Bitcoin znovu roste a dostává se zpět nad cenu 70 000 dolarů

Bitcoin, stejně jako ostatní kryptoměny, zaznamenal ve čtvrtek relativně pozitivní vývoj, což je důležitým signálem v kontextu zkráceného svátečního týdne na hlavních finančních trzích. Tento časový rámec často přináší specifické obchodní podmínky a volatilitu, které mohou poskytnout digitálním aktivům, jako je Bitcoin, zvýšenou pozornost ze strany obchodníků. Tímto způsobem se kryptoměny stávají zajímavým a atraktivním prostředkem pro investory, kteří hledají možnosti diverzifikace svých portfolií nebo chtějí využít krátkodobé obchodní příležitosti. Tento relativně pozitivní vývoj v čtvrtek může signalizovat určitou stabilitu na trhu kryptoměn, což by mohlo posílit důvěru investorů a podpořit další růst tohoto digitálního aktiva.

Za posledních 24 hodin cena bitcoinu, největší kryptoměny, vzrostla o 1 % a umístila se na úrovni 70 600 USD. Tím se kryptoměna dostala nad kriticky důležitou hranici 70 000 USD. Digitální měna Bitcoin zaznamenala před pouhými dvěma týdny rekordní hodnotu poblíž 74 000 dolarů, načež zažila volatilní korekce, které srazily náklady do pásma 60 000 dolarů. Nedávný růst cen Bitcoinu znamená býčí odraz, který začal nabírat na síle na začátku tohoto týdne.

Průmyslový index Dow Jones a index S&P 500 budou v pátek kvůli velikonočním svátkům pozorovat neaktivní obchodování, což představuje pro obchodníky příležitost přesunout svou pozornost na trh s kryptoměnami, který nabízí obchodování 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Zdroj: AF Photo

Navzdory zastavení hlavních trhů na konci týdne bude pátek ještě svědkem odhalení jádrového indexu cen výdajů na osobní spotřebu (PCE). Jedná se o významný index, neboť je preferovaným ukazatelem inflace Federálního rezervního systému. Spekulace kolem inflace a úrokových sazeb mají významnou vypovídací schopnost pro digitální aktiva, která jsou ovlivňována výpůjčními náklady a rizikovým sentimentem. Ty jsou zase silně korelovány s akciemi, které jsou výrazně citlivější na měnovou politiku Federálního rezervního systému.

Obecně řečeno, bitcoin nadále těží ze spotových bitcoinových burzovně obchodovaných fondů (ETF), které dostaly zelenou od amerických regulátorů na začátku letošního ledna. Tato událost znamenala historický okamžik pro kryptoměnový sektor, jelikož se poprvé v historii bitcoinu stalo dostupné skrze tradiční investiční nástroj, kterým jsou ETF. Vznik těchto ETF podnítil novou vlnu zájmu investorů o kryptoměny a přilákal příliv miliard dolarů, přičemž mnozí se domnívají, že tento vývoj signalizuje stále rostoucí legitimitu a akceptaci digitálních aktiv na tradičních finančních trzích. Tato událost také poskytla možnost investovat do bitcoinu méně technicky zdatným investorům, kteří se cítí pohodlněji s tradičními investičními nástroji, jako jsou ETF.

Klíčovým faktorem, který stál za přibližně 60% nárůstem bitcoinu v letošním roce, byla poptávka po těchto fondech. Pokračující poptávka by mohla potenciálně tlačit ceny ještě výše, zejména s blížícím se tolik očekávaným půlením bitcoinu. Vydávání nových Bitcoinů má být příští měsíc sníženo na polovinu, což omezí dostupnost tokenů, což může potenciálně tlačit ceny vzhůru, pokud si poptávka udrží svůj kurz nebo se skutečně zvýší.

Brian Dixon, generální ředitel blockchainové investiční společnosti Off The Chain Capital, uvedl: “Pokud jde o tyto ETF, zaznamenali jsme desetkrát až patnáctkrát vyšší poptávku v poměru k nabídce,”. Dále upozornil na blížící se událost půlení bitcoinu, k němuž by mělo dojít 20. dubna, a uvedl, že by to mohlo mít za následek jak poptávkový, tak nabídkový šok, a konstatoval: “… to, co v tomto nastavení pravděpodobně ustoupí, je cena, která je připravena dále posilovat”.

Zdroj: Unsplash

Na širším trhu kryptoměn zaznamenal ether, druhá největší kryptoměna podle tržní hodnoty, rovněž 1% nárůst, což vedlo k ceně nad 3 575 USD. Menší tokeny vykázaly slabší výkonnost, přičemž Cardano stěží vzrostlo nad rovinu a Polygon klesl o něco méně než o 1 %. Mezitím se memecoiny vyvíjely pozitivně, přičemž Dogecoin prudce vzrostl o 10 % a Shiba Inu o 4 %.

Závěrem lze říci, že kryptoměny jako Bitcoin a Ether zaznamenaly s blížícím se koncem týdne pozitivní vývoj. Vliv nadcházející události, kdy se Bitcoin rozpůlí, a také neustálá poptávka po bitcoinových ETF může přispět k ještě vyššímu růstu cen na trhu kryptoměn. Zatímco však hlavní hráči získávají, zdá se, že menší tokeny se snaží jejich úspěch napodobit. Uvidíme, jak se tyto trendy budou dále vyvíjet a jaký bude jejich konečný dopad na trh kryptoměn i na širší finanční prostředí.