Divoká jízda Bitcoinu: Proč je pokles jen překážkou na cestě k novým maximům?!

Je nyní čas nakupovat Bitcoin, blízko historických maxim?

Poté, co bitcoin (BTC-USD) poprvé ve své historii překonal hranici 73 000 USD za token, klesl na úroveň 63 000 USD. To je sice na tak vysoce ceněné aktivum relativně mírný propad (alespoň ve světě kryptoměn), přesto si získal velkou pozornost medvědů.

To znamená, že jiné společnosti a investoři se na tento propad dívají jako na důvod k nákupu. Společnost MicroStrategy (NASDAQ:MSTR) nedávno oznámila, že plánuje navýšit svou hromadu dluhů, aby mohla koupit Bitcoin. Vzhledem k tomuto nedávnému propadu možná společnost opět vydělá jako lupič. Uvidíme.

Je však zřejmé, že za Bitcoinem nyní stojí spousta protivětrů, které pohánějí příběh o nerovnováze mezi nabídkou a poptávkou, což by mělo zvýšit jeho cenu. Na jedné straně schválení spotových ETF Komisí pro cenné papíry a burzy přidalo této již tak horké kryptoměně spoustu poptávky. Na druhé straně rovnice se chystá omezit nabídku prostřednictvím nadcházející události halvingu, která se uskuteční příští měsíc.

Pojďme se do těchto a dalších faktorů ponořit a prozkoumat, proč Bitcoin kolem současných úrovní vypadá jako aktivum vhodné k nákupu.

Zdroj: Getty Images

Fáze euforie

Bitcoin za poslední rok vzrostl o více než 200 % a 13. března dosáhl rekordní hodnoty 73 000 USD, což vyvolalo změnu sentimentu směrem k euforii. Analytici společnosti Glassnode zaznamenali tento významný přesun bohatství od dlouhodobých držitelů k novým, což signalizuje býčí fázi.

Alternativní údaje naznačují, že tržní sentiment dosáhl extrémní úrovně chamtivosti 81, což se podobá fázi „euforie“ a vyvolává mezi investory náladu strachu z promeškání (FOMO). Glassnode upozornil na výrazný posun v chování investorů a poznamenal, že příliv kapitálu do tohoto sektoru mohl být přehřátý.

To by jistě mohl být tento případ. Dlouhodobí investoři do bitcoinu v posledních dvou letech jistě sklidili velké zisky a určité vybírání zisků je pravděpodobně na místě. Takže tento nedávný propad lze vysvětlit poměrně jednoduše.

Krátkodobí investoři však mohou ještě nějakou dobu držet a vzhledem k nedávné dynamice Bitcoinu do něj vložit další kapitál. Vzhledem k tomu, že velcí hráči, jako je MicroStrategy, chtějí do Bitcoinu přidat 500 milionů dolarů, není nyní o kupce nouze.

Bitcoiny kupují všichni. Doslova

Jak již bylo zmíněno, nedávný návrh společnosti MicroStrategy vydat další dluh na nákup Bitcoinu je nejvýznamnějším motorem býčí nálady mezi mnoha držiteli Bitcoinu. Nedávný krok společnosti, oznámený 13. března, následuje po nedávné nabídce 800 milionů dolarů za stejným účelem a pro potenciální potřeby společnosti.

Společnost nejprve nabídla 600 milionů dolarů a následně ji navýšila na 700 milionů dolarů. Diskutovalo se také o dalších 100 milionech dolarů, které však podléhají určitým podmínkám. V pokladně MicroStrategy nyní leží celkem 205 000 bitcoinů v hodnotě více než 15 miliard dolarů. MicroStrategy si klade za cíl dosáhnout 1 % celkové nabídky bitcoinů.

Dluhopisy jsou směnitelné za hotovost, kmenové akcie třídy A společnosti MicroStrategy nebo za kombinaci obou. Akcie společnosti MSTR vzrostly 13. března o 10,85 % na 1 766 USD, což představuje 254% nárůst od 6. února. Společnost MSTR, podpořená rallye bitcoinu, patří mezi nejvýkonnější akcie na burze Nasdaq.

Peter Schiff, další významný zastánce zlata a alternativních aktiv, nyní přiznává, že lituje toho, že v roce 2010, kdy se s touto třídou aktiv seznámil, nekoupil Bitcoin. V rozhovoru s Raoulem Palem z 13. března vyjádřil zbožné přání investovat do Bitcoinu včas. Schiff a Pal debatovali o potenciálu Bitcoinu a kontrastovali Schiffovo dřívější odmítnutí Bitcoinu jako „čistého scamu“.

Zdroj: Getty Images

Schiff přiznává, že o investici do Bitcoinu v roce 2010 uvažoval, ale navzdory potenciálním ziskům ji zavrhl jako „směšnou“. Připouští, že by se spoléhal na nákupní chování ostatních a cítil se jako génius, ale zůstává kritický k základům Bitcoinu. Ačkoli vzestup Bitcoin může mít vliv na podíl zlata na trhu, Schiff varoval před problémy zpeněžení během poklesu cen.

Rok 2024 je rokem Bitcoinu
Po schválení SEC pro BTC ETF plus očekávaný halving je Bitcoin připraven ovládnout trh digitálních aktiv. Tyto změny ovlivnily dynamiku nabídky a poptávky a utvářejí roli Bitcoinu v globální dostupnosti financí.

Schválení ETF ze strany SEC zjednodušilo investování do Bitcoinu pro tradiční investory a zvýšilo likviditu a legitimitu v očích zavedených finančních institucí. To způsobí prudký růst Bitcoinu a iniciuje signál ke koupi pro investory.

Nakoupit krypto Bitcoin USD za $68,748.89 (-1.77%)