GBP/USD oslabuje z denního maxima, snaží se najít kupce nad hranicí 1,2300

Měnový pár GBP/USD navázal na odraz z předchozího dne z blízkosti týdenního minima kolem oblasti 1,2170-1,2160 a v pátek získal určitou pozitivní trakci. Pár si udržel svůj nabídkový tón po celou ranní severoamerickou seanci, ačkoli se zdálo, že má problém tento pohyb využít nebo najít přijetí nad kulatou hranicí 1,2300.

Britský statistický úřad tento pátek oznámil, že maloobchodní tržby se v květnu meziměsíčně snížily o 0,5 % oproti 1,4% růstu zaznamenanému v předchozím měsíci. Jádrové maloobchodní tržby očištěné o pohonné hmoty pro automobily rovněž prudce zpomalily a poklesly o 0,7 % m/m oproti dubnovým 1,4 %, což vyvolalo obavy o růst britské ekonomiky.

Přicházející slabší údaje o britské ekonomice dále podpořily obavy z recese a potvrdily sázky trhu, že Bank of England zvolí pozvolnější přístup ke zvyšování úrokových sazeb. Naproti tomu se očekává, že Federální rezervní systém se bude držet své agresivní cesty zpřísňování politiky a na svém příštím zasedání v červenci přinese další zvýšení sazeb o 75 bazických bodů.

Předseda Fedu Jerome Powell během svého druhého dne výpovědi v Kongresu ve čtvrtek posílil sázky a zdůraznil bezpodmínečný závazek zkrotit inflaci, a to i při rizicích pro růst. To by mohlo omezit ztráty USD, což by spolu s patovou situací mezi Spojeným královstvím a EU ohledně severoirského protokolu dohody o brexitu mělo omezit zisky páru GBP/USD.

Proto bude rozumné vyčkat na silné následné nákupy za týdenním maximem kolem úrovně 1,2325, než se umístíme na další posilující pohyb. Účastníci trhu se nyní těší na ekonomické události v USA, kde bude zveřejněn revidovaný michiganský index spotřebitelského sentimentu a údaje o prodejích nových domů, které by mohly páru GBP/USD poskytnout určitý impuls.