Akcie umělé inteligence, které mají potenciál vytvářet milionáře

Trh s umělou inteligencí (AI) loni prudce vzrostl poté, co se díky spuštění aplikace ChatGPT společnosti OpenAI znovu rozhořel zájem o tuto technologii. Společnosti napříč technologickými obory se zaměřily na tento rozvíjející se sektor ve snaze ukousnout si svůj díl z koláče v hodnotě 200 miliard dolarů.

Trh s umělou inteligencí se rychle rozvíjí. Údaje společnosti Grand View Research předpokládají, že do roku 2030 poroste složenou roční mírou růstu (CAGR) o 37 % a dosáhne hodnoty blížící se 2 bilionům dolarů. Není proto divu, že se do tohoto odvětví hrnou investoři. Vzrušení z umělé inteligence způsobilo, že index technologického sektoru Nasdaq-100 vzrostl v roce 2023 o 67 % a vytvořil za tuto dobu spoustu milionářů.

Trh nevykazuje žádné známky zpomalení. Umělá inteligence může potenciálně podpořit mnoho oblastí, od cloud computingu přes elektronický obchod, spotřebitelské produkty, autonomní vozidla, videohry a další. V důsledku toho není pozdě investovat do AI a dlouhodobě se těšit z významných zisků z jejího rozvoje.

Zde jsou tři akcie, které je vhodné koupit v tomto měsíci.

NVIDIA Corporation (NVDA)
Nemělo by být příliš překvapivé vidět na tomto seznamu společnost Nvidia (NASDAQ: NVDA) poté, co v loňském roce ovládla trh s čipy s umělou inteligencí. V roce 2023 Nvidia získala odhadem 90% podíl na trhu s grafickými procesory (GPU) pro umělou inteligenci, což jsou čipy potřebné k trénování a spouštění modelů umělé inteligence.

Zdroj: Getty Images

Dlouholetá dominance společnosti Nvidia v oblasti grafických procesorů jí umožnila získat náskok v oblasti AI před mnoha konkurenty, což vedlo k tomu, že její akcie za poslední rok vzrostly o 214 % spolu s prudce rostoucím ziskem.

V posledním čtvrtletí (čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2024, které skončilo v lednu) se tržby společnosti meziročně zvýšily o 265 % na 22 miliard dolarů. Provozní zisk vyskočil o 983 % na téměř 14 miliard dolarů. Tento monstrózní růst byl způsoben především 409% nárůstem příjmů z datových center, který odráží prudký nárůst prodeje grafických procesorů pro umělou inteligenci.

Obrovský potenciál umělé inteligence naznačuje, že poptávka po čipech bude i nadále stoupat a Nvidia bude pravděpodobně i nadále zaznamenávat velké zisky z tohoto odvětví.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $881.86 (-2.68%)

Ukazuje se, že poměr ceny k volným peněžním tokům a poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Nvidia v posledním roce prudce poklesl, což naznačuje, že její akcie jsou na jedné z nejlépe oceněných pozic za posledních 12 měsíců. V důsledku toho je nyní vynikající čas zvážit investici do této milionářské akcie umělé inteligence, než bude pozdě.

Microsoft Corporation (MSFT)
Společnost Microsoft (NASDAQ: MSFT) se stala technologickým gigantem a na začátku tohoto roku překonala Apple jako nejhodnotnější společnost na světě podle tržní kapitalizace. Tento technologický gigant je domovem některých z nejrozpoznatelnějších značek, včetně Windows, Office, Azure, Xbox a LinkedIn.

Zdroj: Shutterstock

V letošním roce se však všechny oči upíraly na rozšiřující se pozici Microsoftu v oblasti umělé inteligence. Společnost byla raným investorem do AI a v roce 2019 utopila miliardy do soukromé společnosti OpenAI. Lukrativní partnerství poskytlo Microsoftu přístup k některým z nejpokročilejších modelů AI v oboru a pomohlo jeho akciím meziročně vzrůst o více než 45 %.

Microsoft využil technologie OpenAI k zavedení funkcí AI napříč svou produktovou řadou a získal náskok před svými konkurenty. V roce 2023 společnost přidala nové nástroje AI do své cloudové platformy Azure, integrovala aspekty ChatGPT do svého vyhledávače Bing a zvýšila produktivitu svého softwarového balíku Office přidáním funkcí AI. Díky modelům OpenAI a masivní uživatelské základně Microsoftu by se společnost mohla stát v oblasti AI nezastavitelnou.

Nakoupit akcie Microsoft Corporation za $421.90 (-1.41%)

P/E společnosti Microsoft ve výši 37 znamená, že se její akcie neobchodují zrovna výhodně. Díky své významné roli v oblasti umělé inteligence a volnému cash flow ve výši 67 miliard dolarů však jeho akcie stojí za vysokou cenu, protože má prostředky na další investice do svého podnikání a udržení vedoucí pozice. Nevsadil bych proti schopnosti Microsoftu vytvořit ještě více milionářů z investorů ochotných držet dlouhodobě.

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
V souvislosti s prudce rostoucím zájmem o umělou inteligenci se do centra pozornosti dostaly akcie čipů a společnost Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) je další atraktivní investiční možností. Tato společnost přišla na party AI o něco později, protože ji na trhu předběhla společnost Nvidia. Společnost AMD však do tohoto odvětví investuje velké prostředky a uzavřela několik lukrativních partnerství, která by ji mohla v oblasti umělé inteligence v dlouhodobém horizontu dovést daleko.

Zdroj: Getty Images

V prosinci loňského roku společnost představila svůj grafický procesor MI300X AI. Tento nový čip je navržen tak, aby přímo konkuroval nabídce společnosti Nvidia, a již zaujal některé z nejvýznamnějších technologických hráčů, kteří podepsali smlouvy se společnostmi Microsoft a Meta Platforms.

Kromě toho chce AMD v rámci umělé inteligence zaujmout vedoucí postavení ve svém vlastním prostoru tím, že zdvojnásobí svůj podíl na počítačích poháněných umělou inteligencí. Podle výzkumné společnosti IDC se v letošním roce očekává výrazný nárůst dodávek osobních počítačů, přičemž integrace AI bude sloužit jako klíčový katalyzátor. A zpráva společnosti Canalys předpovídá, že v roce 2027 bude 60 % všech dodaných PC vybaveno AI.

Ukazuje se, že akcie společnosti AMD mají v nadcházejících letech značný potenciál. Zisk společnosti by mohl v příštích dvou fiskálních letech dosáhnout něco přes 7 dolarů na akcii. Vynásobíme-li tuto hodnotu forwardovým P/E společnosti AMD ve výši 47, dostaneme cenu akcie 329 USD.

Nakoupit akcie Advanced Micro Devices, Inc. za $163.28 (-4.23%)

Vzhledem k současné pozici společnosti AMD by podle těchto prognóz cena jejích akcií do fiskálního roku 2026 vzrostla o 93 %. Spolu s rostoucími vyhlídkami v oblasti umělé inteligence je AMD akcií, která z vás může udělat milionáře.