Taiwan Semiconductor — Co se dnes děje v této společnosti?

Nevýrazný růst globálního trhu s čipy by mohl v letošním roce výrazně ovlivnit TSM.

Pro investory je jistě lákavé vsadit na Taiwan Semiconductor (NYSE:TSM) velké peníze. Tato společnost je gigantem ve výrobě čipů, jehož výsledky hospodaření překonávají očekávání. Příliš dychtiví obchodníci by měli věnovat pozornost výhledu společnosti TSM na světovém trhu s čipy. S ohledem na to není ideální doba pro nákup akcií Taiwan Semiconductor.

Pro Taiwan Semiconductor to byl zatím přinejmenším zajímavý rok. Společnost získala dotaci od americké vlády v hodnotě 6,6 miliardy dolarů. Na druhou stranu mohutné zemětřesení narušilo dodavatelský řetězec společnosti Taiwan Semiconductor.

Nyní se můžeme podívat na nové čtvrtletní výsledky, ale také na nepřímé varování společnosti Taiwan Semiconductor. Po zvážení celkového obrazu má pro investory smysl vyčkat, protože akcie Taiwan Semiconductor pravděpodobně klesnou na příznivější cenový bod.

Nesporně pozitivní výsledky společnosti Taiwan Semiconductor

Nechápejte to špatně. Investoři nemusí společnost Taiwan Semiconductor zcela odepsat. Výsledky společnosti za první čtvrtletí roku 2024, zveřejněné ve výroční zprávě Taiwan Semiconductor Form 20-F za rok 2023, naznačují, že společnost stojí na pevných finančních základech.

Zde je přehled. V prvních třech měsících roku 2024 vzrostly po přepočtu na americké dolary tržby společnosti Taiwan Semiconductor meziročně o 13 % na 18,87 miliardy dolarů.

V přepočtu na nové tchajwanské dolary dosáhly čtvrtletní tržby společnosti Taiwan Semiconductor celkem 592,64 miliardy tchajwanských jüanů, čímž překonaly konsensuální odhad analytiků ve výši 582,94 miliardy tchajwanských jüanů.

Společnost Taiwan Semiconductor dále vykázala čtvrtletní čistý zisk ve výši 225,49 miliardy NT, což by v přepočtu na americké dolary znamenalo 6,97 miliardy USD. To představuje meziroční nárůst zisku o 8,9 % a zároveň překonání konsensu Wall Street, který počítal s 213,59 miliardy NT.

Zdroj: Shutterstock

Taiwan Semiconductor reviduje výhled růstu trhu s čipy

Spolu s těmito pozitivními výsledky generální ředitel společnosti Taiwan Semiconductor C. C. Wei vyzdvihl „nenasytnou poptávku po energeticky úsporném výpočetním výkonu související s umělou inteligencí“, kterou společnost Taiwan Semiconductor ráda uspokojí. Zatím však necouvejte na nákladní auto a nenakupujte Taiwan Semiconductor.

Zde je důležitý detail, který někteří ukvapení investoři možná přehlédli. Dříve společnost Taiwan Semiconductor předpovídala celkový růst světového trhu s čipy (bez paměťových čipů) v roce 2024 na „více než 10 %“. Nyní společnost ve svém výhledu počítá pouze s 10% růstem.

To pomáhá vysvětlit, proč akcie společnosti Taiwan Semiconductor klesly navzdory čtvrtletním výsledkům, které společnost na ulici překonala. Pokud by nějaká společnost měla držet prst na tepu globálního trhu s čipy, pak je to Taiwan Semiconductor.

Proto je zarážející, že společnost Taiwan Semiconductor poskytla výhled na trh s čipy na letošní rok, který není příliš optimistický.

Akcie Taiwan Semiconductor: Nakupujte akcie pod touto cenou

Celkově vzato je Taiwan Semiconductor čipový gigant, který by měl dlouhodobě růst a prosperovat. Společnost je odolná a bude těžit z „nenasytné“ poptávky po procesorech nové generace.

Spěchající obchodníci by měli vzít na vědomí revidovaný výhled společnosti Taiwan Semiconductor pro globální čipový průmysl. Pro investory prostě není vhodná doba, aby se do společnosti Taiwan Semiconductor pustili naplno.

Proto se držím své dříve zveřejněné strategie. Konkrétně čekám, až se akcie Taiwan Semiconductor vrátí na cenu 115 USD ze začátku února. Rád bych viděl, že se akcie dostanou pod tuto cenu, než se do nich pustím. Pak, abych si vypůjčil starý koncept Benjamina Grahama a Warrena Buffetta, mohu koupit akcie skvělé společnosti za dobrou cenu.

Nakoupit akcie Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited za $138.30 (1.26%)

Zdroj: Shutterstock

O společnosti

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) je jedním z největších světových výrobců polovodičů a největším nezávislým výrobcem polovodičů na světě. Společnost sídlí na Tchaj-wanu a je známá svou specializací na výrobu polovodičových čipů na zakázku pro různé zákazníky, včetně předních technologických společností jako Apple, AMD, Nvidia a mnoha dalších. TSMC je známý pro svou pokročilou technologii výroby a je považován za jednoho z hlavních hráčů ve světě polovodičového průmyslu.