Nerozhodujte se o akciích Robinhood pouze a jen na základě včerejších zpráv

Když už to pro Robinhood Markets (NASDAQ:HOOD) nemohlo být horší, zpráva Výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů Spojených států ukázala, že tato maloobchodní makléřská společnost měla mnohem menší likviditu, než se předpokládalo na vrcholu fenoménu meme stock. V návaznosti na tuto zprávu se akcie HOOD propadly asi o 5 %, což trochu zchladilo jinak dobrý týden, kdy akcie vzrostly asi o 10 %.

Je to však skutečně nová zpráva? Myslím, že ne. Jen se potvrzuje to, co se všeobecně tušilo. A z tohoto důvodu si myslím, že investoři by ji měli hodit za hlavu, než se rozhodnou investovat do akcií HOOD.

Společnost Robinhood čelí významným překážkám růstu

Společnost Robinhood se stala známou během pandemie Covid-19. Do aplikace společnosti se nahrnula nová skupina drobných investorů, kteří měli čas a peníze na stimulaci. A s nízkými úrokovými sazbami, nízkou inflací a rostoucím trhem naskočila na likviditu.

Jak společnost přiznala ve své poslední zprávě o výsledcích, dnes žádná z těchto podmínek neexistuje. Pro tuto skupinu investorů je to poprvé, co zažívají špatné a ošklivé investování. A společnost zaznamenává pokles měsíčních aktivních uživatelů.

Zdroj: Canva

Společnost také čelí hrozbě vytrvalé a rostoucí konkurence. Společnost Robinhood se snaží rozšířit svou nabídku, aby byla platforma atraktivnější. Je však cítit, že se snaží dohnat ztrátu v době, kdy investoři chtějí investovat do společností, které mají jasné konkurenční výhody.

Institucionální investoři stále nakupují akcie společnosti HOOD

Společnost Robinhood dostala další ránu do těla, když analytická společnost Atlantic Securities snížila své hodnocení akcií z „neutral“ na „underweight“ a snížila cílovou cenu z 15 USD na 5 USD. To byla jen poslední z řady firem, které snížily cílovou cenu akcií HOOD.

Proto mě překvapilo, že institucionální investice do akcií se stále pohybují kolem 62 %. A ta se drží na stejné úrovni i poté, co společnost v květnu vykázala neuspokojivé výsledky hospodaření.

Vždy, když vidím takové údaje, připomenu si, že je třeba věnovat pozornost tomu, co Wall Street dělá, stejně jako tomu, co říká. Když pokračují v nákupu akcií, musí k tomu být důvod. Znamená to, že by se investoři měli vrhnout na nákup akcií HOOD? Já bych to nedělal, ale pokud mají instituce i nadále kůži ve hře, je na společnosti něco, čemu věří.

Robinhood zůstává spekulativní investicí

Poslední oblastí, která vzbuzuje obavy, je potenciální regulace týkající se plateb za tok objednávek. Právě to umožňuje platformám, jako je Robinhood, zpracovávat obchody bez poplatků. A tradiční názor je, že pokud bude společnost nucena účtovat poplatky, ztratí zákazníky ve prospěch zavedenějších platforem.

Zdroj: Gettyimages

Tyto platformy samozřejmě budou muset zpoplatnit i tok příkazů. A pokud se z toho stane závod o to, kdo dokáže účtovat nejnižší cenu a přitom si udržet zákazníky, může z toho Robinhood vyjít silnější, než se očekávalo, zejména když bude pokračovat v zavádění nových funkcí, které zákazníci požadují.

Můj závěr je, že se domnívám, že zvěsti o zániku platformy jsou značně přehnané. Je to zajímavá možnost pro mnoho drobných investorů, kteří mají omezené finanční prostředky a chtějí mít možnost investovat. Ti, kteří chtějí sofistikovanější možnosti obchodování, jsou již pravděpodobně jinde. A stejně jako u sportovního sázení se neomezují na jednu platformu.

Pokud jste však investorem, který se spálil při nedávném výprodeji na trhu, pak víte, že je čas investovat do jistých věcí. A já věřím, že investoři mohou najít lepší možnosti.