Dolar stoupá po jestřábích komentářích Wallera z Fedu; libra a euro oslabují

Americký dolar ve čtvrtek v evropském obchodování vzrostl po jestřábím komentáři představitele Federálního rezervního systému, zatímco slabé ekonomické údaje oslabily euro a britskou libru.

Ve chvíli psaní tohoto článku (9:45 SEČ) se dolarový index, který sleduje americkou národní měnu vůči koši 6 dalších měn, obchodoval o 0,3 % výše na úrovni 104,320, tedy blízko nejvyšší úrovně od poloviny února tohoto roku.

Dolar podpořily Wallerovy komentáře

Americký dolar se dostal do středu pozornosti traderů a investorů poté, co guvernér Fedu Christopher Waller ve svém projevu na shromáždění Ekonomického klubu New Yorku ve středu pozdě večer uvedl, že nedávné neuspokojivé údaje o inflaci potvrzují důvody pro to, aby americká centrální banka v krátkodobém horizontu se snižováním sazeb počkala.

Waller uvedl, že „nyní není kam spěchat se snížením základní úrokové sazby“, neboť nedávné údaje „mi říkají, že je rozumné držet tuto sazbu na současné restriktivní úrovni možná déle, než se dříve myslelo, abychom pomohli udržet inflaci na udržitelné trajektorii směrem ke 2 %“.

„Projev bude zklamáním pro dolarové medvědy, kteří možná doufali v nějakou uklidňující důvěru ohledně procesu dezinflace a nějakou další diskusi o sezónních problémech s pevnými lednovými údaji o inflaci,“ uvedli ve své poznámce analytici ING.

Ve čtvrtek nás čekají další ekonomické údaje, včetně týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, údajů o hrubém domácím produktu za čtvrté čtvrtletí a michiganského spotřebitelského sentimentu.

Zdroj: Canva

Hlavní pozornost se však bude soustředit na páteční zveřejnění oblíbeného ukazatele inflace Fedu, jádrového cenového indexu výdajů na osobní spotřebu, kdy bude trh na Velký pátek uzavřen.

Propad libry a jednotné měny eurozóny

V Evropě se měnový pár EUR/USD propadl o 0,3 % na 1,0789, tedy do blízkosti nejnižší hodnoty za posledních pět týdnů, poté, co dříve ve čtvrtek zveřejněné údaje ukázaly, že německé maloobchodní tržby v únoru nečekaně meziměsíčně poklesly o 1,9 %, což dokládá potíže, kterými největší evropská ekonomika v prvním čtvrtletí trpěla.

Představitelé Evropské centrální banky jsou v poslední době velmi holubičí a člen bankovní rady Piero Cipollone jako poslední naznačil snížení úrokových sazeb již v červnu.

„Zdá se, že růst mezd se ve střednědobém horizontu postupně zmírní směrem k úrovním, které jsou v souladu s naším inflačním cílem a růstem produktivity, což je v souladu s projekcemi,“ řekl Cipollone na středeční akci v Bruselu.

„S tím, jak roste naše důvěra ve včasnou konvergenci inflace k našemu cíli, posiluje to také důvody pro úpravu našich úrokových sazeb,“ řekl Cipollone.

Měnový pár GBP/USD klesl o 0,3 % na 1,2603 poté, co údaje potvrdily, že britská ekonomika se loni dostala do mělké recese.

Hrubý domácí produkt země se ve třetím čtvrtletí snížil o 0,1 % a ve čtvrtém o 0,3 %, což je beze změny oproti předběžným odhadům a znamená to dvě po sobě jdoucí čtvrtletí záporného růstu.

Britská ekonomika vykázala známky silnějšího začátku roku 2024, když v lednu dosáhl měsíční růst HDP 0,2 %, ale se zpomalující se inflací se Bank of England blíží k bodu, kdy může začít snižovat sazby.

Jenu hrozí reálná intervence ze strany BOJ

Měnový pár USD/JPY se obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 151,41 poté, co ve středu vystoupal až na 151,97, což je jeho nejsilnější úroveň od poloviny roku 1990.

Japonské úřady se ve středu sešly na jednání o slabosti měny a zvýšily svá slovní varování, což znamená, že se množí spekulace, že intervence je blízko.

Japonsko v roce 2022 třikrát intervenovalo na měnovém trhu prodejem dolaru za účelem nákupu jenu, poprvé v září a znovu v říjnu, když se kurz jenu propadl k 32letému minimu 152 za dolar.

Měnový pár USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 7,2295, přičemž pár zůstal vysoko nad úrovní 7,2, a to i přesto, že Čínská lidová banka stanovila výrazně silnější než očekávaný střed, aby zastavila další ztráty jüanu.

Zdroj: CNBC