Bitcoin klesá pod 70 000 dolarů

Na dynamickém poli digitálních aktiv se v poslední době bitcoin a další kryptoměny potýkaly s nestabilitou, která ve středu vyvrcholila poklesem cen a jejich tápajícím pohybem mezi klíčovými cenovými hranicemi. Tento vývoj vyvolává otázky ohledně toho, zda je pro obnovení rekordních hodnot třeba širších tržních katalyzátorů nebo přílivu čerstvé podpory ze strany bitcoinových fondů. Analytici pečlivě sledují situaci a očekávají další vývoj v tomto týdnu, který může být klíčový pro další směřování kryptoměnového trhu.

Bitcoin, největší digitální aktivum, zaznamenal za posledních 24 hodin 2% pokles a oslabil na 69 200 USD. Tento klíčový hráč ve světě kryptoměn manévruje kolem psychologicky klíčové hranice 70 000 USD, přičemž se občas obchoduje i nad ní. Před několika týdny si Bitcoin zajistil historické maximum blížící se 74 000 USD, než se otěží chopila volatilní tržní korekce, která ceny před zahájením pondělního odrazu nasměrovala k pásu 60 000 USD. V úterý digitální aktivum překonalo hranici 71 000 dolarů, ačkoli vlak odrazu od té doby poněkud ztratil páru.

Některé z těchto otřesů lze připsat na vrub dynamice trhu, kdy býci museli zpomalit, a obecnému poklesu globálního apetitu k riziku. “Bitcoin klesl zpět pod 70 000 USD, což lze přičíst potřebě býků upustit páru a obecnému poklesu chuti k riziku na globálních trzích,” uvedl Alex Kuptsikevich, analytik makléřské společnosti FxPro. Mezi klíčové poznatky pro nadcházející dny bude patřit, zda Bitcoin dokáže znovu otestovat úterní minima poblíž 69 500 USD. Prolomení této hranice by mohlo znamenat delší období korekce.

Zdroj: Getty Images

Zdá se však, že i uprostřed digitální vřavy Bitcoin těží z toho, že USA v lednu schválily spotové bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF). V těchto fondech byl zaznamenán rekordní příliv prostředků, což vyvolalo novou vlnu kryptoinvestic, která se podílela na letošní 60% rally Bitcoinu. Další oporou proti kolísání cen je blížící se fenomén halvingu, kdy se příští měsíc plánuje snížení emise nových tokenů o 50 %. Toto utažení nabídkových řad se shoduje s obdobím rostoucí poptávky.

Navzdory těmto polštářům panuje mezi analytiky shoda, že bez prudkého nárůstu přílivu do spotových ETF bude k podnícení dalšího výrazného růstu bitcoinu pravděpodobně zapotřebí širší tržní katalyzátor. Svět kryptoměn často odráží širší rizikový sentiment a výkonnost akcií. Bitcoin by proto mohl během relativně klidného týdne otočit více hlavou než Dow Jones Industrial Average a S&P 500, zejména na pozadí zveřejnění klíčových údajů o inflaci v USA a uzavření akciového trhu kvůli velikonočním oslavám.

Yuya Hasegawa, analytik kryptoměnové burzy Bitbank, sdílí tyto pocity a zdůrazňuje, že jak kryptoměny, tak i širší finanční trhy momentálně očekávají zveřejnění údajů o inflaci v USA týkajících se výdajů na osobní spotřebu (PCE). „I kdyby se bitcoinu nepodařilo udržet úroveň 70 000 USD, 65 000 USD by mělo poskytnout spolehlivou podporu… Krátkodobý technický výhled bitcoinu se zlepšuje, což zvyšuje šance na to, že cena může znovu dosáhnout svého historického maxima,“ uvedl Hasegawa. S ohledem na tuto analýzu je důležité sledovat, jaký vliv budou mít inflační údaje na další vývoj bitcoinu a celkového kryptoměnového trhu.

Otřesy z výkyvů Bitcoinu nezůstávají omezeny pouze na jeho sféru. Ether, druhá největší kryptoměna podle tržní hodnoty, zaznamenala pokles o 2 % na 3 525 USD. Menší tokeny, známé také jako altcoiny, prokázaly podobně slabý výkon, přičemž Cardano a Polygon ztratily 4 %. Dokonce i stále populárnější memecoiny utrpěly pokles, když Dogecoin klesl o 1 % a Shiba Inu se držel ve vleku 4% ztráty. Tento kolektivní úpadek zdůrazňuje širší dopad, který mohou vzorce chování Bitcoinu mít na trh s digitálními aktivy jako celek.

Zdroj: Getty Images

Pro investory je tato situace důležitá z hlediska celkové stability trhu s kryptoměnami a může ovlivnit jejich strategie a rozhodování. Klesající ceny altcoinů, které jsou často považovány za ukazatele celkového sentimentu na trhu, mohou vyvolat obavy o odolnost a odolnost digitálních aktiv. Ztráta hodnoty Etheru, který má značný vliv na kryptoměnový trh jako celek, může také vést k rozšířené nervozitě mezi investory.

Zatímco Bitcoin zůstává centrálním bodem pozornosti v kryptoměnovém světě, nedávné výkyvy ukazují, že jeho chování má hluboký dopad na celý trh digitálních aktiv. To podtrhuje potřebu pečlivého sledování a porozumění faktorům, které ovlivňují jeho cenu a dynamiku, nejen pro investory přímo zapojené do Bitcoinu, ale i pro ty, kteří sledují jeho dopad na širší kryptoměnový ekosystém.