zvítězil, když podle neoficiálních výsledků získal 52 % hlasů, a v neděli krátce po 20. hodině přednesl vítězný projev k davu svých příznivců ze střechy autobusu v Istanbulu. Vítězství, který je u moci již 20 let, mu zajišťuje další pětileté funkční období.

Zdroj: Getty Images

Erdoganův neortodoxní přístup k úrokovým sazbám – věří, že nižší sazby vedou ke snížení inflace – způsobil, že trhy jsou odkázány na nepředvídatelnou směs ad hoc regulací a intervencí, přičemž nová opatření jsou zaváděna neformálně a téměř každý den. Kvůli nim také utíkají investoři, přičemž celkový objem zahraničních držených tureckých akcií a dluhopisů se od roku 2013 snížil přibližně o 85 %, tedy o téměř 130 miliard USD.

„Je zřejmé, že současný model ekonomiky nefunguje,“ řekl Burak Cetinceker, finanční manažer společnosti Strateji Portfoy v Istanbulu. „Erdogan si to pravděpodobně také uvědomuje a mírný přechod k ortodoxní politice v blízké budoucnosti je pravděpodobný, protože jinak není udržitelný. Jakýkoli signál směřující k tomuto cíli by trh uvítal.“

Tato politika byla také nákladná, protože centrální banka za poslední rok a půl utratila téměř 200 miliard dolarů na podporu liry, čisté devizové rezervy se dostaly do záporných hodnot a inflace loni stoupla nad 80 % a v dubnu klesla na 44 %.

Obchodníci se k turecké měně stavějí více než kdy jindy odmítavě a sázejí na to, že tržní síly nakonec převáží nad vládní kontrolou. Dodatečné náklady na ochranu proti poklesu liry v příštích šesti měsících – oproti zajištění proti zisku – vzrostly v pondělí na rekordních 21,4 procentního bodu a zdvojnásobily se z lednových 10,7 bodu, jak vyplývá z údajů společnosti Risk Reversals.

Na akciovém trhu vzrostl v pondělí turecký benchmark index BIST-100 o 3,2 %, přičemž v čele růstu stály státní společnosti, včetně Turkish Airlines a Aselsan Elektronik Sanayi. V 10:06 místního času se index obchodoval o 2 % výše.

Zdroj: Getty Images

První náznaky revize stávajícího politického mixu se pravděpodobně objeví při jmenování na klíčové ekonomické pozice, včetně ministerstva financí a financí, a do centrální banky. Všichni současní ministři získali před dvěma týdny křesla v parlamentu, kterých by se museli vzdát, pokud by měli být znovu jmenováni do vládních funkcí.

Slabší než očekávaný výsledek opozice v prvním kole prezidentských voleb 14. května vedl k prudkému nárůstu swapů úvěrového selhání, více než 20% propadu akcií bank a poklesu turecké měny.

„Je třeba provést určité korekce, aby nedošlo alespoň k vyčerpání devizových rezerv,“ řekl Viktor Szabo, investiční ředitel společnosti Abrdn v Londýně. Bude se čekat na politická oznámení, protože „současná heterodoxní politika je neudržitelná“.

Co říká Bloomberg Economics…

„Vzhledem k nárůstu ekonomické zranitelnosti, která se projevuje zejména velkou mezerou ve vnějším financování, očekáváme v průběhu roku posun v hospodářské politice směrem k ortodoxii. Tento obrat však pravděpodobně nedosáhne toho, co ekonomika potřebuje. V krátkodobém horizontu to může být lepší pro růst, ale pravděpodobně to dále stlačí měnu dolů, podnítí inflaci a omezí dlouhodobé vyhlídky ekonomiky.“ Selva Bahar Baziki, ekonomka